zonnepanelen

Zonnepanelen huren of kopen?

De wereld is in rap tempo aan het veranderen. Steeds meer mensen zien in dat klimaatverandering geen grap is en ondernemen actie. Van een groenere tuin tot minder plastic gebruiken: verduurzamen kan op allerlei manieren. Eén van de stappen met de meeste impact is het nemen van zonnepanelen. Het is niet voor niets dat zonnepanelen ontzettend populair zijn. En het is nog toegankelijk ook, want wist jij al dat je ook zonnepanelen kunt huren?

Waarom zonnepanelen duurzaam zijn

zonnepanelen

In tegenstelling tot aardgas of steenkool is zonne-energie een duurzame energiebron. Het is een onuitputtelijke bron van energie, net als windenergie, die geen CO2 uitstoot creëert. Door zonnepanelen op het dak te installeren, zorg je ervoor dat je de warmte en het licht van de zon omzet naar elektriciteit die je in huis kunt gebruiken. Je produceert dus eigenlijk je eigen energie op je dak. En met een gemiddelde gezinswoning bespaar je hiermee maar liefst 1400 kilo СО2 per jaar mee! In 2010 lagen er gemiddeld 320.000 panelen op de daken in Nederland. In 2020 waren er al zonnepanelen geplaatst op meer dan 1 miljoen huizen in Nederland. Dat is een flinke CO2 besparing in Nederland alleen al!

Zonnepanelen huren of kopen?

zonnepanelen

Veel mensen besluiten zonnepanelen aan te schaffen om hun eigen energie op te wekken en zo het huis te verduurzamen. Het is een slimme manier om duurzamer te leven én geld te besparen. Helaas is de aanschaf van zonnepanelen lang niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kun je tegenwoordig ook zonnepanelen huren. Zo profiteer je wel van de voordelen van zonnepanelen op het dak zonder dat je hier een flinke investering voor hoeft te doen.

Er zijn veel voordelen aan zonnepanelen huren. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je niet in één keer een heel groot bedrag hoeft uit te geven om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Je kunt de zonnepanelen maandelijks betalen en daarmee is het financieel ineens een stuk aantrekkelijker voor een grote groep mensen. Bovendien hoef je je met gehuurde zonnepanelen ook niet te bekommeren om verzekeringen en onderhoud. En met gehuurde zonnepanelen ervaar je dezelfde voordelen als met gekochte zonnepanelen. Je creëert minder CO2-uitstoot, je woning krijgt een beter energielabel en je maandelijkse energiekosten gaan omlaag.

Natuurlijk heeft het huren van zonnepanelen ook mindere kanten. Zonnepanelen huren is helaas vrijwel altijd duurder dan zonnepanelen kopen. Je betaalt tenslotte maandelijks een bedrag om gebruik te maken van de zonnepanelen. Op de langere termijn is zonnepanelen huren dus minder voordelig dan kopen. Hoeveel dit prijsverschil is, is afhankelijk van het contract dat jij afsluit. Zorg ervoor dat je bij het huren van zonnepanelen meerdere offertes met elkaar vergelijkt. Je wilt het kostenplaatje natuurlijk helder voor ogen hebben en ook de service en het onderhoud goed geregeld hebben. Bij sommige aanbieders is het ook mogelijk om de zonnepanelen na de huurperiode over te nemen. Dat is een mooie bijkomstigheid en dat maakt het huren van zonnepanelen ook financieel nog aantrekkelijker.

De beste optie

zonnepanelen

Of je zonnepanelen gaat huren of kopen is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en (financiële) situatie. De aanschaf van zonnepanelen is verreweg de meest voordelige optie, maar dit is lang niet voor iedereen weggelegd. Door zonnepanelen te huren, profiteer je wel van de voordelen van zonnepanelen zonder een grote financiële investering te doen. Zowel met gehuurde als met gekochte zonnepanelen bespaar je op kosten voor energie en bovendien bieden energieleveranciers een terugleververgoeding als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je zelf verbruikt.

Kortom: als je jouw huis wilt verduurzamen, is de plaatsing van zonnepanelen een flinke stap voorwaarts. Het maakt daarbij niet uit of je de zonnepanelen huurt of koopt. Je draagt bovendien niet alleen een steentje bij aan een beter milieu, maar zorgt ook voor een flinke besparing op je energierekening. Win-win!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met duurzaamthuis.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *