wat nou weer

Leestip: Wat nou WEER?

De laatste tijd schrijf ik veel over kinderen, opvoeden en het aanleren van respect en begrip voor de natuur. Dat komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Mijn kinderen zijn nu 4 en 7 jaar oud en op deze leeftijd is de nieuwsgierigheid groot en leren ze steeds meer over de wereld. Ik krijg dagelijks vragen als ‘waarom gooien mensen afval op de grond’, ‘wat is klimaatverandering’ en ‘waarom stormt het zoveel’ van deze kleine mensen en het is aan mij om hier een eerlijk en gepast antwoord op te geven. Ik wil mijn kinderen alles leren over de wereld en zo eerlijk mogelijk zijn. Maar de wereld is ingewikkeld en ik wil ze ook niet overweldigen. Daarom ben ik continu op zoek naar manieren om de wereld en de huidige problemen begrijpelijk te maken. Dit doe ik onder andere door gebruik te maken van kinderboeken over duurzaamheid. Het onlangs verschenen boek ‘Wat nou WEER?’ is bijvoorbeeld een prachtig boek om het met kinderen te hebben over het weer en klimaatverandering.

wat nou weer

‘Wat nou WEER?’ is geschreven door Liz Gogerly. Sr. Sanchez heeft het verhaal voorzien van prachtige tekeningen. In het boek genieten de vrienden Lulu, Daan, Emma en Amir van een warme zomer waar geen eind aan lijkt te komen. Ineens begint het te stortregenen en de vrienden vragen zich af hoe het weer zo snel kan omslaan. In het boek leren ze gaandeweg alles over het weer en het klimaat. Kinderen die het boek lezen, leren over hoe stormen en regenbogen ontstaan, wat luchtvochtigheid en luchtdruk is, hoe de waterkringloop werkt en wat klimaatverandering is en hoe dit wereldwijd te merken is.

wat nou weer

Het boek maakt het weer en klimaatverandering begrijpelijk voor jonge kinderen, maar biedt nog veel meer. Zo staat het boek vol met leuke proefjes om mee aan de slag te gaan. Zo kunnen kinderen hun eigen regenmeter maken, een tornado in een pot creëren, zelf een wolkbreuk maken en leren hoe ze kunnen uitrekenen hoe ver onweer van ze vandaan is. Achterin het boek vind je bovendien een handige woordenlijst voor alle moeilijke woorden in de tekst én een overzicht van organisaties waar kinderen meer informatie kunnen vinden over dit onderwerp of lid van kunnen worden om zich in te zetten voor een mooiere wereld.

wat nou weer

‘Wat nou WEER?’ is het tweede deel in een reeks boeken over de vrienden Lulu, Daan, Emma en Amir. Eerder verscheen al het boek ‘Ga voor groen!‘. In dit boek leerden de vier vrienden alles over afvalverwerking, het verminderen van CO2 uitstoot, klimaatverandering, watervervuiling, verspilling, hergebruik en recycling. Ik ben groot fan van deze reeks boeken van Liz Gogerly en Sr. Sanchez. Ze bieden ingewikkelde problemen op een begrijpelijke manier aan en geven kinderen handvatten om zelf in actie te komen. En dat is precies wat we op dit moment nodig hebben!

wat nou weer

Het boek ‘Wat nou WEER?’ is nu algemeen verkrijgbaar en te koop voor € 12,99. Ook ‘Ga voor groen’ is nog steeds verkrijgbaar voor diezelfde prijs. De adviesleeftijd voor het boek is 8 jaar en ouder, maar als je het boek samen leest, is het boek ook prima geschikt voor iets jongere kinderen.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *