goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #209

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Milieudefensie wint rechtszaak tegen Shell

shell

Verreweg het beste nieuws van deze week was dat Milieudefensie de rechtszaak tegen Shell heeft gewonnen! De rechtbank Den Haag stelde Milieudefensie in het gelijk: Shell heeft de verantwoordelijkheid om de wereldwijde uitstoot van CO2 sneller terug te dringen en zal hier werk van moeten maken op korte termijn. De doelstellingen van Shell zijn momenteel nog gericht op het reduceren van de CO2-uitstoot met 20% voor 2030 en 45% voor 2035. Na deze uitspraak is Shell verplicht om eind 2030 de CO2-uitstoot te hebben teruggedrongen met netto 45% ten opzichte van het niveau van 2019. Dit betekent dat Shell flink beter zijn best moet gaan doen. Maar deze uitspraak geeft ook ruimte voor andere bedrijven om aansprakelijk te worden gehouden voor hun aandeel in de huidige milieucrisis.

River Cleanup 2021

plastic vervuiling

Aan de vooravond van Wereldoceanendag lanceert River Cleanup een grote opruimactie om de wateren wereldwijd schoon te maken. Vorig jaar werden er 300 teams opgezet om in 45 landen de rivieren schoon te maken van zwerfafval. Dit jaar hoopt men op een nog grotere opkomst. Doe jij ook mee aan de River Cleanup op 6 juni?

Wat gaan we eten?

wat gaan we eten

Onlangs is het boek ‘Wat gaan we eten?’ van Carolyn Steel verschenen. In dit boek stelt de schrijfster terecht de vraag: hoe kunnen we ethisch verantwoord en gezond leven in een wereld waar goedkoop, slecht geproduceerd voedsel de norm is? Een boek dat ontzettend relevant is op dit moment. ‘Wat gaan we eten?’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com. Een review volgt natuurlijk snel.

Tiny forests in Apeldoorn

voedselbos

Tiny forests zijn op steeds meer plekken in ons land te vinden. Deze fijne stukken groen in de stad zorgen voor meer biodiversiteit, betere luchtkwaliteit en natuureducatie voor mensen in de omgeving. Op dit moment wordt er gewerkt aan drie minibossen in Apeldoorn. Eén minibos is al aangelegd in de wijk Zevenhuis en het tweede bos is momenteel in aanleg in Osseveld-Woudhuis. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *