buy me once

Buy me once: 8 producten die je maar eens in je leven hoeft te kopen

Ons consumentisme heeft een enorme impact op de aarde. We kopen gemiddeld per persoon per jaar voor € 2000,- aan nieuwe spullen! Voordat deze spullen bij ons komen, hebben ze al een enorme reis afgelegd én flink wat impact gemaakt. Maar liefst 85% van de impact van onze spullen zit namelijk in de productie en het vervoer (bron: De Verborgen Impact). Door te consuminderen, kunnen we eenvoudig onze impact op de aarde verminderen. Dit kun je natuurlijk doen door simpelweg minder spullen te kopen. Maar slimmer consumeren is ook zeker van enorm belang. Door te investeren in duurzame producten die een leven lang meegaan, voorkom je een heleboel minder duurzame aankopen en spaar je ook nog eens geld uit. Deze producten noemt men ook wel buy me once producten. Daarom tip ik 8 producten die je maar eens in je leven hoeft te kopen.

Pannenset

pan

Pannen hebben tegenwoordig standaard een antiaanbaklaag om bakken nóg makkelijker te maken. Helaas beschadigen deze pannen vrij snel en is gebleken dat deze antiaanbaklaag giftig is bij verhitting en beschadiging. Genoeg redenen dus om over te stappen op een buy me once pan die niet bij elk krasje vervangen hoeven te worden. Een goed alternatief is een gietijzeren pan of een keramische pan.

Pen

pen

Alhoewel de wereld steeds digitaler wordt, mogen pennen toch niet ontbreken in huis. We verslijten in een mensenleven flink wat pennen en dat leidt tot een grote hoop plastic afval. Dit kan duurzamer. Door te investeren in een mooie en kwalitatieve pen kun je al dat plasticafval uitsparen. Zo kun je een mooie vulpen kopen. Met een goede vulpen doe je een leven lang. Je hoeft slechts de inktpatronen te vervangen en niet de hele pen. Schrijf je liever met een balpen? Dan kun je ook investeren in een mooie pen van een merk als Parker. Dit zijn kwalitatief hoogwaardige pennen waar ook navullingen voor verkrijgbaar zijn.

Bestek

messen

Nee, je hoeft echt niet bij elke nieuwe trend of voor elke speciale gelegenheid nieuw bestek aan te schaffen. Als je eens investeert in een kwalitatief goede bestekset en er goed mee omgaat, heb je voor de rest van je leven geen nieuw bestek nodig. Ditzelfde geldt trouwens voor overig keukengerei. Door te investeren in een goede messenset, opscheplepels en houten keukengerei, en hier goed voor te zorgen, ben je voorzien voor het leven.

Gereedschap

gereedschap

Je kunt natuurlijk bij elke klus in huis zo’n goedkoop gereedschapssetje kopen bij de discounter. Het klaart de klus vaak wel en je hoeft niet diep in de buidel te tasten. Maar die producten gaan snel kapot en zijn niet erg duurzaam. Uiteindelijk ben je voordeliger uit door te investeren in kwalitatief gereedschap dat lang meegaat. Bouw je verzameling geleidelijk aan op en onderhoud het gereedschap goed en je hebt er een leven lang plezier van.

Scheermes

safety razor

Waarschijnlijk heb je in jouw volwassen leven al flink wat scheermesjes versleten. Men heeft ons doen geloven dat dit een wegwerpproduct is. Niets is minder waar. Door te investeren in een goed scheermes, zoals een safety razor, spaar je heel erg veel afval uit. Je hoeft bij dit scheermes namelijk alleen de mesjes te vervangen. De rest kun je, bij goed onderhoud, een leven lang gebruiken.

Snijplanken

messen

Snijplanken zijn werkelijk onmisbaar in de keuken. Je gebruikt ze om eten op te bereiden, een boterham klaar te maken of een kaasplateau te serveren. Dit doe je natuurlijk het liefst op een duurzame snijplank van robuust hout. Die plastic snijplankjes kosten misschien wat minder, maar beschadigen vrij snel en geven daarna plastic deeltjes af aan het eten. Bah! Een houten snijplank heb je voor het leven als je er goed mee omgaat. Dat betekent dat je de snijplank met zorg schoonmaakt en regelmatig insmeert met olie.

(Rug)tas

rugzak

De modewereld is erg aan verandering onderhevig en dit zie je ook terug in accessoires als zonnebrillen, tassen en sieraden. Maar hier hoef je natuurlijk niet aan mee te doen. Door te investeren in een kwalitatief hoogwaardige tas of rugzak ben je voorzien voor het leven. Veel tassen hebben namelijk een levenslange garantie zodat ‘buy me once‘ wel heel eenvoudig wordt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de tassen van JanSport, Patagonia, North Face en Dakine. Deze levenslange garantie geldt trouwens ook vaak op koffers en bagage.

Sieraden

sieraden

Je kunt natuurlijk voor iedere outfit een nieuw setje sieraden kopen, maar dat loopt aardig in de kosten en is niet echt duurzaam. Het is slimmer om te investeren in een mooie ketting, armband, ring of oorbellen van een mooi merk van goede kwaliteit en duurzame materialen. Kwalitatieve sieraden gaan namelijk een leven lang mee en kunnen zelfs als erfstuk worden doorgegeven in de familie. Een sieraad met zoveel historie en betekenis is toch veel meer waard?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met P.W. Akkerman. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 2 comments

Add yours
  1. Moneypenny

    Eastpak rugzakken hebben ook een lange garantie.
    Verder heeft Sloggi ondergoed met levenslange garantie op de stof, ze heten Everlast.
    Ook heb ik gehoord over sokken met levenslange garantie.


Post a new comment