huis toegankelijk maken

5 tips om jouw huis eenvoudig meer toegankelijk te maken

Steeds meer bedrijven, horecagelegenheden, hulpinstellingen en winkels houden beter rekening met de toegankelijkheid van hun pand. En dat is belangrijk, want door toegankelijk te zijn voor mensen in een rolstoel, mindervaliden, doven of slechthorenden en blinden of slechtzienden, werk je actief mee aan meer inclusiviteit in de samenleving. Je draagt bij aan de zelfstandigheid en de veiligheid van iedereen om ons heen. En dit hoeft zich niet te beperken tot de publieke ruimte. Ook thuis kun je veel doen om de toegankelijkheid van jouw woning te vergroten.

Waarom toegankelijkheid belangrijk is

Je oma is slecht ter been, je hebt een vriendin in een rolstoel of een vader die slechtziend is. Er zijn talloze redenen om jouw woning toegankelijk te maken voor iedereen. Zelfs als je zelf geen fysieke beperking hebt, zijn er genoeg redenen om wel te denken aan de toegankelijkheid van jouw woning. En dat is veel eenvoudiger dan je misschien denkt. Je hoeft je echt niet af te vragen ‘Wat kost een traplift?’ of ‘Hoe installeer ik een drempeloprit naar de woning?’. Met een paar simpele maatregelen is jouw huis veel toegankelijker en praktischer voor mensen met een beperking zonder grote verbouwingen of hoge kosten.

Tips voor toegankelijkheid

rolstoel

Vermijd drempels

Nederlandse woningen zitten vol met drempels en dat is wellicht goed om tocht te voorkomen in de kamer, maar het is funest voor de toegankelijkheid van de woning. Drempels vormen een struikelgevaar voor mensen die slecht ter been zijn of slechtziend of blind zijn. En voor mensen in een rolstoel vormen drempels een echte barrière in het huis. Als je de mogelijkheid hebt, verwijder dan de drempels of vervang ze door lagere plintjes.

Houd de doorgangen vrij

Een toegankelijk huis is een huis met weinig obstakels in het looppad. Door de vloeren opgeruimd te houden en de gang en de ruimtes zó in te richten dat er genoeg ruimte is om vrij te bewegen, kunnen mensen in een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn eenvoudiger manoeuvreren in het huis.

Vermijd vloerkleden

Een vloerkleed of tapijt staat gezellig in huis, maar voor mensen die gebruik maken van een rolstoel vormt het een flinke uitdaging. Daarnaast kunnen ze een struikelgevaar vormen voor mensen die slecht ter been zijn of slechtziend of blind zijn. Wil je liever wel een kleed in huis plaatsen? Haal deze dan tijdelijk weg wanneer je bezoek krijgt.

Verschillende soorten zitplaatsen

Een bankstel of een eetkamerstoel is niet voor iedereen even comfortabel of praktisch. Wees daarom voorbereid en bied gasten de keuze uit diverse soorten zitplaatsen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: een paar extra stoelen uit een andere kamer zonder armleuning of met extra breedte kunnen al uitkomst bieden.

Bied divers servies aan

Een mok of een glas is niet voor iedereen even eenvoudig vast te houden en ook bestek kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn hier allemaal praktische oplossingen voor. Er zijn diverse soorten speciaal bestek, drinkbekers en borden beschikbaar voor mensen die hier behoefte aan hebben. Door dit standaard aan te kunnen bieden, maak je een enorm verschil.

Extra tips voor toegankelijkheid

huiskamer

Wil je jouw woning nog toegankelijker maken, bijvoorbeeld vanwege een partner die mindervalide is of een familielid die regelmatig op bezoek komt? Dan kun je met onderstaande tips hieraan werken, zelfs als je een beperkt budget hebt:

 • Parkeergelegenheid voor de woning
 • Beugels in het toilet
 • Douchekruk onder de douche
 • Installatie van voice activated lichten en apparaten
 • Een drempeloprit bij de woning
 • Een tweedehands traplift bij een huis met meerdere verdiepingen
 • Bredere deuropeningen
 • Installeer leuningen in wandelgangen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met smienktrapliften.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

3 gedachten over “5 tips om jouw huis eenvoudig meer toegankelijk te maken”

 1. Johmar de Groot

  Op zich allemaal logische tips, maar als je net als ik een huurhuis hebt wat ook nog eens aan de kleine kant is toch wat minder makkelijk te realiseren. Zo heeft mijn huisje zowel aan de voor als achterkant een behoorlijke drempel. Is mijn halletje bij de voordeur niet geschikt om met een rolstoel binnen te komen en kun je al helemaal niet met een rolstoel bij het toilet wat in datzelfde halletje is te komen. Ik heb net een nieuwe keuken gekregen en die is voor iemand met een rolstoel veel te hoog en het looppad te smal . En in de keuze van die keuken was alleen ruimte om een kleur en het aanrechtblad te kiezen en verder was er niets te kiezen. Parkeergelegenheid voor de woning? Als je net als ik tegenover een school en een kinderopvang woont kun je dat parkeren wel vergeten en dan ligt mijn huis ook nog eens aan een voetpad met daarvoor een grasveldje en dat voetpad word dan ook nog eens door de meeste buurtbewoners gezien als fietspad omdat je dan enkele meters kunt afsnijden ten op zichte van het fietspad. Voor een traplift is er ook geen ruimte en bovenaan de trap is een overloop van nog geen meter breed en nog geen 2 meter lang en naar de badkamer ook al weer een flinke drempel. En voor bredere deuropeningen is ook geen ruimte. Leuningen in wandelgangen? Die heb je dan bij mij weer niet nodig want wandelgangen zijn er niet. En ik ben echt geen uitzondering wat mijn woonruimte aan gaat. Mijn dochter woont in een flat zonder lift en ook daar zijn alle genoemde aanpassingen niet uit te voeren ook al zou je dat nog zo graag willen.

  1. Dat is helemaal waar en jammer genoeg wordt er in huurwoningen vrij weinig rekening gehouden met mogelijke bewoning door mindervaliden. Niet elke woning heeft alle mogelijkheden. Het is juist daarom zo belangrijk om hierover na te denken en bewustzijn te creëren over hoe ontoegankelijk veel van onze ruimtes eigenlijk zijn.

 2. Pingback: The 2023 Design Trends We Already Have Our Eyes On | Kolo Magazine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *