duurzaam schoonmaken

5 tips voor duurzaam schoonmaken

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar onze dagelijkse schoonmaakroutine heeft een flinke impact op het milieu. Veel van de schoonmaakmiddelen die we gebruiken zijn namelijk helemaal niet zo onschuldig als ze lijken. En die doekjes waarmee je de tafel afneemt? Die zijn veelal van plastic gemaakt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om duurzamer te poetsen. Ik geef in dit artikel 5 tips voor duurzaam schoonmaken.

1. Duurzame doekjes

herbruikbare doekjes

Je kunt in principe met elk doekje de tafel afnemen en het poetswerk in huis doen. Een oude theedoek, een vaatdoek of een hydrofiel washandje: het volstaat allemaal prima. Toch kiezen veel mensen voor microvezeldoekjes voor het huishouden. De doekjes worden geprezen vanwege het gemak en zijn ideaal om te stoffen in huis. Toch hebben deze doekjes een heel groot nadeel. Ze worden namelijk gemaakt van plastic. In de was komen er van deze doekjes talloze microvezels vrij die in het water belanden en door de afvoer worden afgevoerd. Zo dragen deze handige doekjes direct bij aan de plastic soep in onze oceanen. Nu kun je een handige waszak gebruiken om dit te voorkomen, maar het is natuurlijk makkelijker om deze doekjes simpelweg te vermijden. Probeer bijvoorbeeld eens je eigen poetsdoeken te maken van oude theedoeken, handdoeken of washandjes. Lekker duurzaam!

2. Ecologisch schoonmaakmiddel

vintastic

Niet alleen de doekjes waarmee je poetst kunnen een stuk duurzamer. Ook de schoonmaakmiddelen die je gebruikt hebben enorm veel impact. Veel van de moderne schoonmaakmiddelen bevatten conserveringsmiddelen, parfums, oplosmiddelen en oppervlakte actieve stoffen die schadelijk zijn voor flora en fauna, maar ook niet zo best zijn voor onze gezondheid. Onze keukenkastjes staan er vol mee, maar zijn al deze middelen nu echt nodig? Het eenvoudige antwoord is: nee. Onze oma’s wisten het al: met een paar huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kun je het huis ook spic en span maken. Eén zo’n middeltje is schoonmaakazijn en dat weten ze als geen ander bij vintastic. In hun eigen brouwerij in Nederland creëren ze diverse schoonmaakproducten op basis van natuurlijk schoonmaakazijn. Zo heb je een uitgebreide keuze uit diverse producten met een heerlijke geur, onder andere een effectieve keukenreiniger, badkamerreiniger, glasreiniger en vaatwasserreiniger. De verpakking is bovendien gemaakt van gerecycled plastic en deze is na gebruik ook weer te recyclen. Dat is dus dubbelop de duurzamere keuze.

3. Gebruik minder water

badkamer

Je verwacht het misschien niet, maar één van de redenen waarom onze schoonmaakroutine zoveel impact heeft, is omdat we veel warm water gebruiken bij het poetsen. Het verwarmen van water kost namelijk energie. Laat daarom de kraan niet lopen tijdens het poetsen en gebruik liever geen hele emmer vol met warm water voor de klus. Een klein sopje is vaak meer dan genoeg.

4. Ventileren

raam

Ik benoem zeer regelmatig het belang van goed ventileren in huis op mijn blog. Voor een gezond leefklimaat in huis en een frisse en gezonde woning in ventileren simpelweg onmisbaar. De lucht in huis moet namelijk continu ververst worden en een ventilatieschacht openzetten is hiervoor simpelweg niet voldoende. Vooral in moderne huizen die goed geïsoleerd zijn is het essentieel om dagelijks een paar ramen open te zetten. Maak er een goede gewoonte van om ‘s ochtends de ramen op alle kamers open te zetten zodat de lucht in het hele huis kan worden verfrist.

5. Vermijd luchtverfrissers

duurzaam schoonmaken

Voor veel mensen voelt een huis niet echt schoon en fris zonder luchtverfrisser. In de schappen van de drogisterij en de supermarkt heb je hierin volop keuze. Van sprays tot kaarsen en van geurstokjes tot elektrische luchtverfrissers: je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop. Toch is het niet raadzaam om je huis op deze manier te verfrissen. Luchtverfrissers doen namelijk effectief niets om de lucht te verfrissen, ze verdoezelen eventueel ongewenste luchtjes alleen maar. Bovendien bevatten deze producten allerlei vervelende ingrediënten. De oplosmiddelen in luchtverfrissers zijn schadelijk voor onze gezondheid en voor het milieu en ook de parfums en conserveringsmiddelen zijn belastend en kunnen diverse gezondheidsklachten veroorzaken. Het is dus beter om deze producten te vermijden. Wil je toch een aangename geur in huis? Maak dan jouw eigen luchtverfrisser.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met vintastic. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *