fast fashion

De keerzijde van fast fashion

Als je op een doorsnee zaterdagmiddag de winkelstraat inloopt, zie je een drukte van jewelste bij populaire kledingketens als Zara, H&M, Primark, Forever21 en soortgelijke winkels. De kleding is vooral onder jongeren erg populair. Je shopt hier namelijk een complete outfit voor een paar euro! Maar vragen we ons wel genoeg af hoe het eigenlijk mogelijk is dat al deze kleding zo laag geprijsd is? En waarom het aanbod in de winkel elke week weer anders is? Er is flink wat mis binnen de wereld van fast fashion.

Fast fashion

kledingbibliotheek

Wist je dat de gemiddelde Nederlander elk jaar zo’n 36 nieuwe kledingstukken koopt? Dat is een behoorlijke hoeveelheid textiel. En nog steeds klagen we steen en been dat we niets te dragen hebben. Deze kledingstukken worden gemiddeld maar 7 keer gedragen en belanden daarna achterin onze kast of op de grote textiel afvalhoop. Het wordt niet voor niets fast fashion genoemd. Dat is maar heel weinig plezier dat we hebben van artikelen die zo’n grote impact hebben. Voor een simpele jeans wordt bijvoorbeeld 8.000 liter water gebruikt om deze te produceren. En dan hebben we het nog niet eens over de uitstoot van de productie en het vervoer, het landgebruik en de milieuvervuiling die met zo’n proces gepaard gaan.

De kledingindustrie

duurzame plus size kleding

Daarnaast is er ook flink wat mis in de kledingindustrie zelf. Onze kleding wordt in razend tempo geproduceerd in fabrieken ver weg van ons land. Deze fast fashion gaat voor spotprijzen over de toonbank en wordt met net zoveel gemak ook weer weggegooid. Dat is niet alleen ontzettend verspillend, maar ook onhoudbaar. Ergens in de keten wordt namelijk de prijs betaald voor deze gang van zaken. En wij zijn het niet. De arbeiders die onze kleding produceren werken in grote fabrieken onder slechte omstandigheden tegen een schamel loontje. Er wordt gewerkt met onveilige apparatuur en onveilige stoffen om de nieuwste trends bij te kunnen benen. Die ripped jeans die zo geliefd zijn? Vol met schadelijke chemicali├źn! En de kleuring voor onze kleding zorgt onherroepelijk voor vervuiling van de watervoorzieningen in landen als Bangladesh en China.

Je zou toch denken dat al deze effecten het niet waard zijn? Dat we het niet toestaan dat mensen zo lijden, het milieu zo wordt beschadigd en wij zo worden beduveld voor een goedkoop shirtje of een hippe rok? Toch sluiten we massaal onze ogen hiervoor. De misstanden in kledingfabrieken zijn een ver-van-mijn-bed-show en ons geheugen is kort. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de wereld van fast fashion. In de driedelige documentaireserie ‘De slag om de klerewereld’ of de documentaire ‘The true cost’ wordt een spotlight gezet op de werkelijke gang van zaken in deze industrie.

Wat kun jij doen?

kleding

Ook als consument kun je veel doen om de kledingindustrie te verbeteren. En daar hoef je echt geen activist voor te zijn. Door simpele veranderingen in jouw koopgedrag door te voeren, ben je al heel goed bezig. Stel jouw bewuste garderobe met meer zorg en aandacht samen door vaker tweedehands te winkelen, lid te worden van een kledingbibliotheek of te investeren in fair fashion. Fair fashion is kleding die met respect voor mens, dier en milieu is gemaakt. Het kost vaak wat meer, maar dat is nu eenmaal de werkelijke prijs van het product. Door deze stappen te zetten, en de fast fashion ketens voorbij te lopen, geef je een duidelijke boodschap af naar deze industrie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *