winter weerstand verhogen

5 tips om de weerstand te verhogen

Tijdens de wintermaanden kampen veel van ons met typische winterklachten. We zijn snotterig, vermoeid, futloos en voelen ons regelmatig grieperig. Corona of niet, deze klachten zijn heel vervelend en verstoren ons dagelijks leven. In deze tijd van het jaar kunnen we allemaal wel een boost van onze weerstand gebruiken om gezond en fit te blijven. Met een lage weerstand ben je namelijk veel vatbaarder voor verkoudheden en griep. Bovendien ben je hierdoor sneller vermoeid en futloos. Daarom geef ik 5 tips om de weerstand te verhogen.

1. Zorg voor een goede nachtrust

slaapkamer

Het klinkt misschien gek, maar een goede nachtrust heeft ontzettend veel invloed op onze weerstand. Tijdens de slaap krijgt het lichaam namelijk de kans om te herstellen. Te weinig slaap of een slechte kwaliteit merk je direct. Na zo’n nacht ben je moe, heb je moeite om je te concentreren en voel je je vaak grieperig. Zelfs één nacht kan al een wereld van verschil maken. Zorg er dus voor dat je elke nacht voldoende, kwalitatief goede, slaap krijgt. Tips voor een betere nachtrust vind je hier.

2. Kom in beweging

yoga

Regelmatig bewegen is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. We houden er onze spieren en gewrichten soepel mee, we zorgen voor een gezond hart, houden de conditie op peil én we werken aan onze weerstand. Het hoeft trouwens allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Dagelijks een extra rondje lopen maakt al veel verschil als je doorgaans weinig beweegt. Volg vooral de beweegrichtlijnen voor volwassenen: 2,5 uur per week matig intensief bewegen en 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten. Daarmee maak je al een groot verschil voor jouw gezondheid en weerstand. Heb je last van spierpijn of aanhoudende klachten die het bewegen bemoeilijken? Breng dan zeker een bezoek aan de fysiotherapeut. Door middel van oefeningen, advies, massage en specialistische technieken als dry needling ben je binnen de kortste keren weer actief en pijnvrij.

3. Gebalanceerd eten

groente

We weten allemaal wel dat gezond en gevarieerd eten ontzettend belangrijk is voor onze gezondheid, maar soms is het gewoon lastig om dit vol te houden. Toch is het ook voor de weerstand heel belangrijk om gebalanceerd te eten. Voldoende vitamines en mineralen, veel vezels en bronnen van omega-3 zijn belangrijk voor onze weerstand. Probeer hier dus extra op te letten in de wintermaanden.

4. Vitamine D

supplementen

Vitamine D is een ontzettend belangrijke vitamine voor onze gezondheid. We hebben vitamine D nodig om calcium uit onze voeding op te nemen. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het behoud van stevige botten en tanden, een goede werking van de spieren en een goede weerstand. Vitamine D maakt het lichaam zelf aan onder invloed van zonlicht. Helaas hebben we niet veel zonlicht in Nederland, vooral niet in de wintermaanden. Hierdoor hebben heel veel mensen dus, onbewust, een tekort aan vitamine D. Zelfs een matig tekort aan vitamine D kan al leiden tot allerlei vervelende klachten, zoals vermoeidheid, lusteloosheid, spier- en gewrichtspijn en angstproblemen. Neem dus zeker eens contact op met jouw huisarts om jouw vitamine D te laten testen en supplementeer dit indien nodig.

5. Ga naar buiten

winter

De buitenlucht is altijd goed voor onze gezondheid, maar vooral in de wintermaanden hebben we die frisse lucht echt nodig op dagelijkse basis. We zitten nu eenmaal in de winter vaker binnen en ondernemen minder activiteiten buitenshuis. Daarom zullen we bewust van de bank af moeten komen voor een ommetje of een boswandeling. Het is het echter dubbel en dwars waard. Even naar buiten geeft ons de zon op ons gezicht, frisse lucht in de longen én een boost voor de weerstand. Bovendien is het buiten koud en houden we meer afstand van elkaar waardoor bacteriën en virussen minder makkelijk overleven. Een win-win situatie dus!

Dit artikel bevat een gesponsorde link van Fysiotherapie4all.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *