goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #216

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Ambitieuze klimaatwetten

klimaatverandering

Deze week presenteerde de Europese Commissie de nieuwe klimaatwetten. Na jarenlang pappen en nathouden lijkt er nu eindelijk sprake te zijn van een ambitieus klimaatplan. En dat blijkt ook deze week, met de overstromingen en wateroverlast, flink nodig te zijn. Het uiteindelijke doel is om de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent te hebben teruggebracht. Om dit te halen, zullen er flinke stappen moeten worden gezet. Het klimaatpakket bestaat dan ook uit een flink aantal wetten dat de deelnemende landen een kader biedt om de gestelde klimaatdoelen te halen. Een greep uit de wetten:

  • De luchtvaart en scheepvaart gaan onder de uitstootrechten vallen
  • In 2030 zal 40 procent van de energie groen worden opgewekt
  • De uitstoot van auto’s zal in 2030 zijn teruggeschroefd naar 55 procent en in 2035 naar 100 procent
  • Vanaf 2035 mogen er geen benzineauto’s meer worden gemaakt
  • De belasting op brandstof gaat omhoog

Een strandstofzuiger tegen microplastics

strand

12 studenten van de University of Sherbrooke hebben als afstudeerproject van de studie mechanical engineering een strandstofzuiger ontworpen die microplastics kan filteren. Met deze stofzuiger kan het zand op het strand worden opgezogen. Het apparaat filtert vervolgens de microplastics uit het zand en het zand wordt weer teruggestort op het strand. Wat een fantastisch idee!

Een minibieb met maandverband en tampons

minibieb

Minibiebs zijn op steeds meer plekken in ons land te vinden. Deze leuke kastjes op straat bieden voorbijgangers de mogelijkheid om boeken mee te nemen en weg te geven aan anderen. Renée uit Apeldoorn heeft ook al tijden zo’n leuke minibieb bij haar huis. Maar na het zien van een oproep van het Armoedefonds besloot ze de inhoud van haar minibieb uit te breiden met tampons, maandverband en menstruatiecups. Er zijn namelijk, ook in Nederland, nog steeds veel vrouwen die het geld niet hebben voor menstruatieproducten. Om deze menstruatiearmoede te bestrijden, draagt Renée zo haar steentje bij. Wat een mooi initiatief!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *