thuiskantoor

8 tips voor het inrichten van jouw thuiskantoor

Toen we vorig jaar, aan het begin van de coronacrisis, het advies kregen om zoveel mogelijk thuis te werken, begonnen veel mensen dagelijks aan hun werkdag aan de eetkamertafel of aan het bureau op de slaapkamer. De verwachting was dat deze situatie niet zo lang zou duren en waarom zou je dan investeren in een goede werkplek? De realiteit bleek echter heel anders te zijn. We zijn nu een jaar verder en nog steeds werken er talloze mensen aan een keukeneiland, eetkamertafel of het bureau van de kinderen. Dit is niet bevorderlijk voor de productiviteit, maar ook alles behalve goed voor onze gesteldheid. Een slechte werkplek kan leiden tot rug- en nekklachten en de continue afleiding leidt tot verhoogde stress. Hoog tijd dus om de aandacht te richten op een gezonde werkplek waar je dagelijks effectief aan de slag kunt gaan. Ik geef 8 tips voor het inrichten van jouw thuiskantoor.

#1 Goede apparatuur

thuiskantoor

Om effectief aan het werk te gaan vanuit huis is het belangrijk om te beschikken over alle juiste apparatuur. Voor veel mensen betekent dit minimaal een goedwerkende laptop met stabiele internetverbinding, een smartphone, een printer en eventueel andere benodigde randapparatuur. Natuurlijk hebben we veel van dit soort elektronica thuis voor persoonlijk gebruik, maar het is zelden de bedoeling dat je deze apparaten voor het werk gaat gebruiken. Zorg dus dat je vanuit kantoor alle benodigdheden hebt om aan de slag te kunnen gaan. Veel werkgevers voorzien niet alleen in laptops, smartphones en randapparatuur, maar bieden ook een financiële vergoeding aan voor het internetverbruik. En sommige werkgevers bieden ook meubels voor het thuiskantoor in bruikleen aan.

#2 Een fijne ambiance

Omdat je een werkplek creëert waar je langere tijd aan de slag gaat, is het belangrijk om goed na te denken over de inrichting. Je wilt een ruimte creëren waar jij je goed voelt en waar je optimaal kunt presteren. Kies bewust voor gordijnen in een rustgevend kleur en vloerbedekking die sfeervol en robuust is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor laminaat vanwege de natuurlijke uitstraling en de ruime keuze aan kleuren en structuren. Deze vloer is ook erg makkelijk in onderhoud. Laminaat is bovendien eenvoudig en snel te leggen en erg slijtvast. Dat is een goede eigenschap op een thuiskantoor waar veel activiteiten zich beperken tot één plek. Houd het verder in het kantoor rustig qua accessoires en jouw werkplek is gereed!

#3 Geluidsisolatie

werkkamer

Voor een effectieve werkdag is het vooral belangrijk dat je niet teveel afleiding om je heen hebt. Daarom is het zo belangrijk om je eigen werkplek te creëren, afgezonderd van alle bedrijvigheid in huis. Idealiter zorg je ervoor dat je op jouw werkplek zo weinig mogelijk hoort van wat er verder in huis gebeurt. Zorg dus voor een goed geïsoleerde ruimte. Dit kun je doen door bewust te kiezen voor een geluidsisolerende onderlaag onder de vloer. Zo’n laag is eenvoudig aan te brengen, bijvoorbeeld onder het laminaat of het tapijt, en zorgt voor meer geluidsdemping in de ruimte. Een tochtstrip op de deur zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden niet via de deur binnenkomen en goede raambeglazing, van HR++ glas of triple glas, en een gordijn zorgen ervoor dat geluiden van buiten beter worden gedempt.

#4 Een goed bureau

thuiskantoor

Een dagje aan de eetkamertafel werken is geen probleem, maar als je langere tijd vanuit huis werkt, is het essentieel dat je op z’n minst een goed bureau hebt om aan te werken. Een bureau geeft je namelijk alle ruimte om jouw werk te doen, maar zorgt ook voor een goede werkhouding gedurende de dag. Daarbij is een goede bureaustoel natuurlijk ook onmisbaar. Als je het grootste deel van de werkdag zittend doorbrengt, is het belangrijk dat je dit doet in een goede houding in een comfortabele stoel. Op Arboportaal vind je meer tips voor een gezonde werkplek.

#5 Opgeruimd staat netjes

muurafwerking

Omdat jouw thuiskantoor een plek is waar gewerkt wordt, is het essentieel om de ruimte zo schoon en opgeruimd mogelijk te houden. Een opgeruimde werkplek zorgt namelijk voor meer focus en betere prestaties. Richt de ruimte dus neutraal in en zorgt voor weinig afleiding. Houd het bureau geordend en zorg aan het einde van de dag dat alle papieren en accessoires weer netjes op hun plek liggen. Zo begin je elke dag met een schone lei.

#6 Zorg voor ventilatie

raam

Het is altijd ontzettend belangrijk om te ventileren in huis. Goede ventilatie zorgt voor een gezonder leefklimaat voor iedereen in huis omdat de lucht zo ververst wordt. De beste manier om te ventileren is door regelmatig de ramen even open te zetten en de boel door te laten waaien. Dit kun je bijvoorbeeld op gezette tijden doen: voor je begint met werken, tijdens de pauze en na de werkdag. Zo word je niet gestoord door geluiden van buiten en heb je toch voldoende frisse lucht in de kamer om geconcentreerd en verfrist aan het werk te gaan.

#7 Een groen thuiskantoor

kamerplanten

Het is misschien niet jouw eerste gedachte bij het inrichten van een thuiskantoor, maar groen is onmisbaar op jouw werkplek. Wist je bijvoorbeeld dat kamerplanten zorgen voor betere concentratie, een groter gevoel van welbehagen en minder stress? Groen mag dus zeker niet ontbreken in jouw thuiskantoor.

#8 Een effectieve werkruimte

Bij het creëren van jouw eigen thuiskantoor is het vooral belangrijk om na te denken over jouw wensen voor de ruimte. Hoe kun jij zo effectief mogelijk aan de slag gaan? Heb je veel vergaderingen gedurende de dag? Zorg er dan voor dat je een representatieve achtergrond beschikbaar hebt. Ontvang je zo nu en dan klanten? Creëer dan een ruimte waar dit, binnen de huidige richtlijnen, mogelijk is. Richt de werkplek zó in dat jij er optimaal aan de slag kunt gaan. Het is jouw plek dus het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Carpetright. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours