minimaliseren badkamer

5 tips om te minimaliseren in de badkamer

Veel mensen kunnen intens genieten van een heerlijke douche of een uitgebreid bad na een drukke dag. Je wilt het liefst dat jouw badkamer een oase van rust is, maar helaas is de realiteit in veel huishoudens heel anders. De badkamer is maar al te vaak de plek waar alle vieze was wordt verzameld, waar rijen met halflege flessen shampoo en zeep staan uitgestald en waar de tandpasta is uitgesmeerd over de wasbak. Dat kan anders! Met deze 5 handige tips om te minimaliseren in de badkamer creëer je meer rust en ruimte in jouw badkamer.

#1 Houd een grote schoonmaak

minimaliseren badkamer

Trek er eens een middagje voor uit en ruim de badkamer eens goed uit. Dit betekent dat je echt alle lades en kastjes openmaakt en alles daarin uitzoekt. Alles wat je niet direct nodig hebt of niet in de badkamer thuis hoort zet je weg op een geschiktere plaats en alle producten die je niet meer gebruikt kun je weggeven of weggooien. Wees vooral kritisch op alle flesjes, pakjes, bakjes en tubes verzorgingsproducten: je hebt waarschijnlijk echt niet zoveel nodig. Als de badkamer eenmaal goed is opgeruimd en er flink wat producten uit de badkamer zijn weggehaald is het ook eenvoudiger om het regelmatig bij te houden en blijft de badkamer ook een fijne plek zonder rommel.

#2 Berg onnodige spullen op

minimaliseren badkamer

Natuurlijk heb je zo nu en dan eens die schaar, dat tubetje zalf of die ene spons nodig. Maar zolang je deze producten niet dagelijks gebruikt kun je deze beter ergens buiten het zicht opbergen. Dat kan natuurlijk in de badkamer zelf zijn in een dichte kast, maar het kan ook op een willekeurige andere plek zijn. Zolang de wasbak, de plankjes en andere oppervlakten maar zo leeg mogelijk blijven. Hoe meer je namelijk binnen handbereik bewaart, hoe rommeliger de badkamer al snel aanvoelt.

#3 Kies voor minder en betere verzorgingsproducten

minimaliseren badkamer

Ik haalde het al eerder aan, maar kan het niet vaak genoeg benadrukken: kijk eens kritisch naar alle verzorgingsproducten in de badkamer. Is het echt nodig om zoveel flessen en tubes te hebben? De meeste mensen hebben toch slechts één favoriete shampoo en één favoriete zeep en heel veel andere producten zijn simpelweg overbodig. Daarbij houden mensen vaak ook veel te lang vast aan cosmeticaproducten die eigenlijk al lang op zijn of te oud zijn om nog veilig te gebruiken. Wees hier eens heel kritisch in en haal alle producten die je toch niet, of niet vaak, gebruikt uit de badkamer. Als je dan toch kritischer bent op de verzorgingsproducten in jouw badkamer dan kun je het je ook sneller permitteren om te investeren in duurzame en biologische cosmetica. Dit is niet alleen beter voor mens, dier en milieu, maar een mooie, verpakkingsvrije, zeep oogt ook nog eens veel mooier in de badkamer. Ditzelfde geldt voor veel andere producten. Wasbare wattenschijfjes in een mooie pot staan toch veel mooier op de plank dan zo’n plastic zakje met wegwerpschijfjes?

#4 Sorteer de was

minimaliseren badkamer

Heel veel mensen hebben een wasmand in de badkamer. Wel zo makkelijk om direct na het douchen de vieze was in te gooien. Helaas zorgt dit vaak wel voor een rommeltje in de badkamer. Zorgt voor een flinke en stevige mooie wasmand als je toch graag een wasmand in de badkamer hebt, dan wordt de wasmand meer een interieuritem dan een doorn in het oog. Je kunt ook overwegen om de was elders in het huis te verzamelen als je daar de ruimte voor hebt. Met een eenvoudig sorteersysteem maak je zo de was ook nog eens een eenvoudigere klus.

#5 Ruim de badspeeltjes op

minimaliseren badkamer

Als je kinderen hebt dan klinkt dit probleem je waarschijnlijk bekend in de oren: de badspeeltjes die door de hele badkamer te vinden zijn. De kinderen willen natuurlijk wat te spelen hebben in bad, maar als zij niet in bad zitten wil je natuurlijk die bakjes, eendjes en bootjes niet overal en nergens terugvinden. Berg de speeltjes na baddertijd dus op in een mand of laat de kinderen de badspeeltjes op hun eigen kamer bewaren. Zo is de badkamer tijdens die spaarzame rustmomenten echt even helemaal van jou.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Flow Cosmetics. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

6 gedachten over “5 tips om te minimaliseren in de badkamer”

 1. O jee, ik krijg meteen zin om aan de slag te gaan. Het opmaken en niet meer vervangen van heel veel verzorgingsproducten is in ieder geval al een missie in uitvoering.

  De machine is onze wasmand 😀

  1. Zo ben ik ook begonnen met de badkamer. Ik maakte op wat we hadden, maar liet het daarna bij slechts enkele producten. Nu hebben we, met vier personen in huis, verrassend weinig verzorgingsproducten en dat scheelt zooooooveel ruimte. Ik zou willen dat ik de machine als wasmand kon gebruiken :(. Teveel was op verschillende plekken in huis helaas. Ik heb één wasmand in de badkamer, één wasmand in de slaapkamer en nog een aantal sorteermanden bij de wasmachine. Niet ideaal, werkt wel.

   1. Dat eerste klinkt heerlijk! Als ik straks glanzende, roosvrije haren heb, stapt mijn vriend vast ook wel over O:)
    De machine als wasmand gebruiken kan ook alleen maar omdat we zo weinig was hebben. Daardoor was ik wel meestal alles door elkaar, dus het voordeel van meer was en sorteermanden is wel weer dat je beter op kleur en temperatuur kan scheiden. Als je een baalmoment heb, denk dan maar aan onze grauwwitte shirts 😉

 2. De badkamer en waskamer zijn net de enige kamers in huis die ik écht rommelvrij kan houden 🙂 Gelukkig maar, want de gezinsbadkamermomenten zijn al chaotisch genoeg…
  Nog een tip trouwens: ieder een eigen kleur handdoek. Zo is duidelijk welke van wie is en worden de handdoeken niet elke keer in de was gegooid omdat je niet meer weet wie wat heeft afgedroogd daarmee (vooral een heel ding bij de grotere kinderen… ieuwwwwww!)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *