hooikoorts

Hooikoorts? 10 tips om klachten te verminderen

De lente is verreweg mijn meest favoriete seizoen van het jaar. Ik geniet met volle teugen van de natuur die ontwaakt, de zon op mijn gezicht en de energie die de vroege lente me geeft. Wat ik echter niet zo fijn vind aan de lente zijn de hooikoortsklachten. Elk jaar weer loop ik deze tijd van het jaar rond met brandende ogen, een loopneus en jeuk. Ik slik al jaren medicijnen tegen deze klachten om de ernst te verminderen, maar de klachten blijven aanhouden. En met mij kampen elk jaar weer heel veel mensen met hooikoortsklachten. Daarom heb ik een handige overzicht met tips bij hooikoorts gemaakt. Met deze tips kun je de klachten verminderen zonder dat je de hele lente binnen hoeft te blijven.

#1 Check jouw trigger

Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen in de lucht. Je bent allergisch voor specifieke pollen en daardoor ervaar je klachten aan je ogen en luchtwegen. Lang niet alle pollen in de lucht zijn triggers voor deze klachten. Vaak zijn mensen gevoelig voor specifieke pollen. Ontdek welke pollen de klachten bij jou triggeren. Veel mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor graspollen en de pollen van de els, hazelaar en berk. Als je weet welke pollen bij jou klachten veroorzaken, kun je er rekening mee houden.

#2 Controleer de hooikoortsradar

Maak er tijdens het seizoen een gewoonte van om de hooikoortsradar te checken voordat je iets gaan ondernemen buitenshuis. De hooikoortsradar geeft je informatie over de hoeveelheid pollen in de lucht en is zo een accurate voorspeller van hooikoortsklachten.

#3 Blijf ‘s avonds binnen

De concentratie stuifmeel is ‘s avonds het hoogst. Blijf dus het liefst ‘s avonds binnen om de klachten niet te verergeren en verplaats plannen naar een ander moment van de dag.

#4 Geniet van de regen

De concentratie stuifmeel is op warme, droge dagen het hoogst. Dat is jammer, want het zijn juist die zonnige lentedagen die we zo graag buiten doorbrengen. Met hooikoorts is het echter beter om een goede regenbui op waarde te schatten. De regen vermindert de concentratie stuifmeel in de lucht aanzienlijk dus kun je klachtenvrij naar buiten. Ook na de regenbui profiteer je hier nog van.

#5 Draag een zonnebril

Ik draag bijna altijd een zonnebril als ik de deur uitga. Ik raak snel overprikkeld van veel licht en een zonnebril biedt daarbij uitkomst. Maar een zonnebril doet meer! Het dragen van een bril of zonnebril zorgt er namelijk voor dat je minder pollen in je ogen krijgt. Dit maakt flink wat verschil voor klachten als brandende en jeukende ogen.

hooikoorts

#6 Houdt ramen en deuren dicht

Als je niet ook binnenshuis last wilt hebben van klachten houdt je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Ik hamer altijd op het belang van ventileren in huis, maar tijdens het hooikoortsseizoen pakken we het even wat anders aan. Probeer te luchten tijdens of na een regenbui en houd ramen en deuren de rest van de tijd dicht.

#7 Douche voor het slapengaan

Als je buiten de deur bent geweest, is het verstandig om voor het slapengaan even onder de douche te stappen. Zo spoel je eventuele resten van stuifmeel van je af en kun je relatief klachtenvrij naar bed.

#8 Was je handen

Via je handen kun je pollen over je hele gezicht verspreiden en klachten aanzienlijk verergeren. Maak er dus een gewoonte van om regelmatig je handen te wassen. En probeer daarnaast zo min mogelijk aan je gezicht te zitten. Dat kan lastig zijn met jeukende en brandende ogen, maar je doet jezelf er een groot plezier mee.

#9 Vermijd buiten sporten

Als je fan bent van hardlopen, wielrennen of andere buitensporten heb ik helaas slecht nieuws voor je: buiten sporten is een slecht idee met hooikoorts. Door de verhoogde inspanning en versnelde ademhaling stel je jezelf bloot aan nog meer pollen dan gebruikelijk. Je klachten nemen hierdoor toe. Sport dus liever even binnen of verschuif de sportsessie naar ‘s ochtends vroeg of direct na een regenbui.

#10 Maai het gras niet

Veel mensen hebben een allergie voor graspollen. Je kunt je voorstellen dat picknicken in het gras, een potje voetballen in het park of grasmaaien dan niet zulke goede ideeën zijn. Vermijd plekken waar veel gras is en maai het gras in de tuin liever niet zelf.There are no comments

Add yours