groen dak met zonnepanelen

5 voordelen van een groen dak met zonnepanelen

Er zijn tal van manieren waarop je jouw woning kunt verduurzamen. Populaire manieren om het huis te verduurzamen zijn onder andere het verbeteren van de isolatie, het installeren van HR++ glas of triple glas en het plaatsen van zonnepanelen. Voor veel van deze maatregelen zijn bovendien gunstige subsidies beschikbaar. Vooral zonnepanelen zijn de laatste jaren erg populair geworden. Het is een slimme manier om duurzame energie op te wekken en minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers. Bovendien kunnen zonnepanelen uiteindelijk zelfs winst opleveren! Maar wist je dat je jouw dak nóg duurzamer kunt maken? Je kunt namelijk ook eenvoudig een groendak aanleggen in combinatie met zonnepanelen. Een groen dak met zonnepanelen heeft namelijk tal van voordelen voor jouw woning.

Wat is een groendak?

groen dak

Een groendak, ook wel een sedumdak genoemd, is een dak met een laag levende begroeiing. Dit type daken zien we steeds vaker in Nederland en ook architecten wereldwijd gebruiken groendaken en groene muren steeds meer in het ontwerp van nieuwe gebouwen. En met goede reden: groendaken hebben heel veel voordelen voor de woning, de directe omgeving en de werking van zonnepanelen. Of je nu een groendak met zonnepanelen of een groendak zonder zonnepanelen aanlegt, je hebt de keuze uit diverse soorten sedumdaken.

Een eenvoudig grasdak is het meest basic type van een sedumdak. Dit type groendak is relatief licht en eenvoudig te onderhouden. Er zijn ook intensieve groendaken die meer de look van een echte daktuin hebben. De begroeiing van dit type sedumdak is heel divers en de mogelijkheden zijn ruim. Er zijn zelfs intensieve groendaken met bomen en uitgebreide tuinen op daken. Je kunt je voorstellen dat lang niet elk dak hier geschikt voor is. Dit type groendak zal via een speciale constructie opgebouwd moeten worden en vereist flink wat meer onderhoud. Het extensieve groendak is echter vaak keuze nummer 2 wanneer mensen een groendak aanleggen. Dit is een sedumdak met een begroeiing bestaande uit een mix van kruiden, vetplanten, mossen en grassen. Dit type dak is eenvoudig te onderhouden en relatief licht. Hierdoor kan het op veel soorten daken worden geplaatst.

Subsidie voor een groen dak met zonnepanelen

Natuurlijk wil je dat de verduurzamingsmaatregelen in en rond het huis zo financieel aantrekkelijk mogelijk zijn. Gelukkig zijn er vanuit de overheid, diverse organisaties en gemeentes allerlei subsidies beschikbaar om deze maatregelen financieel haalbaar te maken voor een grote groep mensen. Zo hebben veel gemeentes subsidieregelingen en duurzaamheidsleningen voor allerlei duurzame verbeteringen aan het huis. Met deze potjes kun je zonnepanelen laten plaatsen, regentonnen aanschaffen, de isolatie in huis verbeteren en nog heel veel meer. Met deze regelingen is de plaatsing van een groen dak met zonnepanelen extra interessant. Je kunt namelijk over de geplaatste zonnepanelen btw terugkrijgen én tot wel € 50,- per vierkante meter aan subsidie ontvangen voor de plaatsing van een sedumdak. Zo wordt dit type dak wel heel erg aantrekkelijk!

De voordelen van een groen dak met zonnepanelen

groen dak

#1 Betere isolatie

Eén van de grootste voordelen van een groendak is de isolatiewaarde van dit type dak. Een normaal dak kan flink warm worden, vooral wanneer het een plat dak is. Een dak met begroeiing zorgt ervoor dat het huis in de zomer veel koeler blijft. Dit kan wel tot 10 graden schelen in de zomer! En in de winter zorgt het sedumdak er juist voor dat de woning eenvoudig warmer blijft. Dit verbetert het comfort in huis én is gunstig voor de energierekening. De betere isolatie kan leiden tot een besparing op de energiekosten tot wel 10%.

#2 Betere werking zonnepanelen

Er is een goede reden dat de combinatie groen dak met zonnepanelen zo populair is. Een groendak aanleggen kan namelijk de werking van de zonnepanelen gunstig beïnvloeden. Hoe dat werkt? Simpel: zonnepanelen werken beter en leveren een hoger rendement op wanneer de panelen koel blijven. Een groen dak houdt het dak, en dus de zonnepanelen, koel tijdens warme dagen. Hierdoor heb je als huishouden nog meer profijt van de zonnepanelen op het dak. Het extra rendement door de combinatie zonnepanelen met groendak kan oplopen tot wel 8% per jaar. Dit heeft bovendien tot gevolg dat de terugverdientijd van de zonnepanelen korter wordt.

#3 Betere waterafvoer

Een groen dak is mooi om te zien, maar is ook enorm praktisch bij extreme weersomstandigheden die we steeds vaker zien in ons land door klimaatverandering. Bij heftige regenval zijn onze riolen, straten en tuinen al snel overbelast. We weten allemaal wel dat meer groen in onze leefomgeving vervelende gevolgen als overstromingen van het riool en volgelopen straten kan verminderen. Groene daken dragen hier ook actief aan bij. Sedumdaken kunnen namelijk regenwater vast houden en verdampen. Hierdoor neemt de belasting op de riolering af en beschermen we onze directe omgeving tegen deze omstandigheden. Een extensief dak kan wel tot 40 liter per vierkante meter aan water opvangen. Je kunt je voorstellen dat hiermee het riool aanzienlijk wordt ontlast.

#4 Meer biodiversiteit

Om de biodiversiteit in onze leefomgeving te verbeteren, is het essentieel dat er meer groen in onze straten te vinden is. Planten, bomen en bloemen trekken namelijk nuttige insecten en vogels aan. Een sedumdak draagt actief bij aan de biodiversiteit. De mossen, grassen, planten en kruiden op een groendak zijn aantrekkelijk voor allerlei soorten dieren en zo werk je eenvoudig mee aan een groenere leefomgeving en meer biodiversiteit.

#5 Luchtzuiverende werking

Een groen dak is niet alleen gunstig voor de leefomgeving vanwege het positieve effect op de biodiversiteit, maar het werkt ook nog eens luchtzuiverend! De planten op het groendak nemen fijnstof op uit de lucht en dragen zo actief bij aan een gezondere leefomgeving.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met sedumdak-online.nl en zij hebben de foto’s aangeleverd. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

1 gedachte over “5 voordelen van een groen dak met zonnepanelen”

  1. Ook zonder een groen dak zijn de voordelen van zonnepanelen al gauw heel zichtbaar. In de drie zomermaanden wek ik genoeg stroom op voor het hele jaar. Zonnepanelen werken maar je moet dit soort innovaties wel aan den lijve kunnen ondervinden. Misschien moeten we hier meer aandacht aan besteden om twijfelaars over de streep te trekken. Meer demonstratieprojecten en rondleidingen misschien. Meer rekenvoorbeelden uit het echte leven in plaats van alleen rekenmodellen. Mensen zijn vaak meer praktisch ingesteld dan theoretisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *