afvalscheiding

5 handige recycling tips voor Wereld Recycling Dag

Op 18 maart is het Wereld Recycling Dag: een dag waarop er wereldwijd aandacht wordt besteed aan het belang van het hergebruiken van grondstoffen. En dat is hoognodig, want veel grondstoffen voor onze dagelijkse producten worden in rap tempo schaarser terwijl de afvalberg maar blijft groeien. Wist je dat we in Nederland per persoon per jaar maar liefst 500 kilo afval produceren? Daarvan wordt slechts de helft gescheiden ingeleverd waardoor veel grondstoffen verloren gaan. Hoog tijd dus om van recycling een prioriteit te maken! Ik geef daarom in dit artikel 5 handige recycling tips. Van het creatief hergebruiken van afval tot het aanschaffen van een refurbished telefoon met Sim only maandelijks opzegbaar: iedereen kan met deze tips afval uitsparen, beter recyclen en duurzamer leven!

#1 Scheid je afval

recycling

Effectieve recycling van materialen begint thuis. Door het huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen en in te leveren, maak je het hergebruik van de producten een stuk makkelijker. En afval scheiden is écht heel makkelijk! Met een paar aparte afvalbakken en een cheat sheet kom je al een heel eind.

#2 Kies voor refurbished

smartphone

Natuurlijk is het scheiden van afval niet genoeg om de afvalberg te verkleinen en grondstoffen uit te sparen. Hergebruik is daarom een must! Een eenvoudige manier om gebruikte producten een nieuw leven te geven is door te kiezen voor refurbished producten. Dit zijn apparaten die zijn gebruikt, maar compleet gereviseerd en schoongemaakt zijn. Hierdoor zijn ze weer als nieuw bij aankoop en wordt potentieel afval uitgespaard. En de keuze is reuze! Zo zijn er heel veel verschillende modellen smartphones refurbished beschikbaar. In combinatie met een Abonnement sim only by Simyo ben je uitstekend voorzien van alle gemakken terwijl je jouw bijdrage levert aan een duurzamere wereld.

#3 Maak je afval schoon

Dit klinkt misschien als een heel rare tip, maar voor de recycling van materialen is het essentieel dat de producten niet te verontreinigd zijn. Om het recyclingproces een handje te helpen is het dus handig om blikken, glazen potten en flessen even af te spoelen voordat je ze inlevert voor recycling. Dat maakt echt verschil.

#4 Koop recyclebare materialen

recycling

Je maakt recycling in huis echt een stuk makkelijker door bij de aankoop van producten al te letten op of het product gerecycled kan worden. Op de verpakkingen van producten zie je in één oogopslag in welke afvalbak de verpakking thuishoort. Producten die bij het restafval horen, worden dus niet gerecycled. En blikken en glazen potten worden vaker en eenvoudiger gerecycled dan plastic verpakkingen. Met dit in je achterhoofd maak je al snel slimmere keuzes die recycling eenvoudiger maken. En voor de verpakkingen die je niet zeker weet, kun je altijd een kijkje nemen op de Afvalscheidingswijzer.

#5 Creatief met afval

10x wat te doen met lege glazen potten

Natuurlijk kun je ook eens met andere ogen kijken naar het afval dat je produceert. Is het nodig om die glazen potjes naar de glasbak te brengen en die doppen weg te gooien? Of kun je er misschien nog creatief mee aan de slag? Veel afval in huis kun je eenvoudig een tweede leven geven. Dat spaart afval uit en geeft je de mogelijkheid om geld uit te sparen. Op mijn blog deel ik talloze tips om dingen als glazen potten, oude kleding, koffiedik, plastic flessen, theezakjes, oude handdoeken en kurken te hergebruiken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Simyo. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

1 gedachte over “5 handige recycling tips voor Wereld Recycling Dag”

  1. Ik probeer zelf ook zo veel mogelijk recyclebare materialen te kopen. Zo verbruik ik minder verpakkingen en gooi ik minder weg. Gelukkig kan je tegenwoordig veel materialen hergebruiken of laten recyclen zoals glas en metaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *