natuureducatie

10 tips voor leuke natuuractiviteiten met kinderen

De lente is zonder twijfel mijn favoriete tijd van het jaar. De zon laat zich weer eens wat vaker zien, de bloesembomen fleuren elke straat op en de lentebloemen stemmen iedereen vrolijk. Na maanden van donkere dagen en veel binnenshuis zitten, is dit ook het moment om die wandelschoenen en laarzen weer eens af te stoffen. Trek zeker weer eens wat vaker de natuur in en geniet van de zon op je gezicht en de natuur die wakker wordt na een lange winterslaap. Met deze 10 tips voor leuke natuuractiviteiten maak je een uitje in de natuur een feest voor volwassenen én kinderen.

#1 Natuurspeelplaatsen

Natuurspeelplaats

Door heel Nederland vind je natuurspeelplaatsen. Dit zijn plekken waar kinderen de natuur kunnen ontdekken, kunnen bouwen en klimmen, kunnen spelen met water en zand en waar je mooie speeltoestellen vindt van natuurlijke materialen. Zo’n plek stimuleert de fantasie en laat kinderen kennismaken met de rijkdom van de natuur om hen heen. Op deze overzichtskaart van natuurspeelplaatsen in Nederland vind je met gemak zo’n leuke speelplek bij jou in de buurt.

#2 Geocaching

natuurspeelplaats

Of je nu 8 of 88 bent: schatzoeken blijft een avontuur! Voor alle avonturiers is geocaching een must try. Het is een buitensport waarbij je, gewapend met een telefoon of gps-ontvanger, op zoek gaat naar allerlei opdrachten en schatten die overal in onze omgeving verstopt zijn. Deze vondsten, ook wel caches genoemd, kun je vinden door goed te speuren, maar soms zijn ze ook verbonden aan enorm leuke speurtochten of raadsels. Het is leuk voor jong en oud en als je er eenmaal mee begint, kun je er niet meer mee stoppen. Door je aan te melden bij Geocaching.com krijg je een overzicht van alle caches bij jou in de buurt!

#3 Natuurspeurtochten

natuureducatie

Wie is er niet gek op een goede speurtocht? In heel Nederland vind je leuke speurtochten in de natuur met diverse thema’s. Je kunt op zoek gaan naar kleine kriebelbeestjes, leren omgaan met een kompas, een watersafari ervaren of op avontuur met Pieter Konijn. Op de website van Natuurmonumenten vind je een overzicht van deze leuke natuuractiviteiten in diverse natuurgebieden in Nederland.

#4 Zwemmen

strand

Je hoeft echt niet naar een zwembad om te gaan zwemmen met de kinderen. In heel veel meertjes in Nederland kun je prima zwemmen en ook de zee is doorgaans veilig om rond te spartelen, mits je je aan de regels houdt. In natuurwater is het bovendien veel spannender omdat de kinderen vissen, waterplanten en allerlei mooie schelpen en stenen kunnen vinden.

#5 Modderdag

modderdag

Elk jaar wordt er door het hele land Modderdag georganiseerd: een dag waarop overal leuke natuuractiviteiten plaatsvinden waar alles draait om lekker vies worden. Dit jaar vindt Modderdag plaats op dinsdag 29 juni, maar natuurlijk kun je op elke dag van het jaar de natuur intrekken en eens lekker knoeien met water en zand. Hoe viezer, hoe beter!

#6 Vogelen

vogels

Om kinderen respect voor en begrip van de natuur bij te brengen, is het belangrijk ze naar de natuur te laten kijken met volle aandacht. Door te gaan vogelen met kinderen neem je écht de tijd om de vogels in de natuur te bestuderen, te tellen en te benoemen. Vogelen is echt niet alleen een hobby voor ouderen; ook kinderen vinden het leuk om allerlei vogels te spotten in het wild en er een naam bij te zoeken.

#7 Kabouterpad

kabouterpad

Heb jij met de kinderen wel eens een kabouterpad gelopen? Overal in Nederland vind je deze leuke wandelroutes voor kinderen in natuurgebieden. Tijdens de wandeling ga je op zoek naar de kabouters die verstopt zijn in het bos en leer je meer over de omgeving door leuke opdrachtjes te doen. De routes zijn meestal verkrijgbaar bij de lokale VVV en vaak krijgen de kinderen naast een leuke routekaart ook nog een kaboutermuts, een knapzak en iets lekkers voor onderweg mee.

#8 Schatzoeken

natuur speurtocht printable

Je hoeft natuurlijk niet mee te doen aan een georganiseerde speurtocht of te geocachen om met de kinderen schatten te zoeken in de natuur. Het is heel eenvoudig om zelf een tocht op te zetten. Dit doe je bijvoorbeeld door een blaadje met schatten die de kinderen mogen zoeken in de natuur op te stellen. Je kunt natuurlijk ook mijn leuke speurtocht gebruiken voor de kinderen en het bos intrekken. Deze natuurspeurtocht heb ik speciaal voor dit artikel over natuuractiviteiten gemaakt. En de speurtocht is bovendien helemaal gratis! Scroll naar beneden om de speurtocht te downloaden.

#9 Blotevoetenpad

blotevoetenpad

Ben je niet bang voor een beetje viezigheid? Dan is een blotevoetenpad een leuk avontuur voor het hele gezin. Deze routes zijn speciaal aangelegd om met blote voeten te bewandelen. Je banjert zo door het gras, over keien, door het water en over takken. Zo beleef je de natuur ineens op een heel andere manier.

#10 Knutselen met natuurlijke materialen

10x wat te doen met herfstbladeren

Na elk avontuur in de natuur kom je geheid met tassen vol met dennenappels, takken, nootjes en blaadjes terug. Van al deze natuurlijke materialen kun je de leukste knutselwerken maken. Natuuractiviteiten hoeven namelijk niet altijd buiten plaats te vinden. Ik tip de leukste knutselwerkjes in mijn reeks ‘5x creatief met natuurlijke materialen‘. Zo haal je de natuurpret ook nog een beetje in huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *