woonkamer

10 tips voor een duurzame woonkamer

Wil jij graag duurzamer leven? Dan kun je veel positieve veranderingen in huis doorvoeren om energie te besparen, minder afval te creëren en groene ondernemers te ondersteunen. Er zijn allerlei manieren waarop je jouw woning kunt verduurzamen. Je kunt kiezen voor grote investeringen, zoals zonnepanelen of betere isolatie, maar je kunt ook kleine stapjes zetten richting een duurzamer leven. Er is geen goed of fout en elke duurzamere verandering is er één. In dit artikel geef ik 10 tips voor een duurzame woonkamer waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

woonkamer

1. Isolerende gordijnen

De meeste mensen weten wel dat goede isolatie de eerste stap is richting een duurzamere woning. Het isoleren van de muren, daken, vloeren en ramen kan enorm veel energieverbruik schelen en is dus gunstig voor het milieu én voor de portemonnee. Maar ook zonder verbouwing kun je jouw woonkamer beter isoleren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van gordijnen. Dikke gordijnen houden de kou bij de ramen buiten en de warmte binnen. Zo spaar je veel energie uit door een simpele decoratieve aanpassing.

2. Slimme verlichting

Qua verlichting in jouw woonkamer kun je op diverse manieren duurzamere keuzes maken. Een efficiënt lichtplan waarbij er op alle noodzakelijke plekken een lamp aanwezig is, is een goede eerste stap. Maar denk ook vooral aan het type verlichting in huis. De gloeilamp was uiteraard een vrij onduurzame lamp en deze is gelukkig al jaren geleden uit de handel genomen. Echter, veel mensen maken nog steeds gebruik van spaarlampen in huis. Wist je dat spaarlampen allang niet meer de meest duurzame lampen zijn? Ledverlichting is tegenwoordig de meest duurzame optie voor in huis. Deze lampen verbruiken aanzienlijk minder energie en ze hebben een heel lange levensduur. Vervang spaarlampen dus zeker door ledlampen.

3. Radiatorfolie

In veel woningen gaat veel warmte van de verwarming verloren aan de buitenmuren. Dat is natuurlijk ontzettend zonde en weinig efficiënt. Met iets eenvoudigs als radiatorfolie kun je deze verspilling tegengaan. De radiatorfolie plaats je achter de radiator om zo de warmte terug te kaatsen. Zo wordt de woonkamer beter verwarmd en gaat er minder energie verloren.

4. Houtkachel

Centrale verwarming is doorgaans een duurzamere vorm van verwarming dan kachels in huis. Helaas is lang niet elke woning uitgerust met een verwarmingssysteem. Mocht je nu gebruikmaken van een kachel in huis dan kun je gelukkig voor de warmte enkele duurzamere keuzes maken. Zo is het belangrijk het systeem regelmatig te laten reinigen. Dit is beter voor het milieu én beter voor jouw eigen veiligheid en gezondheid. Ook het materiaal voor de houtkachel kan duurzamer. In plaats van gewoon brandhout kun je bijvoorbeeld kiezen voor pelletkorrels. Deze korrels zijn efficiënter qua verbranding en ze worden gemaakt van restafval van de houtindustrie. Zo wordt er minimaal verspild en maximaal gebruik gemaakt van de materialen die al beschikbaar zijn.

5. Kieren dichten

Veel nieuwbouwwoningen zijn ontzettend goed geïsoleerd, maar oudere huizen hebben nog wel eens tochtige kiertjes hier en daar. Op zich is dit goed voor het binnenklimaat, maar er gaat wel veel energie door verloren. Mocht je jouw huis energiezuiniger willen maken, dan is het raadzaam om deze kiertjes en gaatjes te dichten. Met vulmateriaal kun je dit snel en eenvoudig oplossen.

huiskamer

6. Tochtstrips

Voor een aangenamer binnenklimaat kun je met tochtstrips en tochtborstels al heel veel bereiken. Onder deuren en bij ramen vind je vaak kieren en randen waardoor veel warmte verloren gaat en waar het kan tochten. Met iets simpels als een tochtstrip kun je dit voorkomen. Tochtstrips en tochtborstels, voor onder de deur, zijn in alle bouwmarkten te koop. Het is een klein klusje waar je jouw woongenot mee verhoogt en waar je veel energie mee bespaart.

7. Ventilatie

Goed ventileren is ontzettend belangrijk in huis. Door regelmatig een deur of een raam open te zetten, verfris je de lucht in huis en zorg je voor een gezond binnenklimaat. We spenderen veel tijd in onze woonkamer en daarom is het belangrijk om de lucht in deze ruimte gezond en fris te houden. Bovendien kan regelmatig ventileren veel vochtproblemen in huis voorkomen. Zet dus het liefst dagelijks een raam open en maak gebruik van luchtzuiverende planten om de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid te verbeteren.

8. Duurzame inrichting

Natuurlijk hangt de duurzaamheid van jouw woonkamer ook af van de inrichting van de kamer. De dagelijkse keuzes die je maakt qua meubels, accessoires en gebruiksitems dragen enorm bij aan de impact. Probeer dus op dagelijkse basis stil te staan bij de impact van jouw aankopen. Kies voor meubels en accessoires die duurzaam geproduceerd zijn en die zijn gemaakt van materialen die minder impact hebben, zoals bamboe en duurzaam hout. Kies bovendien voor kwaliteit. De meeste impact van onze spullen zit namelijk in de productie en in het vervoer ervan. Hoe langer we met onze bezittingen doen, hoe beter het is.

9. Thermostaat lager

Natuurlijk wil je een comfortabele temperatuur in huis hebben, maar met een paar aanpassingen kun je de verwarming een stuk duurzamer gebruiker. Zet bijvoorbeeld de thermostaat een halve of hele graad lager dan je gewend bent overdag. Je zult er vrij weinig van merken, maar je bespaart er flink mee. Bovendien hoeft de verwarming ‘s avonds en ‘s nachts niet aan te staan. Zet de thermostaat op 15 graden om flink wat energie en geld te besparen.

10. Pas op voor sluipverbruik

Een gemiddeld huishouden heeft flink wat apparaten in de woonkamer staan. En al deze apparaten verbruiken energie, vaak ook als ze helemaal niet gebruikt worden. De televisie staat op stand-by, de oplader wordt niet uit het stopcontact gehaald en de laptop staat de hele dag aan. Al deze apparaten vreten zo energie en dat is zonde. Maak er een goede gewoonte van om apparaten echt uit te zetten als ze niet gebruikt worden of investeer in een slimme schakelaar of stekkerdoos om sluipverbruik te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *