tuinieren

Zo maak je jouw tuin lenteklaar

Tuinliefhebbers voelen het deze dagen zeker al kriebelen. Het weer knapt op, de knoppen komen weer aan de bomen en de eerste bloempjes van het jaar laten zich zien. De lente is in aantocht en dat betekent dat er weer volop getuinierd kan worden! In februari en maart kan er een start worden gemaakt met het lenteklaar maken van de moestuin. Maar wat is er allemaal nodig om de tuin voor te bereiden op de lente? Dat is voor iedereen anders. Voor sommige mensen betekent het dat de tuin een flinke opruimbeurt krijgt, voor andere mensen betekent het dat het frame voor het zwembad en de tuinset weer uit de schuur worden gehaald. Of jouw ultieme tuinervaring nu bestaat uit chillen in een hangstoel in de tuin of met de handen in de aarde wroeten: met deze tips maak je jouw tuin helemaal klaar voor de lente.

#1 De grote schoonmaak

tuinset

De tuin heeft het ongetwijfeld zwaar te verduren gehad in de herfst en winter. Bij ons in de tuin liggen de bladeren en takken overal, staan her en der nog uitgebloeide planten en liggen de stenen schots en scheef. Het lenteklaar maken van de tuin start dus altijd met een grote schoonmaak in de tuin. Verwijder alle uitgebloeide planten, haal een bezem door de tuin en verzamel alle bladeren voor de composthoop. Ruim het speelgoed van de kinderen op en stof de tuinset maar af. Deze mag na maanden in de schuur eindelijk het daglicht weer eens zien. En nu is ook het perfecte moment om onderhoudsklusjes in de tuin te doen. Moet de schutting nodig gerepareerd worden of kan het terras wel wat rechter worden gelegd? Dan kun je van deze tijd gebruik maken om dit in orde te brengen zodat je hier in de zomer geen omkijken meer naar hebt.

#2 Compost strooien

tuinieren

De bedden in de tuin kunnen wel wat aandacht gebruiken na de winter. Ik bereid de moestuinbedden in de tuin altijd voor op de winter door ze in de herfst wat extra voeding te geven door te mulchen en gebruik te maken van groenbemesters zoals rogge en mosterd. Maar zelfs dan is er aandacht nodig voor de bodemkwaliteit in het voorjaar. Daarom is het slim om in maart de aarde eens wat extra voeding te geven in de vorm van compost. Zo geef je de bodem een flinke impuls voordat je begint met zaaien. Als je in de loop van het jaar zelf groente-, fruit- en tuinafval opspaart in een compostbak, heb je het jaar daarna je eigen vruchtbare compost om te gebruiken.

#3 Snoeien

appelboom

Veel struiken en bomen in de tuin kunnen na de winter wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Vanaf maart kun je diverse struiken en bomen snoeien om zo de vorm te herstellen en de groei te bevorderen. Let wel op het weerbericht voordat je hiermee begint. Snoeien is nooit een goed idee als de takken nat zijn of als het nog gaat vriezen. Onder andere rozenstruiken, vlinderstruiken, lavendelplanten en passiflora kunnen wel een snoeibeurt in het vroege voorjaar gebruiken. Pas echter op met het snoeien van fruitbomen. Appel- en perenbomen kunnen wel in het vroege voorjaar gesnoeid worden, maar steenvruchtbomen kun je het beste snoeien na de bloei (in april of mei) of na de pluk in augustus.

#4 Maak een tuinplan

tuinieren

Over het algemeen is het nu nog te vroeg om te beginnen met zaaien, maar dat betekent niet dat je nog niets kunt doen ter voorbereiding op jouw (moes)tuin. Een goede bloementuin of moestuin valt of staat met planning. Neem deze tijd van het jaar dus een moment om een planning te maken voor het nieuwe (moes)tuinseizoen. Wat wil je gaan zaaien? Wanneer moet dit gebeuren? En hoe maak je optimaal gebruik van de ruimte in de tuin? Van een goed plan heb je de rest van het jaar profijt. Houd bij het opstellen van een plan ook rekening met de insecten. Door slim te planten creëer je een insectenboog waardoor bijen en vlinders het grootste deel van het jaar voorzien zijn van voeding in jouw tuin. En daar geniet jij ook weer met volle teugen van.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Heuts. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours