restaurant

5 restaurants met een eigen moestuin

Steeds meer restaurants maken van duurzaam, plantaardig en lokaal eten een prioriteit. Dat is een fantastische ontwikkeling, want zo ontdekken steeds meer mensen wat voor fantastisch je allemaal kunt koken met vega(n) producten van eigen bodem. Ik heb een enorme zwak voor dit soort restaurants en ik heb een flink aantal van dit soort restaurants op mijn bucket list staan. Deze 5 restaurants met een eigen moestuin zijn absoluut het bezoeken waard!

Villa Augustus in Dordrecht

Villa Augustus is een bijzondere beleving in Dordrecht en wellicht wel de meest bekende naam onder de restaurants met eigen moestuin. Het restaurant met hotel staat bekend om de bijzondere moestuin en is een heuse oase van groen in de stad. Bij Villa Augustus vermaak je je als bezoeker wel even. Je kunt winkelen voor leuke boeken, accessoires en lekkernijen in de winkel, struinen door de verschillende tuinen en heerlijk eten in het restaurant of op het terras. Op de kaart staan een beperkt aantal gerechten, maar er wordt zoveel mogelijk gewerkt met biologische en lokale producten. De groenten komen van eigen moestuin of een tuin in de buurt en de overige ingrediënten zijn met zorg geselecteerd. Je kunt bij Villa Augustus terecht voor een ontbijt, de lunch en het diner, maar natuurlijk ook voor een kop koffie met iets lekkers of een borreltje. Het restaurant is maandag tot en met vrijdag geopend van 07.00 uur tot 00.00 uur en op zaterdag en zondag van 08.00 uur tot 00.00 uur.

De Kas in Amsterdam

Restaurant De Kas in Amsterdam is al jaren een heus begrip. Het restaurant heeft laten zien dat het ook in de stad mogelijk is om te werken met lokale, zelfgeteelde en eerlijke producten. Het restaurant ligt in Park Frankendael en is gevestigd in een bijzondere kas naar ontwerp van Studio Piet Boon. Vanuit het restaurant heb je zicht op de kassen in het park. Hier worden een aantal producten voor het restaurant geteeld. Maar ook in de Beemster bevinden zich nog meer tuinen om het restaurant te kunnen voorzien van kraakverse en zelfgekweekte ingrediënten. Aan het roer van De Kas staan chef-koks Wim de Beer en Jos Timmer. Als duo verdienden ze een Michelinster bij het Rijks. Restaurant de Kas is gevestigd aan de Kamerlingh Onneslaan 3 in Amsterdam. Het restaurant is geopend voor lunch van dinsdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 13.45 uur. Voor het diner kun je bij De Kas terecht van dinsdag tot en met zondag van 18.00 uur tot 21.00 uur.

De Veldkeuken in Bunnik

De Veldkeuken is een restaurant met winkel, bakkerij en vergaderlocatie op landgoed Amelisweerd in Bunnik. Restaurant De Veldkeuken werkt met 100% biologische ingrediënten die zoveel mogelijk van eigen landgoed komen. De menukaart is beperkt, maar bestaat helemaal uit vegetarische gerechten. Deze gerechten worden gemaakt met eerlijke ingrediënten en producten van met zorg uitgekozen leveranciers. Bij de landwinkel kunnen de producten van De Veldkeuken ook gekocht worden voor thuis. Het restaurant is geopend voor het ontbijt, de lunch, het diner, een borrel of een hapje en drankje tussendoor. Je kunt plaatsnemen in het restaurant of op het terras, maar De Veldkeuken heeft ook een foodtruck op het terrein. Het restaurant is gevestigd aan de Koningslaan 11 in Bunnik en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.30 uur tot 21.00 uur.

De Tuinkamer in Schuinesloot

Ook in Overijssel kun je heerlijk eten bij één van de restaurants met eigen moestuin. De Priona Tuinen zijn in 1970 ontworpen door kunstenaars Henk Gerritsen en Anton Schlepers. Midden in deze tuinen vind je restaurant De Tuinkamer. Aan het hoofd van de keuken staat sterrenkok Alwin Leemhuis die eerder twee Michelinsterren kreeg als chef-kok van Librije’s Zusje. Hier wordt gekookt met groente, kruiden en bloemen uit eigen tuinen. Zo ontstaat een menu dat zeer regelmatig wisselt en samen worden gesteld aan de hand van lokale en biologische producten. De Priona Tuinen met restaurant De Tuinkamer zijn gelegen aan de Rondweg 1-a in Schuinesloot. De Tuinkamer is een zomerrestaurant; je kunt een reservering maken voor de vrijdagavond, zaterdagmiddag, zaterdagavond of zondagmiddag tijdens de zomermaanden.

De Keuken van Hackfort in Vorden

In Vorden vindt je kasteel Hackfort. Hier vind je een bijzonder restaurant dat zeker de moeite waard is voor liefhebbers van eerlijk en lokaal eten. De Keuken van Hackfort is gelegen in het oude koetshuis op het terrein. Het menu wordt afgestemd op de oogst van de eigen moestuin. De kaart wisselt zeer regelmatig. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale en seizoensgebonden producten, het liefst uit eigen tuin. Je kunt bij De Keuken van Hackfort terecht voor de lunch, het diner of een high tea van dinsdag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en van vrijdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 21.00 uur. Je vindt het restaurant aan de Baakseweg 6 in Vorden.

Natuurlijk zijn dit niet de enige restaurants met een eigen moestuin in ons land. Heb je nog een goede tip? Deel die dan zeker in de comments hieronder! En in mijn overzicht van duurzame hotspots in Nederland vind je nog veel meer leuke restaurants en winkeltjes om te bezoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *