badkamer

10 tips voor een duurzame badkamer

Wil jij graag duurzamer leven? Dan kun je veel positieve veranderingen in huis doorvoeren om energie te besparen, minder afval te creëren en groene ondernemers te ondersteunen. Er zijn allerlei manieren waarop je jouw woning kunt verduurzamen. Je kunt kiezen voor grote investeringen, zoals zonnepanelen of betere isolatie, maar je kunt ook kleine stapjes zetten richting een duurzamer leven. Er is geen goed of fout en elke duurzamere verandering is er één. In dit artikel geef ik 10 tips voor een duurzame badkamer waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

badkamer

1. Waterbesparende douchekop

Er zijn allerlei manieren om water te besparen in huis, maar een waterbesparende douchekop is toch wel één van de makkelijkste manieren. Je hoeft simpelweg alleen de douchekop te installeren en je hebt er geen omkijken meer naar. Je bespaart veel water tijdens het douche zonder in te leveren op waterdruk of comfort. Wil je weten welke douchekop je het beste kunt aanschaffen? Lees dan de blog van Zaailingen over waterbesparende douchekoppen.

2. Goede ventilatie

Het is vooral in een vochtige ruimte als de badkamer heel belangrijk om goed te ventileren. Het vocht in de ruimte tast namelijk de muren, plafonds en meubels aan. Hierdoor ontstaat er schimmel, aanslag en schade. Door goed te ventileren, vooral na het douchen en tijdens het wassen, kun je vochtproblemen voorkomen en veel langer met jouw badkamer en jouw meubels doen.

3. Duurzaam toiletpapier

Elke kleine verandering telt dus ook het toiletpapier dat je gebruikt. Kies bij voorkeur voor toiletpapier van gerecycled papier dat niet in talloze lagen plastic is verpakt. Hiermee kun je jouw impact met elk toiletbezoek verkleinen.

4. Duurzame verzorging

Ook de keuzes die je maakt voor shampoos, zepen en andere verzorgingsproducten hebben enorm veel invloed op het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat veel van onze dagelijkse verzorgingsproducten microplastics en hormoonverstorende stoffen bevatten? Het is dus beter voor het milieu en voor onze eigen gezondheid als we hierin bewustere keuzes maken. Kies het liefst voor verzorgingsproducten zonder parabenen, SL(E)S, minerale oliën en microplastics. Op de website van de Consumentenbond vind je veel handige informatie.

5. Slimme verlichting

In elke kamer in het huis kun je qua verlichting duurzamere keuzes maken. De gloeilamp is vele jaren geleden al in de ban gedaan, maar wist je dat de spaarlamp allang niet meer de meest duurzame keuze is? Led-verlichting is tegenwoordig de meest duurzame optie voor in huis. Deze lampen verbruiken aanzienlijk minder energie en ze hebben een heel lange levensduur. Schaf dus Led lampen aan voor de badkamer om hiermee direct energie te besparen.

badkamer

6. Duurzame verwarming

Veel badkamers zijn standaard uitgerust met zo’n modieuze radiator aan de muur. Dat is wellicht handig op handdoeken op te warmen, maar het zijn ruimtevreters en ze zijn niet de meest duurzame manier van verwarmen in de badkamer. Het is doorgaans niet nodig om de badkamer te verwarmen. Het is een vrij kleine ruimte die tijdens het douchen of wassen al snel warm genoeg is. Mocht je echter de ruimte slim en duurzaam willen verwarmen? Dan is vloerverwarming of infrarood verwarming een duurzame oplossing.

7. Wassen en drogen

Het wassen en drogen van de was kan ook flink wat duurzamer in veel huishoudens. Natuurlijk is het drogen van de was aan het lijn verreweg de meest duurzame optie, maar niet iedereen heeft hier zin in of tijd en ruimte voor. Kies daarom voor zowel de wasmachine als de droger voor de meest duurzame optie in het assortiment. Let daarbij op het energielabel. Ook tijdens het gebruik kun je standaard energie en water besparen door het ecoprogramma te kiezen en op lage temperaturen te wassen.

8. Goede beglazing

Als jouw badkamer ramen heeft, is het verstandig deze ramen te checken. Goede ventilatie is belangrijk, maar je wilt liever niet dat jouw beglazing een slechte isolatiewaarde heeft. Zorg ervoor dat alle ramen in huis, dus ook die in de badkamer, voorzien zijn van HR++ of triple glas voor de beste isolatie.

9. Weer luchtverfrissers

Veel mensen hebben een spray met luchtverfrissing of een builtje in de badkamer om nare luchtjes te verdoezelen. Het lijkt een slimme oplossing, maar al deze middeltjes produceren veel afval, zijn allesbehalve duurzaam en ook nog eens ongezond voor ons. Weer dit soort producten dus liever uit de badkamer en het toilet en ventileer voldoende om vervelende geurtjes te verminderen.

10. Toilet met bespaarknop

Nog zo’n tip die geen enkele moeite kost: kies voor een toilet met een bespaarknop. Hiermee kun je de hoeveelheid water die wordt gebruikt tijdens het doorspoelen effectief verminderen. En wil je nog meer water besparen? Plaats dan een spoelonderbreker in de spoelbak of vul de spoelbak op zodat er minder water in het reservoir zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *