leggings

10x wat te doen met oude leggings

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. In dit artikel deel ik 10 tips om oude en kapotte leggings een nieuw leven te geven.

#1 Top

Tegenwoordig is iedereen enorm creatief met t-shirts en tops. Ze worden op allerlei manieren gedragen en oude kledingstukken worden vermaakt tot unieke top om een outfit helemaal af te maken. Dat kun je dus ook met een oude legging doen. Op Creative Fashion Blog vind je een DIY om deze leuke top helemaal zelf te maken. En het mooiste is nog dat er geen naaimachine aan te pas komt.

#2 Shorts

De meeste eenvoudige manier om oude leggings te hergebruiken, is door ze te transformeren tot shorts. Deze korte broeken kun je in de zomer of tijdens het sporten dragen of gebruiken onder een rokje of jurk. Op Life Sew Savory vind je een uitgebreide uitleg.

#3 Huisdierspeeltje

Oude lappen stof, dus ook leggings, lenen zich uitstekend voor het maken van allerlei leuke speeltjes voor de kat of hond. Met wat handig knip- en vlechtwerk maak je zo kosteloos de leukste speeltjes, zoals bovenstaand speeltje van LVLY.

#4 Scrunchie

Scrunchies zijn weer helemaal terug van weggeweest. Na de jaren ’80 en ’90 waren ze nergens meer te zien, maar ineens is iedereen weer fan van de scrunchie. En dat is mooi, want van oude leggings kun je een heleboel scrunchies maken voor iedereen in het gezin. Op Swoodson Says vind je een DIY voor deze vrolijke haaraccessoires.

#5 Beenwarmers

beenwarmers

Oude leggings zijn heel eenvoudig te transformeren naar comfortabele beenwarmers. Ideaal voor in die koude maanden en supermakkelijk te maken!

#6 Nieuwe leggings

Een gat of rafelrandje in een legging is geen reden om de legging weg te doen. Je kunt er zelfs vaak nog een heel nieuwe fashionable legging van maken! Op Instructables vind je één techniek om je legging een makeover te geven, maar laat je vooral inspireren door de talloze andere ideeën op Pinterest.

#7 Bikini

Een bikini maken van een oude legging?! Ja, blijkbaar kan dat gewoon. Je zult wel een beetje handigheid op de naaimachine moeten hebben, maar dan heb je ook wel een unieke bikini. Je vindt de DIY op het YouTubekanaal van Miaira Jennings.

#8 Knuffel

Van al die leggings en maillots van de kinderen kun je echt nog wel iets moois maken, zoals deze ontzettend lieve octopusknuffel. De DIY vind je op Red Ted Art.

#9 Handschoenen

Van oude leggings maak je in een handomdraai handige handschoenen voor de koude dagen. En je hoeft er niets eens iets voor te naaien! De DIY vind je op Blue Bear Wood.

#10 Bol garen

Je kunt oude leggings, net als oude t-shirts, heel eenvoudig verwerken tot een bol garen. Knip er één lange dunne reep van en je kunt de stof weer opnieuw gebruiken om leuke mandjes, kleedjes en macraméwerken van te maken. Op FiberArtsy vind je een DIY om de garen te maken.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *