kalender kind

Zo maak je een ADHD planbord voor kinderen

Een duidelijk dagritme en regelmaat is voor de meeste mensen enorm bevorderlijk, maar vooral voor kinderen belangrijk bij het opgroeien. Ze weten waar ze aan toe zijn, wat er van hun op een dag wordt verwacht en wat zij van papa en mama mogen verwachten. Voor kinderen met ADHD is een duidelijke dagplanning nog belangrijker. Het biedt houvast, overzicht en een gevoel van herkenbaarheid en veiligheid. Veel begeleiders en adviesgevers bij ADHD benadrukken het belang van ritme en regelmaat. Maar hoe pak je dit zo goed mogelijk aan? Met een ADHD planbord kun je jouw kinderen thuis de houvast en de duidelijkheid bieden die ze nodig hebben.

Wat is een ADHB planbord voor kinderen?

Vooral jonge kinderen vinden het lastig om hun weg te vinden in alle activiteiten op een dag. Ze willen graag weten of het een schooldag is, of ze vandaag moeten sporten, wanneer er wordt gegeten en wat ze ook alweer moeten doen voordat ze naar bed gaan. Vooral voor jonge kinderen en kinderen met ADHD kan dit erg overweldigend en onoverzichtelijk zijn.

Je hebt vast en zeker in de klas van jouw zoon of dochter wel eens een planbord of een taakjesoverzicht gezien. Op basisscholen wordt er volop gewerkt met planborden, weekplanningen en taakjes om kinderen overzicht en autonomie te geven. Dit kun je thuis ook uitstekend implementeren om dagritmes meer inzichtelijk te maken, afspraken voor sport, artsen en opvang in te plannen en het kind over het algemeen meer inzicht te geven in het verloop van de week. Een planbord kan op allerlei manieren worden vormgegeven. Je kunt werken met kleuren, pictogrammen, woorden of stickers. Zo lang je samen afspreekt hoe het planbord werkt, is het aan jullie als gezin om er invulling aan te geven.

Wat is een ADHD planbord niet?

 • Een planbord is geen strak regime dat tot de letter gevolgd moet worden.
 • Een planbord is geen straf- of beloningsmiddel.
 • Het bord is geen speeltje.

Wat is een ADHD planbord wel?

 • Een planbord geeft op het niveau van het kind weer welke taakjes er verwacht worden die dag.
 • Het bord geeft aan wat er precies op de planning staat die dag.
 • Een planbord geeft het kind regie.
 • Het planbord biedt overzicht en houvast.
 • Een planbord bespaart veel frustratie en discussie.

Hoe maak je een ADHD planbord?

Het beginnen met een planbord is misschien overweldigend, want hoe creëer je een planbord, wat zet je er allemaal op en hoe houd je dit met een druk huisgezin goed vol? Daar help ik je graag bij.

Een planbord creëren

Een planbord kun je op diverse manieren creëren. Er zijn heel goede planborden en plansystemen kant-en-klaar te koop, bijvoorbeeld van Gezinnig of van Good Bizi, maar je kunt je hier ook door laten inspireren en er zelf mee aan de slag gaan. Misschien een leuk idee om samen een planbord in elkaar te knutselen? Zo leren jullie spelenderwijs het systeem al kennen.

Wat je nodig hebt voor een planbord is een magnetisch bord, een kalendervel of een weekplanner op overzichtelijk formaat. Het moet iets zijn dat in het oog springt en dat je makkelijk in het zicht kunt ophangen. Creëer een duidelijke dagindeling, bijvoorbeeld: ochtend, middag en avond. Vervolgens maak je magneetjes, stickertjes of kaartjes die je op het bord kunt gebruiken. Deze kaartjes voorzie je van pictogrammen of woorden voor een specifieke taak. Zo kun je kaartjes met pictogrammen voor tandenpoetsen, douchen en naar school creëren. De taakjes moeten voor zowel jezelf als voor het kind direct duidelijk zijn. Met het bord en de magneetjes/kaartjes kun je vervolgens samen een planning maken voor de dag of de week.

Een planbord gebruiken

Afhankelijk van of je het planbord voor een dagoverzicht of weekoverzicht gebruikt, werk je het bord eens per dag of eens per week bij. Dit kun je samen doen; zo kun je overleggen hoe de week eruit komt te zien en of alles nog goed verloopt. Plan de taakjes in gedurende de week door ze op het bord te plakken. Wanneer een taakje is gedaan, kan het kind dit taakje van het bord halen of in een aparte kolom ‘gedaan’ zetten.

Tips voor taakjes

Maar wat plan je dan allemaal in op zo’n ADHD planbord? Dat is uiteraard helemaal aan jezelf. Je kunt het zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. Ik geef enkele tips voor taakjes en activiteiten waar het bord zich uitstekend voor leent.

 • schooldag
 • sport
 • logopedie
 • zwemles
 • doktersbezoek
 • oppasdag
 • BSO-dag
 • tandenpoetsen
 • wassen
 • haren kammen
 • pyjama aantrekken
 • aankleden
 • bed opmaken
 • in bad
 • huiswerk maken
 • kamer opruimen
 • instrument oefenen
 • klusje doen
 • feestdag
 • schermtijd
 • boek lezen

Dit artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *