tuin

7 tips voor duurzaam tuinieren

Een groene tuin is ontzettend belangrijk voor de lokale biodiversiteit en voor een gunstig leefklimaat voor onszelf. Een tuin met minder stenen en meer groen zorgt voor verkoeling in de zomer én heeft een positief effect op ons gemoed. En waar kijk je persoonlijk nu liever naar op het terras of vanuit het raam: een grijze zee van stenen of een groene oase vol leven en ontwikkeling? Wil jij ook graag zo’n groene oase creëren in jouw tuin of op jouw balkon? Dan geef ik 7 tips voor duurzaam tuinieren.

#1 Kies voor biologische planten en bloemen

tuin

Bij duurzaam tuinieren gebruik je natuurlijk geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Waarom zou je dan wel planten kopen die zo zijn opgekweekt? Veel planten en bloemen uit het tuincentrum bevatten nog sporen van deze pesticiden en daarmee doe je het leven in jouw tuin geen plezier. Kies liever voor biologische planten en bloemen om het delicate evenwicht in de tuin niet te verstoren.

#2 Kies voor inheemse planten

tuinieren

Een duurzame en slimme tuinder kiest vooral voor inheemse begroeiing in zijn of haar tuin. Inheemse gewassen zijn bomen, struiken en planten die van origine voorkomen in ons land en dus gewend zijn aan ons klimaat en aan onze grondsoort. Deze gewassen doen het daarom ook heel goed in onze tuin zonder al te veel moeite van onze kant. Populaire inheemse gewassen zijn onder andere de vlier, bijvoet, duifkruid, smeerwortel, hondsroos, Sint-Janskruid en veldsalie.

#3 Niet schoffelen

Als in een willekeurig boek een tuinder wordt afgebeeld, staat deze vaak te schoffelen in zijn tuintje. Logischerwijze denken veel mensen dus dat schoffelen een noodzakelijkheid is in de tuin. Niets is echter minder waar. Schoffelen is meestal helemaal niet nodig en doet vaak meer kwaad dan goed. Door te schoffelen verstoor je de bodem en dat doet geen enkel gewas goed. Een luie tuinder is een slimme tuinder!

#4 Mulchen

tuinieren

Voor de gezondheid van jouw tuin is een goede voedingsrijke grond enorm belangrijk. Om dit te bereiken, is mulchen heel belangrijk bij duurzaam tuinieren. Mulchen is eigenlijk niets anders dan een laag organisch materiaal op de aarde leggen. Dit kunnen bladeren zijn, maar ook plantafval, cacaodoppen, houtsnippers of stro. Door te mulchen creëer je een voedingslaag, houd je de bodem goed vochtig én ga je de wildgroei aan onkruid tegen. Een absolute aanrader dus!

#5 Maak gebruik van groenbemesters

lupine tuin

Om de grond goed te voeden, niet kaal te laten staan in de koude maanden en te beschermen tegen wind, regen en ijs, kun je volop gebruik maken van groenbemesters in de tuin. Dit zijn gewassen die bepaalde eigenschappen hebben die de bodem ten goede komen. Zo kunnen ze de bodemstructuur verbeteren, het bodemleven een boost geven of de bodem voeden. Door deze groenbemesters te planten, help je jouw tuin een handje. Bekende groenbemesters zijn gele mosterd, lupine, winterrogge en boekweit.

#6 Composteer

compost

Goede compost is enorm belangrijk voor een tuin. De compost voedt de bodem en helpt jouw planten te groeien en bloeien. Die compost kun je trouwens heel makkelijk zelf maken. Er zijn tegenwoordig allemaal slimme systemen om compost in eigen keuken te maken, maar een ‘ouderwetse’ compostbak of composthoop in de tuin doet ook al wonderen. Gooi hier al jouw keukenafval en tuinafval in en creëer je eigen compost.

#7 Installeer een regenton

regenton

Wateren is noodzaak in de tuin, vooral in de zomer. Het is natuurlijk zonde om hier gewoon kraanwater voor te gebruiken. Het is goedkoper én duurzamer om regenwater op te vangen en dit te gebruiken om de planten te wateren. Met een simpele regenton vang je aardig wat water op waarmee je jouw tuin kunt voorzien van water. Wij hebben zelf 3 regentonnen rond ons huis zodat we zelfs in de droogste zomer nog regenwater tot onze beschikking hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *