goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #217

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Beelden tegen de visserij

De Italiaanse activist Paolo Fanciulli heeft een wel heel creatieve manier bedacht om vissers met sleepnetten te dwarsbomen. Hij heeft 39 grote marmeren beelden in de oceaan geplaatst. Deze beelden creëren zo een hindernis voor de sleepnetten zonder de natuurlijke habitat aan de tasten. De beelden worden namelijk zonder enige moeite onderdeel van het zeeleven.

Typisch Ecowijk Culemborg

Heb je altijd al willen weten hoe het leven in een ecowijk eruit ziet? Dan kan ik de serie ‘Typisch Ecowijk Culemborg’ van harte aanbevelen. In het historische vestingstadje Culemborg ligt de jonge ecowijk EVA Lanxmeer. Een wijk die autoluw, energiebesparend en groen is. De bewoners delen een gemeenschappelijke tuin en stadsboerderij en samen werken ze aan een duurzame mini-samenleving. Je kunt ‘Typisch Ecowijk Culemborg’ iedere maandag tot en met donderdag zien om 19.20 uur bij BNNVARA op NPO2.

De Groene Lijst

libel

Word jij ook zo somber van al het nare klimaatnieuws en rode lijsten? Dan is er nu een positieve tegenhanger van de rode lijst. De groene lijst laat zien hoezeer beschermende maatregelen voor diverse bedreigde soorten effect hebben. De lijst is een initiatief van IUCN en is een samenwerking van diverse stichtingen en wetenschappers. De lijst biedt inzicht in de toekomstverwachting van een soort, de mate van profijt van bescherming en de afhankelijkheid van bescherming. De groene lijst geeft hiermee ook inzicht in de dingen die wél goed gaan. Zo is de libel, dankzij de verbeterde waterkwaliteit, weer veel vaker in ons land te zien. En panda’s zijn niet langer meer bedreigd, maar nog wel afhankelijk van onze bescherming.

Grootste duurzame warenhuis van Nederland in Utrecht

In Utrecht opent binnenkort het grootste duurzame warenhuis van Nederland de deuren. Het zal een pop-up warenhuis zijn dat de komende 2,5 jaar ruimte biedt aan diverse duurzame ondernemers middels een shop-in-shop concept. In Green UP, de naam van het warenhuis, vind je onder andere eetgelegenheid Botania, duurzame wijnen bij Vleck, duurzame mode bij Planet Hugs en I Like Vintage en alledaagse producten bij E&Co. Green UP opent op 11 september de deuren aan de Stadhuisbrug 5 in Utrecht.

Atletes spreken zich uit over kledingvoorschriften

atlete

Dat er altijd al ambigue kledingvoorschriften golden voor vrouwen is geen nieuws. Op school mogen meisjes geen korte broekjes of naveltruitjes aan of ze lopen het risico naar huis te worden gestuurd. Maar wist je dat het vrouwelijk strandhandbal team van Noorwegen een geldboete heeft ontvangen voor te weinig onthullende kleding? Tijdens het WK droegen de vrouwen shorts in plaats van bikinibroekjes, net als de mannen, en dit was blijkbaar niet volgens de regels. Een financiële boete volgde, die zangeres Pink aanbood te betalen als steunbetuiging. Steeds meer teams en atleten spreken zich uit over deze seksistische kledingvoorschriften en steeds meer sporters kiezen er bewust voor iets anders te dragen waarin ze zich comfortabeler voelen. Zo dragen de Duitse turnsters tegenwoordig een wedstrijdtenue met lange pijpen omdat ze zich daarin prettiger voelen. Hopelijk leidt het tot een verandering!

Queer, baby!

Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, beter bekend als de dames van ‘Damn, Honey!’ timmeren flink aan de weg. Na de releases van ‘Damn honey’, ‘Yes baby’ en ‘Damn horny’ hebben ze onlangs hun nieuwste boek uitgebracht. In ‘Queer baby’ lees je alles wat je altijd al wilde weten over gender en seksualiteit. Het boek is vooral gericht op jongeren en is laagdrempelig en eerlijk over seksualiteit in al haar facetten. Het boek is nu overal verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor slechts € 8,99.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *