slaapkamer

10 tips voor een duurzame slaapkamer

Wil jij graag duurzamer leven? Dan kun je veel positieve veranderingen in huis doorvoeren om energie te besparen, minder afval te creëren en groene ondernemers te ondersteunen. Er zijn allerlei manieren waarop je jouw woning kunt verduurzamen. Je kunt kiezen voor grote investeringen, zoals zonnepanelen of betere isolatie, maar je kunt ook kleine stapjes zetten richting een duurzamer leven. Er is geen goed of fout en elke duurzamere verandering is er één. In dit artikel geef ik 10 tips voor een duurzame slaapkamer waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

slaapkamer

1. Isolerende gordijnen

Gordijnen zijn onmisbaar in een slaapkamer. Ze verduisteren uiteraard de kamer zodat je een goede nachtrust hebt, maar gordijnen doen nog zoveel meer. Zo werken gordijnen ook isolerend voor de slaapkamer. Door dikke gordijnen op te hangen voor de ramen verbeter je direct de isolatie in de kamer. Je houdt je de kou buiten en de warmte binnen. Hiermee bespaar je veel energie in de slaapkamer.

2. Duurzaam beddengoed

Voor een goede nachtrust is een comfortabel bed onmisbaar. Een goed matras, een fijn kussen en een warm dekbed kunnen de nachtrust enorm helpen. Hierin kun je uiteraard ook veel duurzamere keuzes maken. Er zijn veel bedrijven en merken die duurzaam beddengoed produceren, zoals Yumeko, Pure Coverz, By Mölle en Snurk. Maar ook grote ketens zoals HEMA brengen tegenwoordig beddengoed uit dat gemaakt is van biologisch katoen of gerecyclede PET-flessen.

3. Slimme verlichting

Goede verlichting is in een slaapkamer uiteraard een must. Meestal ben je ‘s avonds laat of ‘s ochtends vroeg in de slaapkamer in de weer en vooral in de wintermaanden kan het dan flink donker zijn. Een goede plafondlamp en handige leeslampjes zijn dan ook geen overbodige luxe. Uiteraard kies je hierbij voor de meest duurzame vorm van verlichting. Tegenwoordig is ledverlichting veruit de beste keuze. Deze lampen verbruiken veel minder energie dan spaarlampen doen en hebben ook nog eens een veel langere levensduur.

4. Verwarming uit

Een centrale verwarming in huis is ontzettend handig, maar in de slaapkamer best overbodig. Het grootste deel van de dag ben je hier toch niet aanwezig en is het zonde van de energie om deze ruimte te verwarmen. Bovendien is het veel gezonder om te slapen in een frisse kamer waar de verwarming niet aanstaat.

5. Ventileren

Ventileren is altijd belangrijk in huis. Door regelmatig een raam of een deur open te zetten, ververs je de lucht in de woning en creëer je een gezond binnenklimaat. In dit slaapkamer is goede ventilatie nog belangrijker. Je besteedt tenslotte vele uren in de nacht in deze kamer en als je hier slecht ventileert, adem je urenlang dezelfde lucht in. Zet dus zeker ‘s avonds een raampje op een kier om de lucht te verversen. Dit is goed voor de gezondheid en het voorkomt vochtproblemen in huis.

6. Radiatorfolie

In principe is het natuurlijk niet nodig om de verwarming aan te zetten in de slaapkamer. Heb je liever toch een warme kamer in de ochtend of avond? Vergeet dan niet om radiatorfolie te bevestigen achter de radiatoren. Zo gaat de warmte niet verloren aan de (buiten)muren en bespaar je flink wat energie.

7. Kieren dichten

Goede ventilatie in huis is uiteraard heel belangrijk, maar continue tocht door kieren en gaten is zonde van de energie en bovendien niet zo heel gezond. Vooral in oudere huizen kan het flink tochtig zijn. Ga warmteverlies in jouw duurzame slaapkamer tegen door deze kieren en gaten te dichten.

8. Tochtstrips

Ook door kieren bij deuren kan veel warmte verloren gaan in huis. In oude huizen zijn deurposten en deuren lang niet altijd even recht en goed aansluitend. Om warmteverlies bij deuren tegen te gaan, kun je eenvoudig tochtstrips en tochtborstels gebruiken. Zo voorkom je energieverspilling.

9. Duurzame meubels

Niet alleen qua beddengoed kun je duurzamere keuzes maken, maar ook qua meubels in de slaapkamer. Alle meubels, accessoires en items die zich in de kamer bevinden hebben op de één of andere manier een impact op het milieu. Deze impact is afhankelijk van het productieproces, de materiaalkeuze, het vervoer en de levensduur. Hoe bewuster iets geproduceerd is en hoe langer je ergens mee doet, hoe duurzamer het product is. Kies dus, wanneer de portemonnee het toelaat, voor duurzaam geproduceerde items van goede kwaliteit. Heb je een iets beperkter budget? Dan is tweedehands ook altijd een milieuvriendelijke optie voor een duurzame slaapkamer.

10. Ga sluipverbruik tegen

In de slaapkamer gebruiken we doorgaans niet heel veel apparaten, maar het is wel een plek waar heel veel sluipverbruik plaatsvindt. De televisie of de tablet blijft aanstaan terwijl we al in slaap zijn en de oplader van de telefoon wordt regelmatig vergeten in het stopcontact. Dit zijn allemaal bronnen van energieverspilling in de slaapkamer. Wees hier alert op; verwijder opladers uit het stopcontact en zet apparaten op een slaaptimer of gewoon uit wanneer ze niet worden gebruikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *