dienst4dienst

Deeleconomie in beeld: Dienst4dienst *gestopt*

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Dienst4dienst

dienst4dienst

Dienst4dienst is misschien één van de kleinere initiatieven in Nederland, maar daarom niet minder interessant. Op dit platform kun je namelijk jouw diensten en talenten uitwisselen met anderen. Jij stelt jouw kennis en vaardigheden beschikbaar en betaalt met jouw tijd voor de kennis en vaardigheden van anderen! Hiermee wil de organisatie de zelfredzaamheid van mensen vergroten en de sociale cohesie in de wijk verbeteren.

Dienst4dienst is al sinds 2016 actief en wordt gebruikt door mensen in de gehele Benelux. Er zijn meer dan 5000 gebruikers van het platform actief en er zijn al bijna 2000 diensten en verzoekjes aangeboden. De diensten die op het platform worden aangeboden variëren enorm. Zo zijn er mensen die graag voor anderen koken, de administratie op orde kunnen maken, het huis op orde kunnen brengen of advies kunnen geven voor de social media accounts.

Hoe werkt het?

dienst4dienst

Iedereen kan deelnemen aan Dienst4dienst. Je brengt een bezoek aan de website en maakt daar een gratis account aan. Vervolgens kun je eenvoudig een dienst of juist een verzoek plaatsen. Je geeft aan waar jij goed in bent of welke dienst of kennis jij kunt leveren of je vraag hulp bij buurtgenoten. De oproep wordt op een digitaal memobord geplaatst waar anderen op kunnen reageren. Via de chatfunctie ontvang je reacties van andere gebruikers op jouw bericht. Zo kun je zelf met de ander coördineren hoe jullie de dienst regelen en afspraken maken.

Via het platform ‘betaal’ je met diensten. Je krijgt dus ook voor verleende diensten een ‘uitbetaling’ in uren. Dit regel je onderling met de afnemer van jouw dienst, maar de uren worden verzameld op het platform. Zo kun jij deze uren inwisselen voor diensten of vaardigheden van anderen. Je kunt tevens een referentie schrijven na het gebruik van een bepaalde dienst om de betrouwbaarheid en vakkundigheid van iemand te onderschrijven. Zo werk je samen aan een betrouwbaar netwerk van vaardigheden en diensten.

Deelnemen?

tuinieren

Wil jij ook jouw diensten en vaardigheden beschikbaar stellen voor buurtgenoten? Of wil je graag gebruik maken van de expertise van anderen? Schrijf je dan gratis in via de website van Dienst4dienst. Het platform is momenteel niet zo actief, maar daar kunnen nieuwe gebruikers uiteraard rap verandering in brengen!

Update 12 februari 2022: Helaas is Dienst4dienst niet meer actief.

2 gedachten over “Deeleconomie in beeld: Dienst4dienst *gestopt*”

  1. Hoi,
    De Dienst4dienst website is niet meer te vinden en hun facebookpagina is ook al meer dan een jaar niet meer bijgewerkt. Jammer, het leek me leuk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *