gezond huis

5 gezonde gewoontes voor in huis

Je gezondheid is je grootste goed en de meeste mensen doen dagelijks hun best om hun gezondheid zo goed mogelijk op peil te houden. We eten gezond en gevarieerd, sporten regelmatig en we zorgen voor voldoende nachtrust. Toch is er een grote bepalende factor voor onze gezondheid die we vaak over het hoofd zien: ons huis. We besteden elke dag veel uren in ons huis, maar staan vaak niet stil bij hoe ons huis van invloed is op onze gezondheid. En dat is het wel, zelfs in grote mate. Zo bepaalt onze leefomgeving de lucht die we inademen, de hoeveelheid daglicht die we zien en de mate waarin we tot rust komen. Genoeg redenen dus om te werken aan een gezonde leefomgeving. Ik geef vandaag tips voor 5 gezonde gewoontes in huis.

#1 Schoenen uit

bed

In veel culturen is het niet meer dan normaal om de schoenen bij thuiskomst direct uit te doen, maar in Nederland worden er altijd wat wenkbrauwen opgetrokken. Toch is het eigenlijk heel gek om de schoenen in huis aan te laten. Denk maar eens aan al het straatvuil dat je onder je zolen verzameld. Dit loop je allemaal naar binnen. Uit onderzoek van de Universiteit van Arizona bleek zelfs dat diverse schadelijke bacteriën, zelfs de E.coli bacterie, via onze schoenen zó ons huis binnenkomen. Schoenen uit dus! Zo houd je niet alleen je huis schoon, maar het spaart ook nog de vloer én het is veel comfortabeler voor je voeten.

#2 Ventileren

raam

Ik heb het al vaker gezegd en ik zal het blijven herhalen: voor een gezond leefklimaat in huis is goede ventilatie alles! De lucht in huis moet regelmatig ververst worden en dit gebeurt niet vanzelf, helemaal niet in moderne huizen die goed geïsoleerd zijn. Een ventilatieschacht openzetten is niet genoeg; gooi die ramen elke dag even open om de boel door te laten waaien. En slaap bij voorkeur ook met de ramen op een kier. Een luchtreiniger kan eventueel ook uitkomst bieden.

#3 Stop met antibacteriële zeep

zeep

Ook al dragen veel mensen hun schoenen wel binnenshuis, we zijn massaal wel erg angstig voor bacteriën in huis. Daarom zijn antibacteriële zepen steeds populairder geworden in huishoudens. Toch zijn deze zepen juist niet bevorderend voor de hygiëne en gezondheid. Deze zepen doden namelijk naast alle slechte bacteriën ook de goede bacteriën die ons lichaam juist nodig heeft. Zo bouwen we geen weerstand op tegen nieuwe bacteriën. Daarnaast kan al dat gebruik van antibacteriële middelen leiden tot antibioticaresistentie en dat is een steeds groter wordend probleem. Leg dus gewoon een soapbar neer of maak je eigen simpele handzeep.

#4 Haal meer groen in huis

kamerplanten

Groen in huis is een aanhoudende trend en dat is een fantastische ontwikkeling. Planten in huis fleuren namelijk niet alleen je interieur op, maar ze verbeteren ook actief de gezondheid van de bewoners. Diverse kamerplanten werken namelijk actief aan het zuiveren van de lucht in huis. Daarnaast worden mensen aantoonbaar gelukkiger van planten in huis, werkt groen stressverlagend én helpen planten goed tegen diverse allergieën.

#5 Dim de lichten

natuurlijke lichtinval

Daglicht is het beste licht voor onze gezondheid, maar natuurlijk willen we zo nu en dan ook nog wel eens een boek lezen wanneer het buiten al donker is. Of de kinderen naar bed brengen zonder te struikelen over het speelgoed. Lichten in huis zijn onmisbaar, maar vaak wel een bron van fysieke onrust zonder dat we het doorhebben. Teveel licht in de avond kan ons natuurlijke slaapritme verstoren dus dim die lampen waar mogelijk. Zorg er ook voor dat je blootstelling aan het blauwe licht van schermen vermijdt voor een goede nachtrust. En ook ‘s ochtends kan het reguleren van kunstlicht veel goeds voor ons doen. De intensiteit en de kleur van licht is heel bepalend voor ons gemoed en voor ons natuurlijk dag- en nachtritme.

Dit artikel is een samenwerking met Tradeline. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “5 gezonde gewoontes voor in huis”

  1. Goede tips! Tot een tijdje terug liepen we wel geschoeid door het appartement – tenzij we die dag pas gedweild hadden, hehe –, maar sinds we een kat hebben, zijn we toch voorzichtiger. Ik wil zo min mogelijk viezigheid van buiten mee naar binnen nemen.
    Ik klik meteen even door naar je artikel over luchtzuiverende kamerplanten, want met mijn allergie kan ik alle schone lucht die ik kan krijgen, gebruiken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *