kleding

10 tips voor een duurzame garderobe

Onlangs luisterde ik mijn favoriete podcast ‘Damn, Honey’ en daar was Emy Demkes te gast. Zij kwam vertellen over de fast fashion industrie en alles wat daar mis mee is. Nu schrijf ik al jaren over duurzaam leven dus veel daarvan was mij al bekend. Toch schrok ik wederom van alle misstanden in de huidige kledingindustrie. De uitbuiting, de vervuiling, de dierenmishandeling, de onveiligheid en vooral het gemak waarmee dit alles gewoon lijkt te gebeuren. Allereerst kan ik iedereen aanraden om deze podcast te gaan luisteren. Daarbij geef ik graag 10 tips om de meest duurzame keuzes qua kleding een stuk eenvoudiger te maken en zo toe te werken naar een duurzame garderobe waar jij gelukkig mee bent.

#1 Consuminderen

winkel etalage

De gemiddelde vrouw heeft tegenwoordig 173 kledingstukken in haar kast hangen. Dat is toch onvoorstelbaar? Waar hebben we dat allemaal voor nodig? En vooral: moet daar nu echt nog meer bij? Het grootste probleem met de huidige kledingindustrie is het tempo van productie en consumptie. Elke week hangt er een nieuwe lijn in de winkels en we blijven maar verlangen naar meer, beter en anders. Pas wanneer we genoegen nemen met alles dat we al hebben, zal de kledingindustrie écht een impuls krijgen tot verandering. De consument heeft hierbij echt de touwtjes in handen. Wees dus vooral tevreden met wat je hebt en koop gewoonweg minder.

#2 Kleding vaker dragen

kleding

Het is haast niet te geloven, maar in slechts een paar jaren is onze norm qua kleding dragen enorm verschoven. Vroeger had je een kledingkast gevuld met enkele broeken, shirtjes en truien en daar deed je het mee. Elke week droeg je dezelfde items en slechts voor een feestje pakte je uit en droeg je eens iets anders. Nu wil iedereen massaal elke week een nieuwe outfit aan. Maar waarom? Wat is er mis met meerdere keren dezelfde outfit dragen als jij je hierin goed voelt en de outfit leuk staat? Haal het maximale uit jouw garderobe en combineer er lustig op los met jouw favoriete items. Door jouw kleding zo vaak mogelijk te dragen, zijn de grondstoffen en de productie in elk geval niet voor niets geweest. Kijk vooral ook eens met andere ogen naar jouw garderobe als je toe bent aan iets nieuws. Je vindt volop inspiratie voor experimenteren met je eigen garderobe bij Indiaan in je kast of bij Marije van RecycleKid.

#3 Capsule wardrobe

kleding

Tegenwoordig hoor je ook steeds meer mensen enthousiast over de capsule wardrobe. De capsule wardrobe is een efficiënte en minimalistische garderobe bestaande uit kledingstukken die uitstekend passen bij jou, het seizoen en bij elkaar. Het is alsof je een kledingkast hebt met alleen maar favoriete kledingstukken daarin die ook nog eens heel goed met elkaar te combineren zijn. Door een beperkt aantal kledingstukken in de kast te hebben hangen die goed met elkaar te combineren zijn heb je dagelijks minder problemen met het uitkiezen en combineren van kleding en weet je vooraf al dat je er piekfijn uitziet en dat je voor elke gelegenheid een outfit in je bezit hebt. Het geeft je ook de mogelijkheid om juist meer te investeren in echt mooie en eerlijke kleding.

#4 Vermaak en repareer

naaimachine

Tegenwoordig zijn we erg makkelijk in weggooien. Is een kledingstuk versleten, een rits kapot of een knoopje kwijt? Dan gooien we iets met het grootste gemak weg om het te vervangen door een item van dezelfde discutabele kwaliteit. Je zou haast vergeten dat repareren ook een optie is. Veel kleine reparaties aan kleding, zoals een knoop aanzetten of een losse naad oplossen, kunnen we prima zelf. En voor het moeilijkere werk zijn er overal kleermakers te vinden. Hier kun je ritsen laten vervangen en kleding laten vermaken. Zo haal je het maximale uit jouw garderobe.

#5 Zorg goed voor jouw kleding

kleding

Om kleding zo lang mogelijk mooi te laten blijven, is het belangrijk om goed voor de kleding te zorgen. Dat doe je door er voorzichtig mee te zijn en door de wasinstructies goed op te volgen. Was de kleding op de juiste temperatuur, gebruik geen superagressief wasmiddel, laat de kleding op de juiste manier drogen en hang of leg de kleding zorgvuldig in de kast. Door jouw kleding met respect te behandelen, blijft het veel langer mooi om te dragen.

#6 Ruilen en lenen

kleding

Mocht je toch graag iets nieuws in je kast willen hangen dan zijn er talloze andere opties in plaats van naar de stad toe rennen. Heb je bijvoorbeeld wel eens een kledingruil bijgewoond? Door het hele land worden kledingruilevents georganiseerd waar je naar hartenlust kunt ruilen met andere fashionliefhebbers. Of heb je wel eens kleding geleend bij een kledingbibliotheek? Hier kun je kleding lenen met een abonnement zonder dat je een definitieve aankoop doet. Het is alsof je een heel nieuwe garderobe erbij hebt!

#7 Tweedehands kleding

tweedehands kleding

Mocht je toch een nieuwe outfit willen kopen, dat is tweedehands kleding altijd een duurzamere keuze. Je kiest tenslotte voor kledingstukken die een tweede ronde meegaan en waarvoor geen nieuwe producten hoeven te worden geproduceerd. Tweedehands kleding is ook steeds populairder aan het worden en is op allerlei manieren te koop. Natuurlijk kun je de lokale kringloopwinkel of een lokale vintage shop bezoeken, maar ook online heb je talloze mogelijkheden. Op Marktplaats kun je terecht voor een enorm uitgebreid aanbod aan kleding en accessoires, maar vergeet ook zeker platformen als United Wardrobe en The Next Closet niet. Ook op Facebook heb je diverse kledingverkoopgroepen voor allerlei stijlen, regio’s en prijsklassen.

#8 Zelf maken

hobbyspullen stof

Het zelf maken van kleding zal niet voor iedereen zijn weggelegd, maar het is wel een unieke kans om de outfits te maken die écht passen bij jouw smaak en vorm. Ben je handig met stof en de naaimachine, probeer het dan zeker eens uit. Je ontdekt gelijk hoeveel werk er zit in elk kledingstuk en daardoor ga je ook zeker met andere ogen naar kleding kijken.

#9 Duurzame merken

kledingbibliotheek

Wil je toch graag nieuwe kleding kopen dan zijn er gelukkig steeds meer merken en winkels beschikbaar die wel hun best doen om eerlijk en duurzaam te produceren. Een paar bekende fair fashion merken zijn Armed Angels, Afriek, Ethletic, Bamigo, Kings of Indigo, Studio Jux en People Tree, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mooie merken. Iemand die alles weet van fair fashion is Sara van het blog When Sara Smiles. Hier vind je een uitgebreid overzicht van allerlei fair fashion merken.

#10 Koop met mate

kleding

Mocht je nu toch graag dat ene shirtje van H&M of Zara willen hebben omdat het jouw outfit afmaakt of vind je het lastig om duurzame kleding in jouw maat te vinden? Dan kun je natuurlijk altijd gewoon die winkel inwandelen. Niemand houd je tegen. Vooral jouw mindset is van belang. Laat je niet verleiden tot tassen vol met kleding, maar shop mindful. Kies echt de items uit waar je enthousiast van wordt, controleer de kwaliteit en haal het maximale uit de kleding die je koopt.

Dit artikel bevat een gesponsorde link van Bamigo. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “10 tips voor een duurzame garderobe”

  1. Handige tips! Vooral de Capsule wardrobe ben ik fan van. Op die manier kan je eindeloos combineren met je kleding, en hoef je niet voor iedere outfit nieuwe items aan te schaffen. Zelf maken heb ik ook weleens gedaan, maar vind het echt te veel gedoe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *