natuurspeelplaats

Zo breng je kinderen liefde voor de natuur bij

Voor een duurzamere wereld is het belangrijk dat mensen zich betrokken voelen bij het welzijn van onze aarde. Dit geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. De kinderen zijn namelijk onze toekomst en een goede opvoeding is het halve werk. Om kinderen respect en liefde voor de natuur bij te brengen, is het belangrijk ze in contact te laten staan met deze natuur. Kinderen die in een drukke stad wonen, altijd binnenshuis zijn en liever gamen dan buitenspelen zullen logischerwijze minder feeling hebben met de natuur. Het is dus aan ons om een nieuwe generatie op te voeden die wel respect en begrip heeft voor de natuur. Maar hoe pak je dit aan? Ik geef je tips om jouw kinderen liefde voor en een begrip van de natuur bij te brengen.

Ga vaker naar buiten

natuurspeelplaatsen

Veel kinderen brengen de meeste uren op de dag binnenshuis door. Op een paar kamerplanten na is hier weinig natuurlijks te beleven. Ga dus naar buiten! Je kunt samen met de kinderen een bezoek brengen aan één van de vele natuurspeelplaatsen in ons land, in het weekend een wandeling maken door het bos of langs het strand of meedoen met de jaarlijkse Modderdag! Laat de kinderen de rijkdom van de natuur ontdekken en laat zien dat de natuur mooi en vooral ook leuk is!

Creëer een groene buitenruimte

natuureducatie

Vaker naar buiten gaan hoeft trouwens niet altijd heel groots te zijn. In je eigen tuin of op jouw balkon is ook van alles te beleven. Door een groene buitenruimte te creëren, hebben kinderen altijd een natuurlijk omgeving waar ze op ontdekking kunnen gaan. Ze gaan op zoek naar beestjes, volgen de groei van bloemen en planten en zien de veranderingen van de seizoenen aan de bomen. Iets simpels als een plantenbak of een vogelhuisje kan al de interesse wekken en geeft volop gespreksstof.

Prikkel de nieuwsgierigheid

voorlezen

Om kinderen te enthousiasmeren voor de natuur hoef je echt niet altijd maar naar buiten te gaan. Met een mooi prentenboek of een interessante documentaire kun je de nieuwsgierigheid van de kinderen ook prikkelen. Ze ontdekken zo de rijkdom van de natuur en kijken ineens met heel andere ogen naar hun eigen omgeving. Neem de tijd om hun vragen te beantwoorden en stimuleer deze nieuwsgierigheid. Ik heb een overzicht gemaakt van mooie boeken over de natuur.

Bezoek een NME-centrum

natuureducatie

Een NME-centrum is een lokaal centrum voor Natuur en Milieu Educatie. Deze centra zijn door het hele land te vinden en focussen zich op educatie en voorlichting op het gebied van natuur, ecologie, duurzaamheid en milieu. Deze NME-centra zijn vaak vrij te bezoeken en gelegen bij een natuurgebied, natuurspeelplaats of kinderboerderij. Een superleuk uitje dus!

Creatief met natuur

bladeren

Je kunt natuurlijk ook de natuur naar binnen halen. Verzamel tijdens een wandeling eens flink wat stokken, bladeren, noten, stenen en andere materialen. Hier kun je thuis namelijk nog de grootste lol mee beleven. Door te knutselen met natuurlijke materialen ontdekken kinderen de schoonheid van deze materialen en de vele manieren waarop ze toegepast kunnen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *