meditatie

15 tips om te ontprikkelen

Voel jij je na een drukke dag ook wel eens helemaal overprikkeld? Het hedendaagse leven is druk en gehaast en daarom is het niet gek dat steeds meer mensen overbelast raken. Alhoewel ik het hele jaar door zo nu en dan echt even tijd voor mezelf moet nemen om te ontprikkelen, zijn sommige periodes nog uitdagender dan anders. Zo is de decembermaand voor mij persoonlijk altijd een uitdaging, maar kamp ik ook met overprikkeling tijdens schoolvakanties. Gelukkig kan ik steeds beter omgaan met deze overprikkeling. Daarom deel ik graag 15 tips om te ontprikkelen met jullie.

Neem een douche of bad

Warmte werkt voor mij altijd heel goed om tot rust te komen en te ontprikkelen. Onder de douche of in bad kan ik eindelijk weer mijn gedachten ordenen en ik kom er altijd een stuk relaxter uit.

Doe een dutje

Slapen is enorm effectief voor prikkelverwerking, maar heeft een slechte reputatie in onze maatschappij. Slapen zou een verspilling van tijd zijn en dutjes doen is lui. Niets is echter minder waar. Als jij die slaap nodig hebt om goed te kunnen functioneren, is een dutje juist effectief.

Mediteren

Mediteren is een klassieke manier om even tot rust en tot jezelf te komen. Je hoeft echt niet geoefend te zijn in meditatie, of een speciaal ingerichte ruimte te hebben, om je even af te zonderen en een paar minuten rust te nemen en op de ademhaling te letten. En het mooie is dat het overal kan! Je kunt desgewenst gebruik maken van een handige app, begeleidende muziek en voor het beste meditatiekussen kiezen om comfortabel te zitten.

Wandelen

De laatste jaren beseffen steeds meer mensen hoe rustgevend en gezond wandelen eigenlijk is. Tijdens een wandeling, of dat nu in de natuur of in de stad is, zet je het lichaam aan het werk en kun je de wind even door de gedachten laten gaan. Je komt er gegarandeerd geïnspireerd en gekalmeerd van terug.

Lezen

Om je echt even helemaal van jouw omgeving af te sluiten, is het lezen van een boek ideaal. Even geen gepieker, maar een verhaal over totaal iemand anders waar jij je helemaal in kunt storten.

lezen

Muziek luisteren

Mensen die erg gevoelig zijn voor geluid kunnen vaak niet tegen muziek als ze al overprikkeld zijn. Maar in sommige gevallen kan muziek ook juist helpen om te ontprikkelen. Schud alle stress van je af terwijl je danst op je favoriete nummers of kies juist voor kalme pianomuziek of meditatiemuziek om tot rust te komen.

Handwerken

Het is niet voor niets dat breien, haken, borduren en andere vormen van handwerken zo enorm populair zijn de laatste jaren. Door je te storten op zo’n project verzet je de gedachten en concentreer je al jouw aandacht op één taak. Dit werkt erg rustgevend voor veel mensen.

Tuinieren

Net als handwerken is tuinieren ook een fantastische manier om de zinnen te verzetten. Met de handen in de aarde denk je alleen nog maar aan waar je op dat moment mee bezig bent en dat werkt erg kalmerend.

Neem een kruik

Voor veel mensen werkt warmte enorm kalmerend en een warme kruik kan dan ook wonderen doen bij stress en overprikkeling. Nestel jezelf op de bank of in bed met een kruik en laat de warmte zijn werk doen.

Schud het van je af

Het klinkt gek, maar probeer het maar eens. Als je gespannen bent of overprikkeld bent, kan het echt helpen om de spanning van je af te schudden. Schud al je ledematen heen en weer en volg jouw gevoel. De beweging kan echt helpen om spanning los te laten en je direct fijner te voelen.

zen

Trek fijne kleren aan

Als je al gespannen en overprikkeld bent, kunnen de kleinste triggers teveel zijn. Zorg er dus voor dat jij je zo comfortabel mogelijk voelt. Bijvoorbeeld door van outfit te wisselen en te kiezen voor een fijne outfit zonder restricties, gekriebel en geknel. Ik ben erg gevoelig voor bepaalde stoffen (jeans!), strakke kleding en sieraden. Ik zorg er dan ook voor dat ik niets van dit aan mijn lijf heb als ik overprikkeld ben.

Warme drank

Net als een warm bad of een warme kruik kan helpen bij overprikkeling, kan een warme drank ook wonderen doen. Simpelweg op de bank zitten met een warme kop thee brengt je al tot rust en verwarmt het lichaam.

Knuffelen

Persoonlijk houd ik er niet van om aangeraakt te worden als ik overprikkeld ben, maar voor sommige mensen werkt dit juist wel rustgevend. Als jij tot deze laatste groep behoort dan kan een goede knuffel met een partner/vriendin/zus/vader/moeder/kind/huisdier je echt helpen.

Yoga

Yoga is een fantastische manier om in vorm te blijven en te werken aan flexibiliteit, maar het helpt ook goed om tot rust te komen en te ontspannen. Tijdens een yogasessie ben je even alleen bezig met jouw ademhaling en jouw lijf en dat is precies wat je nodig hebt.

Alleen zijn

Voor veel mensen is even alleen zijn de manier om te ontprikkelen en tot rust te komen. Het maakt dan niet zoveel uit wat ze doen in deze tijd, maar de tijd alleen geeft al de gelegenheid om even op te laden. Schroom dus niet om tijd voor jezelf te nemen en eventueel afspraken af te zeggen of te verzetten.

Dit artikel bevat een gesponsorde link van yogashop.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “15 tips om te ontprikkelen”

  1. Pingback: Wat zijn de leukste duurzame moeder blogs in 2022? ⋆ Mama's Jungle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *