kantoor

5 tips om eenvoudig jouw bedrijf te verduurzamen

De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat het de hoogste tijd is om actie te ondernemen om ons klimaat te redden. Daarom zijn er afspraken tussen overheden, bedrijven, winkels, organisaties en burgers gemaakt om de verduurzaming een flinke impuls te geven. Alle beetjes helpen en iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen. Wil jij, naast je eigen huishouden, ook jouw bedrijf verduurzamen? Dan geef ik een aantal praktische tips om eenvoudig jouw bedrijf te verduurzamen.

Duurzame visitekaartjes

visitekaartje

Visitekaartjes zijn een fantastische manier om in contact te blijven met mensen uit je netwerk en de aandacht te trekken van potentiële klanten. Het is echter wel belangrijk dat je een visitekaartje hebt dat opvalt én dat jouw waarden uitstraalt. Gelukkig heb je volop keuze voor duurzame visitekaartjes. Je kunt bijvoorbeeld visitekaartjes maken van kringlooppapier, FSC papier of natuurpapier. Met een inspirerende tekst, een pakkende afbeelding en alle noodzakelijke contactgegevens erop heb je een duurzaam visitekaartje waar je zeker indruk mee maakt.

Koffiebekers

koffie

Op elk kantoor staat wel een koffiezetapparaat en er worden flink wat koppen koffie en thee genuttigd op een dag. Het is natuurlijk ontzettend verspillend om voor elk drankje een nieuw papieren of plastic bekertje te gebruiken. Het is veel slimmer om iedereen op kantoor een eigen mok te laten gebruiken. Zo spaar je enorm veel afval uit en het drinkt nog fijner ook!

Apparaten uitschakelen

laptop

Een doorsnee kantoorgebouw heeft heel veel verschillende apparaten die de hele dag door aanstaan. Laptops, printers, telefoons, koffiezetapparaten, radio’s: het zijn slechts een paar apparaten die de hele dag door worden gebruikt. Na de werkdag worden ze echter vaak niet uitgezet, maar in sluimerstand gezet. De apparaten verbruiken op deze manier nog steeds stroom. Het is duurzamer om de apparaten helemaal uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen om energie te besparen.

Digitale administratie

papier

Steeds meer kantoren kiezen ervoor om zoveel mogelijk documenten en administratie te digitaliseren. Zo sparen ze papier uit en zijn alle documenten eenvoudig toegankelijk voor iedereen in de online omgeving. Het kost vaak wel wat tijd en moeite om de overstap te maken, maar daarna werkt iedereen op kantoor veel duurzamer en efficiënter. Het voordeel hiervan is dat het contact met klanten vaak ook soepeler en makkelijker verloopt via websites en online formulieren.

Thuiswerken

thuiswerken

Wist je dat thuiswerken een stuk duurzamer is dan werken op locatie? Door vaker thuis te werken, spaar je niet alleen reistijd en kosten uit, maar ook een heleboel CO2 uitstoot. Jaarlijks wordt er zo’n 3 miljard kilometer aan woon-werkverkeer uitgespaard als men al slechts anderhalve dag meer thuis gaat werken. Dit scheelt 353.600 ton aan CO2, 11 ton fijnstof en 632 ton stikstof in de lucht. Aangezien stikstof en fijnstof de grootste vervuilers van de luchtkwaliteit zijn en we allemaal ons best moeten doen om onze CO2 afdruk te verkleinen, is dit een enorme winst. Gelukkig is thuiswerken de laatste jaren steeds meer geaccepteerd en bieden steeds meer bedrijven deze mogelijkheid aan. Stel je eens voor hoeveel uitstoot er bespaard kan worden als we allemaal vaker gaan thuiswerken!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Flyeralarm. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *