bedtijd

5 rituelen voor een goede nachtrust

Slapen is ontzettend belangrijk voor ons dagelijks functioneren. Ons lichaam krijgt tijdens onze slaap de kans om zich te herstellen en om de gebeurtenissen van de dag te verwerken. Hierdoor voelen we ons overdag fit en hebben we een betere weerstand. Een slechte nachtrust daarentegen kan ervoor zorgen dat we ons slecht kunnen concentreren. Je kunt uit het niets geïrriteerd zijn en zelfs angstgevoelens ervaren. Op de lange termijn kan een slecht slaappatroon zelfs bijdragen aan verminderde motorische vaardigheden, diabetes, vergeetachtigheid en depressieve gevoelens. Het is dus belangrijk om elke dag weer te zorgen voor een goede nachtrust. Helaas is dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Sommige mensen kunnen maar moeilijk in slaap komen of worden meerdere malen per nacht wakker. Gelukkig is er veel dat je zelf kunt doen om jouw nachtrust te verbeteren. Ik deel 5 rituelen voor een goede nachtrust.

#1 Geen blauw licht

slapen

Eén van de grootste slaapverstoorders van deze tijd is onze smartphone. Het is zó verleidelijk om voor het slapengaan nog even te scrollen op social media of het nieuws te checken. Maar juist deze ogenschijnlijk onschuldige gewoonte zorgt bij veel mensen voor slapeloze nachten. Al die indrukken vlak voor het slapen kunnen je slaap verstoren en je aan het piekeren zetten. En daarnaast zorgt het blauwe licht van onze schermen voor een verstoring in de aanmaak van melatonine. Dit hormoon is essentieel voor een goede nachtrust. Zorg er dus voor dat je een uur voordat je gaan slapen niet meer op je smartphone, laptop, tablet of televisie kijkt. Dit zal wonderen doen voor je nachtrust.

#2 CBD olie

slaap

Als je een slechte slaper bent, heb je vast al van meerdere mensen het advies gekregen om CBD olie te gebruiken. Dit advies is, in tegenstelling tot veel andere adviezen die mensen vaak geven bij slaapproblemen, helemaal niet slecht. Veel slapeloze nachten worden veroorzaakt door angst en stress. In CBD olie zit cannabidiol: een werkzame stof afkomstig van de hennepplant. Deze stof werkt als natuurlijke rustgever, maar heeft nog meer voordelen. Zo verhoogt deze stof ook de diepte van onze diepe slaapfase waardoor we beter uitgeslapen zijn. En CBD beïnvloedt ons dopamineniveau waar onze slaap ook meer ontspannen en kwalitatief beter van wordt. Genoeg redenen dus om het eens uit te proberen! Let bij CBD olie kopen wel goed op: er zijn oliën met verschillende percentages verkrijgbaar. Lees je dus goed in voordat je begint en bouw het aantal druppels geleidelijk aan op voor de beste ervaring.

#3 Een warm bad

bad

Natuurlijk is het fijn om helemaal fris in bed te stappen, maar een douche of bad voor het slapengaan heeft meer voordelen. Zo kun je van een warm bad heerlijk slaperig worden, vooral in combinatie met een rustgevende badolie. Neem de tijd voor het badritueel en de persoonlijke verzorging en maak je daarna klaar om naar bed te gaan. Je valt zo een stuk makkelijker in slaap.

#4 Meditatie

meditatie

Mediteren is altijd een rustgevende bezigheid die op elk moment van de dag van pas komt. Voordat je gaat slapen kun je de tijd nemen om rustig op bed te mediteren of zelfs liggend een bodyscan te doen. Je neemt zo actief de tijd om het lichaam te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Dat zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt en een meer ontspannen slaap ervaart.

#5 Een vaste routine

slaapkamer

Wat je ook doet voor het slapen gaan, zorg ervoor dat je een min of meer vaste routine creëert. Een avondroutine zorgt er namelijk voor dat jouw lichaam gaat herkennen wanneer het tijd is om te gaan slapen. Zo word je zowel psychologisch als fysiologisch voorbereid op de nachtrust. Om dit te bereiken, is het wel belangrijk om de routine goed vol te houden. Elke gewoonte heeft tijd nodig en dat is met een avondroutine niet anders. Om meer inzicht te krijgen in jouw slaappatroon kun je gebruik maken van een sleep tracker. Hierop houd je bij hoe lang je slaapt en wat de kwaliteit van slaap is. Zo ervaar je zelf hoe jouw slaappatroon verandert met bovenstaande adviezen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Cibdol. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *