CSA Limburg

Gemeenschapslandbouw in Limburg

De laatste jaren zijn steeds meer mensen heel bewust bezig met hun voedsel. Ze kopen vaker biologische producten, eten gezonder en kiezen liever voor lokaal. Vers en lokaal eten wordt ook steeds toegankelijker gemaakt voor mensen. Door platformen als LokaLoka, Van Eigen Erf en Lekker naar de Boer wordt het heel eenvoudig om lokale telers en verkopers te vinden. En via platformen als Crisp, Boerschappen, Boeren & Buren en Rechtstreex kun je heel eenvoudig lokale en verse producten bestellen voor thuis. Wil je nog een stapje verder gaan en de lokale landbouw op een actieve manier ondersteunen? Dan is gemeenschapslandbouw wellicht iets voor jou. Gemeenschapslandbouw, ook wel Community Supported Agriculture (CSA) genoemd, is een vorm van landbouw waarbij de risico’s en de opbrengst van de teelt worden gedeeld door de boer en de deelnemers samen. Dit kan in de vorm van een oogstabonnement voor deelnemers, maar het kan ook in de vorm van een collectief zijn dat een boerderij in beheer heeft en samen met de boer de koers bepaalt. Dit noemen we ook wel een herenboer. Elke CSA heeft zo zijn eigen werkwijze, maar de gemene deler is dat de afstand tussen producent en consument wordt verkleind en consumenten meer kennis en zeggenschap hebben over hun eigen voedsel. Ben jij geïnteresseerd in gemeenschapslandbouw? Ontdek dan snel welke projecten er actief zijn in jouw regio. In dit artikel vind je een overzicht van initiatieven in Limburg.

Herenboeren Land van Weert

 • Het Land van Weert is een herenboerderij waar een coöperatie van diverse gezinnen in samenwerking met een boer werken aan lokaal en vers voedsel
 • oogstaandeel groente, fruit, eieren, vlees en aardappels
 • Grotesteeg 1, 6006 TE Weert
 • https://landvanweert.herenboeren.nl/

LOCOtuinen Maastricht

 • De LOCOtuinen in Maastricht is een zelfoogstakker waar deelnemers hun eigen producten kunnen oogsten
 • zelfoogst groente
 • Berkenhoven 33, 6225 HG Maastricht
 • https://locotuinen.nl/

Oogsttuin De Vrije Akker

 • De Vrije Akker is een zelfoogsttuin waar leden hun eigen groente en kruiden kunnen oogsten
 • zelfoogst groente en kruiden
 • Ursulinenweide 7, 5971 ED Grubbenvorst
 • http://www.devrijeakker.nl/

Het aanbod aan gemeenschapslandbouw in Nederland groeit nog gestaag door en verandert snel. Ik heb geprobeerd een zo volledig mogelijk overzicht te bieden van de gemeenschapslandbouw in deze provincie, maar mocht je aanvullingen of wijzigingen hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag. Alle CSA’s in Nederland vind je op de overzichtskaart van gemeenschapslandbouw in Nederland. En hieronder vind je een overzicht van initiatieven in de andere provincies:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *