zonnepanelen

De zonnepanelen revolutie

Je kunt geen straat meer inlopen zonder ze te zien liggen op daken en schuren. Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Wie had dat gedacht zo’n 10 jaar geleden? In 2010 lagen er gemiddeld 320.000 panelen op de daken in Nederland. In 2020 waren er al zonnepanelen geplaatst op meer dan 1 miljoen huizen in Nederland. Dat jaar werd er ruim 2,9 GW aan zonnestroomvermogen bijgeplaatst. Vooral bedrijven investeren steeds vaker in zonne-energie voor hun panden. Maar ook op de consumentenmarkt is er nog volop ruimte voor ontwikkeling. En die ontwikkelingen gaan in rap tempo. Zonnepanelen worden steeds kleiner, effectiever en betaalbaarder.

Waarom zonnepanelen?

zonnepanelen

Iedereen weet dat zonnepanelen erg populair zijn. Maar waarom eigenlijk? Steeds meer mensen investeren in het verduurzamen van hun huis. Door betere isolatie, zonne-energie en betere beglazing wordt de woning energiezuiniger gemaakt en daardoor ook duurzamer. Dit is niet alleen gunstig voor het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee. Met een energiezuinige woning kun je namelijk flink wat geld besparen.

De plaatsing van panelen is één van de meest populaire duurzame innovaties in ons land. En dat is niet verwonderlijk. Zonnepanelen zijn snel te plaatsen en passen op het dak van de meeste woningen. Bovendien brengen ze flink wat rendement op. Met panelen op jouw huis kun je zelf energie uit zonlicht opwekken. Zo ben je minder afhankelijk van energieleveranciers. Met een beetje geluk wek je zelfs zoveel energie op dat je stroom terug kunt leveren aan het netwerk.

Zonne-energie innovatie

zonnepanelen

Alhoewel de meeste zonnepanelen in het straatbeeld nog rechthoekige panelen zijn die op daken worden geplaatst, is er al veel meer mogelijk op het gebied van zonne-energie. De ontwikkelingen rondom zonne-energie gaan hard. Bedrijven en ontwerpers zitten niet stil en bedenk talloze manieren om zonne-energie nog efficiënter te maken.

Doorzichtige panelen

Tegenwoordig zijn er al semi-transparante panelen verkrijgbaar die als een raam in een kantoor of in een woning kunnen worden geplaatst. De zonnepanelen kunnen zo licht in de ruimte bieden én tegelijkertijd energie opwekken. Vooral voor grote kantoorgebouwen is dit een uitkomst.

Flexibele panelen

Wie zegt trouwens dat panelen altijd vastgemaakt moeten worden op een dak? Met flexibele zonnepanelen heb je altijd en overal de beschikking over zonne-energie. Ideaal voor kamperen, varen, autoritjes en de vakantiewoning. De panelen zijn eenvoudig op te rollen en mee te nemen en kunnen overal worden geplaatst.

Dubbelzijdige panelen

Zonnepanelen worden op allerlei manieren steeds efficiënter. Eén innovatie is de introductie van het dubbelzijdige paneel. Dit paneel kan zonlicht op twee zijden opvangen. Het zonnepaneel wordt niet meer uitsluitend liggend geplaatst. Het paneel wordt op deze manier nog effectiever.

Drijvende panelen

Er zijn al jaren plannen voor de aanbouw van diverse windparken in zee. De kritiek hierop is echter niet mals. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden tot drijvende zonneparken. In Nederland wordt er volop geëxperimenteerd met deze drijvende zonnepanelen om zo de capaciteit in ons land te vergroten.

Subsidies en regelingen

geld besparen

Alhoewel zonnepanelen steeds betaalbaarder worden, is het plaatsen van panelen nog een beste investering. Het is echter een investering die het dubbel en dwars waard is. Met zonnepanelen verdien je het geïnvesteerde geld binnen enkele jaren terug. En met de beschikbare financiële regelingen en subsidies wordt de aanschaf wel erg interessant. Veel gemeentes verschaffen duurzaamheidssubsidies en leningen voor duurzame innovaties. Op Energiesubsidiewijzer vind je een overzicht van de regelingen per gemeente. Met zo’n financiële impuls is het verduurzamen van jouw woning een feest!

Dit artikel bevat een gesponsorde link van Offgridcentrum.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Bron data: Nationaal Solar Trendrapport 2021 © Dutch New Energy Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *