creditcard

5 eenvoudige tips voor duurzamer online winkelen

Als je het nieuws een beetje volgt, merk je vanzelf dat we het allemaal nog niet zo slecht doen. Steeds meer bedrijven nemen de stap om duurzamer te ondernemen, de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als het nu is en steeds meer mensen worden niet alleen bewust van het belang van duurzamer leven, maar willen ook actief stappen zetten om hun eigen leven te verduurzamen. Toch lukt dit veel mensen niet en een veelgehoord argument is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of het idee hebben dat ze geen verschil maken. Nu zal ik eens beginnen met uit te leggen dat ook jij wel degelijk een verschil kunt maken! Door bewust te kiezen tijdens het boodschappen doen, geef jij direct een signaal af aan de winkel dat jij bepaalde producten liever wel of niet in de schappen ziet. Door 1 dag in de week geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als een maand niet douchen en als slechts 1 op de 4 mensen dagelijks een stuk zwerfafval opraapt dan is zwerfafval geen probleem meer! Het is fijn om te weten dat jouw acties direct zoden aan de dijk zetten en omdat veel van de impact van onze dagelijkse keuzes verborgen zijn, hebben we veel meer slagkracht met onze keuzes dan we denken. Maar hoe begin je met duurzamer leven? Daar geef ik graag allerlei handige tips voor. Tips die eenvoudig toe te passen zijn en vaak zelfs kunnen leiden tot extra voordelen, zoals meer vrije tijd en financiële besparingen. Vandaag deel ik graag 5 eenvoudige tips voor duurzamer online winkelen.

#1 Kies voor winkelen bij duurzame webshops

online shop

Het aanbod aan webshops is tegenwoordig overweldigend te noemen. Wat je ook zoekt, het is ergens online te koop. Dit zorgt niet alleen voor enorme keuzestress, maar maakt het ook moeilijk om in te schatten bij welke webshop je duurzamer winkelt. De webshop staat namelijk gewoon online en als je informatie wilt over de distributiemethoden, de locatie van het magazijn, de datacenters of de herkomst van de producten zul je goed moeten zoeken. Hoe efficiënt zij bezorgen, wat voor materiaal zij gebruiken voor verzending, het aanbod van duurzame merken en producten en de productiemethoden van hun producten zijn allemaal factoren die bijdragen aan de duurzaamheid van een webshop, maar niet zo eenvoudig te ontdekken. Kleinere webshops werken vaak vanuit huis, een klein kantoor of een winkel, maar de giganten hebben magazijnen door het hele land of elders op de wereld en alhoewel ze vaak wel een duurzaamheidsbeleid hebben, zegt dit concreet nog niet zoveel. RankaBrand heeft onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van de grotere webshops en daaruit bleek dat webshops over het algemeen nog veel te wensen overlaten wat betreft duurzaamheid. Toch zijn er bewustere keuzes te maken. Zo scoren OTTO en Bol.com beter dan webshops als Wehkamp, Amazon, Zalando en MediaMarkt.  Natuurlijk kun je ook een kleinere webshop met een duurzaam aanbod ondersteunen. Zo tipte ik onlangs 5 zero waste webshops waar niet alleen het aanbod aan artikelen duurzaam is, maar ook de verpak- en verzendwijze. Ook een website als MoreThanHip heeft een uitgebreid assortiment aan producten die met respect voor mens en milieu zijn gemaakt.

#2 Weersta impulsaankopen

online shop

In supermarkten zijn er de kassakoopjes en aanbiedingen, maar ook online wordt er vol ingezet op impulsaankopen. Dit zijn de suggesties die je krijgt, de persoonlijke aanbiedingen die via de mail binnenstromen en de sale/aanbieding/50% korting die vanaf het scherm spat. Natuurlijk wil je profiteren van voordeel, maar er zijn hier allerlei mechanismen aan het werk om jou zoveel mogelijk te laten kopen en je het gevoel te geven dat je een werelddeal misloopt. Vaak valt zo’n impulsaankoop toch tegen of heb je dit product eigenlijk helemaal niet nodig. Zonde van het geld, maar ook zonde omdat het waarschijnlijk alleen maar bij de stapel kringloopproducten eindigt of retour wordt gestuurd, met alle gevolgen van dien (zie #5). Spreek met jezelf af om nooit iets online aan te schaffen zonder hier een nachtje over te slapen. Grote kans dat die fantastische deal helemaal niet zo interessant voor je is na een goede nacht slapen.

#3 Lees de beschrijving

portemonnee

Alhoewel online winkelen heel veel gemak met zich meebrengt, heeft het toch ook wel de nodige risico’s. Zo kun je online nooit echt een weloverwogen keuze maken over een product zoals je dit in een winkel zou doen. Je kunt het product niet echt zien, niet echt voelen en ruiken en al helemaal niet passen. Dat kan ertoe leiden dat je een flinke miskoop begaat. Informeer jezelf dus zo goed mogelijk bij online aankopen. Lees de beschrijving goed, vooral de specificaties over zaken als materiaal, grootte en veiligheid, zodat je niet voor een nare verrassing komt te staan. Het kan bijvoorbeeld zomaar voorkomen dat een loopwagentje dat je hebt besteld ineens vele malen groter is dan je had verwacht en niet eens in de woonkamer gebruikt kan worden (schuldig!) of dat een stuk speelgoed van wel heel erg goedkoop plastic blijkt gemaakt te zijn. Dat jurkje viel op de foto zo mooi, maar is in het echt weinig flatteus te noemen en dat kettinkje blijkt bij nader inzien toch niet echt van zilver te zijn. Heel veel van deze miskopen hadden voorkomen kunnen worden door de beschrijvingen goed te lezen. Dat spaart geld, moeite en het milieu!

#4 Kies voor reguliere verzending

pakketverzending

Het lijkt tegenwoordig de trend te zijn dat we onze producten die we online bestellen zo snel mogelijk in huis willen hebben. De volgende werkdag volstaat allang niet meer; het moet sneller en het liefst nog vandaag. Natuurlijk is dat handig voor wanneer iets haast heeft, maar erg duurzaam is het niet. De bezorging van pakketten wordt namelijk goed doordacht en de routes van de bezorgers zijn geoptimaliseerd. Als klanten per se vandaag, of op een zondag, iets in huis willen hebben, zal de bezorger extra moeten rijden en dit betekent dat de bezorging van deze pakketjes alles behalve efficiënt en duurzaam is. Als iets geen haast heeft, is het dus veel duurzamer om te kiezen voor de reguliere verzendmethode.

#5 Wees voorzichtig met retourneren

pakket

Natuurlijk komt een miskoop wel eens voor, maar online is een miskoop gewoon makkelijker gemaakt en heeft het flink wat meer voeten in de aarde om deze miskoop weer ongedaan te maken. Het retourneren van producten is ontzettend onduurzaam, vooral als het een online aankoop betreft. Als je niet tevreden bent met een aankoop is dit product namelijk voor niets naar jou verzonden, moet dit product weer worden geretourneerd en met een beetje pech kan het ook niet meer worden doorverkocht. Dat betekent dus dat het hele productieproces rondom dit ene product voor niets is geweest. Probeer dus heel bewust jouw bestelling te plaatsen en als je dan toch iets wilt retourneren, kijk dan eerst of dit mogelijk is bij een winkel bij jou in de buurt. Dat scheelt weer verzending en wellicht kan de kleding of het product dan alsnog worden verkocht aan iemand anders.

Ben je op zoek naar nog meer eenvoudige tips voor een duurzamer leven? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Dit artikel is een samenwerking met MoreThanHip. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *