smartphone

10 handige apps voor een duurzaam leven

Er zijn allerlei manieren om jouw duurzame lifestyle vorm te geven. Minder vlees eten, niet vliegen en bewuster consumeren zijn grote stappen waarmee je veel impact maakt. Vergeet echter niet dat elke actie telt en een stap in de goede richting is. Maar waar begin je en hoe maak je van jouw nieuwe duurzame voornemen een goede gewoonte? Er zijn geen regels voor duurzamer leven. Jij besluit tenslotte wat belangrijk is voor jou. Door middel van uitproberen, research en volhouden maak je elke verandering al snel onderdeel van jouw lifestyle. Gelukkig zijn er allerlei handige apps om je te helpen met je nieuwe duurzame voornemens. Ik deel 10 apps voor een duurzaam leven die je niet mag missen. Maar voordat ik mijn favoriete duurzame apps deel, vertel ik eerst meer over Apple en de nieuwe iPhone 12. Daarnaast geef ik nog een aantal aanvullende handige tips voor duurzaam smartphonegebruik.

Over Apple en de iPhone 12

iphone 12

Het lijkt misschien een tegenstelling: duurzamer leven met een mobiele telefoon. We weten tenslotte allemaal dat mobiele telefoons flink wat impact hebben. Maar de ene telefoon is zeker de ander niet. Er zijn talloze manieren om te kiezen voor een duurzamere smartphone. In de rankings van Rank a Brand scoorde Apple jaar na jaar hoger dan soortgelijke toestellen op factoren als mensvriendelijkheid, klimaatvriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en diervriendelijkheid. Apple streeft er dan ook naar om klimaatneutraal te zijn in 2030. Wanneer we kijken naar de iPhone 12 zien we dat er al flink wat stappen worden gezet naar dit doel. Er wordt door Apple vooral ingezet op het recyclen van materialen. De gebruikte grondstoffen voor de iPhone 12 zijn voor 98% gerecycled. Bovendien wordt de smartphone geleverd in een verpakking gemaakt van hergebruikte houtvezels. De telefoon wordt bovendien niet langer meer standaard geleverd met oordopjes en een oplader. Dit om de groeiende afvalberg aan elektronica te verminderen.

Duurzame smartphone

smartphone

Bij de keuze voor een nieuwe telefoon is het altijd belangrijk om te kijken naar de duurzame ambities en acties van de producent. Maar er is meer dat je kunt doen qua duurzaam telefoongebruik. Wees bijvoorbeeld zuinig op jouw apparaat en maak er geen gewoonte van om continu te wisselen van smartphone. Een mobiele telefoon is een luxeproduct en zo zullen we er ook mee om moeten gaan. Gebruik een telefoonhoesje om het apparaat te beschermen. Zo loop je minder risico op beschadigingen bij stoten en vallen. En vergeet ook niet om je telefoon af en toe eens weg te leggen. Maak tijd om van de rust en de omgeving te genieten. Dat past ook uitstekend in een bewustere lifestyle! En vergeet natuurlijk niet volop gebruik te maken van onderstaande duurzame apps.

Handige apps voor een duurzaam leven

telefoon

Eerlijk Winkelen

Wil je weten waar je terecht kunt voor duurzame, eerlijke en biologische producten? Dan vind je met de Eerlijk Winkelen app de beste adressen bij jou in de buurt. De app biedt een overzicht van allerlei duurzame hotspots in heel Nederland. Dus ben je in een nieuwe stad? Check dan zeker de app voor de leukste adresjes.

Questionmark

De Questionmark app biedt uitkomst bij het selecteren van de meest duurzame producten in de supermarkt. Voor elke categorie aan boodschappen, en bij alle supermarkten, kun je in de app eenvoudig zoeken naar de duurzaamheidsscore van producten. Bovendien worden ook keurmerken van producten in de app overzichtelijk vermeld.

Afvalscheidingswijzer

De Afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal is een handige app om recycling in huis een stuk makkelijker te maken. Wil je weten in welke afvalbak die zak chips, die kartonnen verpakking of die pizzadoos thuishoort? Met een snelle check in de Afvalscheidingswijzer weet je het direct. Dat maakt recycling ineens een stuk toegankelijker.

Too Good To Go

De Too Good To Go app biedt jou de mogelijkheid om voedselverspilling te helpen voorkomen. Via de app kun je boxen met voedsel redden van de verspilling. Er zijn diverse restaurants, winkels en supermarkten bij jou in de buurt aangesloten. Door deze boxen tegen een flink gereduceerd tarief af te halen, zorg je ervoor dat deze producten niet bij het afval belanden. Jij hebt voordelige boodschappen en de winkel hoeft de producten niet weg te gooien!

HappyCow

Wil je weten waar je in jouw omgeving vega of vegan kunt eten? Dan heb je met de HappyCow app altijd de leukste adresjes bij de hand. De app biedt een overzicht van restaurants, koffietentjes, lunchrooms en andere hotspots met diverse vegetarische en veganistische opties op het menu. Dat maakt een dagje uit voor vega(n)s een stuk leuker!

Ecosia

Een zoekmachine gebruiken én bomen planten? Dat kan met de app Ecosia. Deze zoekmachine gebruikt advertentie inkomsten om bomen te planten op plekken waar dit hard nodig is. Voor jou is het een kleine moeite om van zoekmachine te veranderen, maar je doet de wereld er een groot plezier mee.

Peerby

Waarom zou je iets kopen, en geld uitgeven en je impact vergroten, terwijl je ook iets kunt lenen? Via een platform als Peerby kun je eenvoudig producten lenen bij jouw buren. Een ladder, een aanhangwagen of een grasmaaier: één van jouw buren heeft dit ongetwijfeld in huis. Kom met elkaar in contact via Peerby en verminder zo effectief jouw CO2 impact.

Beat the Microbead

We weten allemaal dat het probleem van microplastics één van de grootste bedreigingen van onze tijd is. Gelukkig kunnen we allemaal actie ondernemen om microplastics te verminderen. Met de app Beat the Microbead kun je snel jouw verzorgingsproducten controleren op de aanwezigheid van microbeads. Zo kun je eenvoudig jouw badkamer verduurzamen.

KeurmerkenWijzer

De KeurmerkenWijzer van MilieuCentraal helpt consumenten wijzer te worden in het woud aan keurmerken. Tijdens het winkelen zie je ongetwijfeld talloze keurmerken en claims op verpakkingen staan. Met de app van MilieuCentraal zie je in één oogopslag welke keurmerken het meest relevant zijn en wat ze precies inhouden. Dat maakt duurzamere keuzes maken tijdens het winkelen een stuk makkelijker.

UnitedWardrobe

UnitedWardrobe lijkt misschien op het eerste gezicht geen duurzame app, maar niets is minder waar. Onze kleding is een grote bron van impact. Door vaker te kiezen voor tweedehands kleding zetten we een enorme duurzame stap voorwaarts. UnitedWardrobe maakt dit heel toegankelijk én leuk! Op het platform kun je terecht voor fashionable preloved outfits die ook nog eens heel betaalbaar zijn.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Tele2. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *