groene stad

Zo creëer jij een groene leefomgeving

Als je in een stad of dorp woont en zo eens om je heen kijkt, zie je waarschijnlijk meer grijs en bebouwing om je heen dan groen. Alhoewel we steeds meer ons best doen om groen in onze steden te incorporeren, is het in de meeste steden nog armoede wat betreft natuur. En dat is zonde, want een groene omgeving is goed voor het gemoed, zorgt voor verkoeling in de stad en bevordert de biodiversiteit. Gelukkig kunnen we allemaal ons steentje bijdragen om een groene leefomgeving te creëren.

Groene tuin

lupine tuin

De meest eenvoudige manier om een groene leefomgeving te creëren, is door te beginnen in je eigen tuin. Ontzettend veel Nederlandse tuinen liggen vol met stenen. Dat is natuurlijk niet echt gezellig en bovendien helemaal niet goed voor het lokale klimaat en de biodiversiteit. Eruit dus met die stenen. Maak van jouw tuin een groene oase voor mens, dier en plant met mijn tips voor duurzaam tuinieren.

Geveltuintje

tuin

Beschik je niet over een tuin of een balkon? Niet getreurd. Je kunt namelijk in een mum van tijd een eigen geveltuintje creëren. Een geveltuin mag namelijk gewoon legaal worden aangelegd door elke bewoner. Deze tuin mag maximaal 45 centimeter uit de gevel aangelegd worden. Wip dus die stenen eruit en zet er wat leuke planten in. Een geveltuintje vrolijkt niet alleen de straat op, maar zorgt ook voor betere afwatering en fungeert als een natuurlijke airco.

Volkstuin

moestuin

Heb je zelf geen tuin, maar houd je wel van tuinieren? Dan is een volkstuin een mooie oplossing. Een volkstuin is een tuinencomplex waar je een stuk grond kunt huren waar je jouw eigen tuin of moestuin kunt creëren. Met een volkstuin kun jij je eigen stukje groen creëren in de stad. In nagenoeg elke stad zijn er wel volkstuinen te huur.

Guerrilla gardering

guerrilla gardening

Stoor jij je aan dat braakliggende terrein in de stad? Heb jij wel een betere inrichting van dat perkje in de straat? Stort je dan op guerrilla gardening! Guerrilla gardening is er helemaal op gericht om de stad actief te vergroenen. Door middel van slimme acties maak jij, samen met andere vrijwilligers, de grijze stad weer groen. Niet altijd even legaal, maar wie

Voedselbos

voedselbos

Er zijn door heel Nederland steeds meer voedselbossen in ontwikkeling. Hier wordt gewerkt aan een ecosysteem dat voordelen heeft voor mens, dier én milieu. Als jij graag jouw leefomgeving wilt vergroenen, kun je actief bijdragen aan één van deze voedselbossen. Bijvoorbeeld door een handje te helpen bij de aanplantdagen die bij veel voedselbossen worden georganiseerd. Hier steken vrijwilligers samen de handen uit de mouwen om het voedselbos te beplanten en te verzorgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *