woonkamer

5 tips voor een duurzame makeover van de woonkamer

Hoe is het gesteld met de duurzaamheid van jouw woning? Of je nu in een nieuwbouwwoning of een oude boerderij woont, er zijn altijd maatregelen die je kunt treffen om jouw woning te verduurzamen. Populaire maatregelen om de woning te verduurzamen zijn onder andere het gebruik van zonnepanelen, het isoleren van de woning en het plaatsen van HR++ of triple glas, verkrijgbaar op GlasGigant.nl. Maar er is natuurlijk nog veel meer dat je kunt doen om jouw woning veel duurzamer te maken én daarbij te besparen op de energierekening. Ik geef tips voor een duurzame makeover van de woonkamer. Want als je deze belangrijke kamer in huis graag onder handen wilt nemen dan is het belangrijk om te weten wat je precies kunt doen om dit zo duurzaam mogelijk aan te pakken.

#1 Betere beglazing

raam

Wist je dat de ramen in huis enorm bepalend zijn voor de duurzaamheid van de woning? Je verwacht het misschien niet, maar door de beglazing kan veel warmte verloren gaan. Vooral oudere woningen hebben vaak ramen die enkelglas of dubbelglas zijn. Hierdoor verlies je veel warmte in de woonkamer. Door te investeren in HR++ glas of triple glas kun je dit warmteverlies tegengaan. En ruiten vervangen is echt niet zo ingewikkeld en duur als het lijkt. Je kunt HR++ dubbel glas bestellen – GlasGigant tegen groothandelprijzen om geld te besparen.

#2 Isolatie

huiskamer

Goede isolatie in huis is essentieel om energie te besparen en het huis te verduurzamen. Door betere isolatie gaat er minder warmte verloren en bespaar je flink op de energierekening. Maar hoe kun je de isolatie in de woonkamer verbeteren? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de vloerisolatie. Via de vloer en de kruipruimte komt veel kou de woning binnen. Er zijn verschillende manieren om de vloer te isoleren. Dit kan via de onderkant van de vloer, maar ook door de kruipruimte te isoleren. En vergeet niet om te kiezen voor een stevige ondervloer. Maar ook de muren zijn het absoluut waard om te isoleren. Door spouwmuurisolatie kun je jouw huis flink verduurzamen.

#3 Vloerbedekking

vloer

De vloerbedekking in de woonkamer is niet alleen bepalend voor de sfeer in de kamer, maar ook voor de duurzaamheid en het comfort. Qua vloerbedekking heb je eindeloze opties. Je kunt kiezen voor laminaat, tapijt, hout, kurk, beton, pvc en nog talloze andere mogelijkheden. Maar lang niet al deze opties zijn even duurzaam qua productie of duurzaam in gebruik. In mijn artikel over duurzame vloeren lees je meer over de meest duurzame keuzes die je kunt maken qua vloerbedekking.

#4 Verlichting

huiskamer

Een verbouwing van de woonkamer is het ideale moment om het lichtplan van de ruimte eens onder de loep te nemen. Hoe praktisch zijn de lampen in de ruimte geplaatst en wat voor soort lampen worden er eigenlijk gebruikt? Goede verlichting is enorm belangrijk in de woonkamer, maar dan natuurlijk wel zo duurzaam mogelijk. Maak, waar mogelijk, optimaal gebruik van de natuurlijke lichtinval in de ruimte. Dit is verreweg het meest prettige en het meest duurzame licht. Daarnaast is LED verlichting tegenwoordig de meest duurzame keuze qua verlichting. Deze lampen hebben een lange levensduur en verbruiken minder energie dan alternatieven.

#5 Verwarming

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

De meeste huizen zijn tegenwoordig voorzien van een cv-installatie en alhoewel dit enorm comfortabel is, kan de verwarming in huis nog een stuk duurzamer. Door de overstap te maken naar een HR-ketel kun je de verwarming een stuk verduurzamen en kosten besparen. Wil je helemaal van het gas af? Informeer dan eens naar de mogelijkheden van een warmtepomp. Dit systeem is elektrisch en zorgt voor verwarming en warm water in huis door warmteoverdracht. Heb jij nog een open haard of kachel in de woonkamer? Weet dan dat deze verwarming doorgaans weinig efficiënt is. Er gaat veel warmte verloren en door de ontwikkeling van rook is het gebruik van een open haard best vervuilend. Een pelletkachel is in deze categorie een duurzamere keuze omdat het pelletkorrels, gemaakt van afgedankt hout, verbrand en hierdoor schoner en efficiënter is.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met GlasGigant.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours