taart

5 eenvoudige tips voor een duurzame verjaardag

Als je het nieuws een beetje volgt, merk je vanzelf dat we het allemaal nog niet zo slecht doen. Steeds meer bedrijven nemen de stap om duurzamer te ondernemen, de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als het nu is en steeds meer mensen worden niet alleen bewust van het belang van duurzamer leven, maar willen ook actief stappen zetten om hun eigen leven te verduurzamen. Toch lukt dit veel mensen niet en een veelgehoord argument is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of het idee hebben dat ze geen verschil maken. Nu zal ik eens beginnen met uit te leggen dat ook jij wel degelijk een verschil kunt maken! Door bewust te kiezen tijdens het boodschappen doen, geef jij direct een signaal af aan de winkel dat jij bepaalde producten liever wel of niet in de schappen ziet. Door 1 dag in de week geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als een maand niet douchen en als slechts 1 op de 4 mensen dagelijks een stuk zwerfafval opraapt dan is zwerfafval geen probleem meer! Het is fijn om te weten dat jouw acties direct zoden aan de dijk zetten en omdat veel van de impact van onze dagelijkse keuzes verborgen zijn, hebben we veel meer slagkracht met onze keuzes dan we denken. Maar hoe begin je met duurzamer leven? Daar geef ik graag allerlei handige tips voor. Tips die eenvoudig toe te passen zijn en vaak zelfs kunnen leiden tot extra voordelen, zoals meer vrije tijd en financiële besparingen. Vandaag deel ik graag 5 eenvoudige tips voor het vieren van een duurzame verjaardag.

#1 Duurzame versiering

slinger

Voor een verjaardag willen mensen graag groots uitpakken met de versiering, helemaal als het een kinderverjaardag betreft. Heel leuk natuurlijk, maar vaak is de versiering die wordt gebruikt alles behalve duurzaam. De veelgeziene ballonnen worden één keer opgeblazen en na gebruik direct weggegooid of, nog erger, buiten achtergelaten waar ze het milieu vervuilen en een gevaar vormen voor dieren. Ballonnen horen niet voor niets bij de supervervuilers. Probeer dus zo duurzaam mogelijk te versieren, het liefst zonder ballonnen en met herbruikbare (stoffen) slingers. Die duurzame versiering, die je bovendien ook heel eenvoudig zelf kunt maken, kun je keer op keer weer gebruiken en dat is ook nog eens veel voordeliger!

#2 Cadeaus duurzaam inpakken

cadeaus

Het geven van cadeaus is natuurlijk één van de leukste onderdelen van de verjaardag, vooral als je kleine kinderen hebt die vol spanning wachten op hun verrassing. Het is in onze maatschappij heel gewoon om cadeaus in te pakken, maar erg duurzaam is al dat pakpapier niet. Vooral niet als je je bedenkt dat het papier binnen enkele tellen van het cadeau af wordt gescheurd. Zonde! Ga eens op zoek naar een duurzamere inpakmethode. Wij gebruiken hier in huis tegenwoordig cadeautasjes, -doosjes of -zakjes. Deze hebben wij gekregen bij diverse gelegenheden, maar ze zijn ook te koop bij allerlei winkels. Zo kun je het cadeau toch nog leuk inpakken en de tasjes zijn keer op keer opnieuw te gebruiken. Wil je de cadeaus toch graag inpakken in papier? Kies dan voor het hergebruiken van eerder gebruikt cadeaupapier of pak de cadeaus in met de bladen van oude kranten of tijdschriften. Met een mooi lint eromheen ziet het er gezellig uit en het scheelt in papierverspilling. Natuurlijk kun je de cadeaus ook inpakken in een mooi stuk stof. Deze vorm van inpakken kennen we ook wel als het Japanse furoshiki en je kunt er echt ware kunstwerken van maken. De stof is ook keer op keer weer te gebruiken dus dit is ook een prima alternatief.

#3 Geef eens wat anders cadeau

cadeau

Alhoewel ik het zelf ook ontzettend leuk vind om cadeaus te krijgen, ben ik wel van mening dat we wellicht wat zijn doorgeschoten in dit ritueel, zowel voor verjaardagen als voor feestdagen. Het lijkt wel alsof iedereen elkaar wil overtreffen qua cadeaus. Het gaat vaak allang niet meer om wat de jarige graag zou willen hebben, maar meer om het geld uitgeven an sich. Vaak wordt er voor de vorm maar gewoon iets gekocht waar de jarige vaak helemaal niet op zit te wachten, of er wordt gewoon een envelop met geld gegeven. Persoonlijk vind ik dit helemaal niet leuk omdat er geen tijd en aandacht is besteed aan dit soort cadeaus. Leuker zou het zijn om echt moeite te steken in het cadeau en dan maakt de prijs helemaal niet uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tweedehands cadeau, een zelfgemaakt cadeau of een leuke ervaring. We hebben met z’n allen tegenwoordig toch al teveel spullen, dus waarom nog meer kopen? Een avondje uit, een dagje naar een museum of een bijzondere ervaring zijn toch veel meer waard? Wat mij betreft geldt dit ook voor kinderen. Mijn kinderen worden elke verjaardag weer overladen met spullen. Ondanks dat ik een weldoordacht lijstje opstel met dingen die ze écht leuk vinden en nodig hebben, waaronder kleding, krijgen ze vaak toch heel andere dingen. Soms leuke dingen, soms dingen waar ze helemaal niet naar omkijken. Zonde van alle moeite, het geld en de spullen natuurlijk. Daarom probeer ik tegenwoordig de kinderen een goede balans te geven van iets dat ze leuk vinden, iets dat ze nodig hebben en een ervaring. Zoiets zou ook voor volwassenen een goed idee zijn, mijns inziens. Weet je echt niet wat je iemand cadeau moet geven? Dan is een duurzame cadeaubon wellicht een leuk idee. De EcoKadobon is hier een goed voorbeeld van. Je kunt deze groene online cadeaubon inruilen voor diverse duurzame producten.

#4 Vermijd wegwerpservies

taart en koffie

Bij het vieren van een verjaardag kiezen veel mensen voor gemak. Niemand wil na een feestje uren bezig zijn met het opruimen van het huis en de afwas. Daarom vinden veel mensen het gebruik van wegwerpservies zo ontzettend handig tijdens dit soort gelegenheden. Helaas is dit alles behalve duurzaam te noemen. Al die bekertjes, borden, schalen en bestekdelen belanden na slechts één keer gebruikt te zijn in de prullenbak. Wat een verspilling van plastic of papier! Vanuit duurzaamheidsoogpunt is het gebruik van afwasbaar servies écht beter. Mocht je niet genoeg servies in huis hebben? Leen dit dan van vrienden en familie of schaf het voordelig aan via de kringloopwinkel. Mocht je echt geen andere oplossing zien dan wegwerpservies, kies dan voor biologisch afbreekbaar servies. Dit wordt bijvoorbeeld gemaakt van bamboevezels of rietsuikerpulp en is allicht een stuk meer verantwoord dan plastic.

#5 Maak het zelf

taart

Voor een verjaardag haal je aardig wat boodschappen in huis. Je wilt natuurlijk allerlei lekkere hapjes en drankjes serveren en iedereen heeft natuurlijk een andere voorkeur. Helaas haal je met al deze boodschappen ook een heleboel afval in huis. Al die producten zijn natuurlijk verpakt in plastic, papier of blik en denk eens aan al dat voedsel dat na het feest kan worden weggegooid. Voedselverspilling en verpakkingsmaterialen zijn alles behalve duurzaam, maar gelukkig ook wel heel makkelijk te vermijden. Probeer voor een feestje zoveel mogelijk dingen gewoon zelf te maken. Een taart is vaak toch lekkerder als het zelfgemaakt is en ook de hapjes zijn eenvoudig zelf te bereiden. Een grote pan soep met wat brood en smeersels valt bij iedereen in de smaak en kost vrij weinig moeite. Een paar cupcakes en de kinderen zijn ook weer blij en als je een limonadetap hebt, vul je deze gewoon met water en wat fruit of zelfgemaakte ijsthee om een eenvoudig drankje te serveren voor jong en oud. Je bespaart er ook een heleboel pakjes en zakjes mee en omdat je meer afgemeten porties kunt maken, verspil je uiteindelijk minder voedsel. En wist je dat je heel veel leuke verjaardagsversiering ook gewoon zelf kunt maken?

Ben je op zoek naar nog meer eenvoudige tips voor een duurzamer leven? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Dit artikel is een samenwerking met EcoKadobon. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 4 comments

Add yours
  1. Ans

    Ik begrijp je punt over het zelf maken van taart en hapjes. Dit doe ik zelf ook altijd. Maar ik denk dat je dan net zoveel, zo niet nog meer, plastic, papier en/of blik in huis haalt. Als je hapjes maakt heb je verschillende producten nodig die allemaal verpakt zijn. Wil je zelf een taart maken dan heb je ook verschillende verpakte producten nodig.
    Goede tips om bewust te worden dat het ook anders/beter kan.

    • awkwardduckling

      Daar heb je zeker een punt. Tijdens het winkelen voor de ingrediënten is het dan wel belangrijk om niet nóg meer verpakkingen in huis te halen. Wij hebben gelukkig veel dingen vaak al in huis in grootverpakkingen omdat we veel zelf maken, maar als je dit niet hebt, kun je zeker het risico lopen op nog meer verpakkingen in huis.


Post a new comment