kindness

Wat jij kunt doen voor een socialer en beter Nederland

Laten we eerlijk zijn: de verkiezingsuitslagen van de afgelopen verkiezingen zijn voor veel mensen een klap in het gezicht. De laatste jaren is Nederland in toenemende mate een asociaal en intolerant land aan het worden. De huur- en koopwoningen zijn voor veel mensen niet meer te betalen, het racisme en de ongelijkheid neemt nog steeds toe, de fascisten krijgen steeds meer ruimte om hun haat te verspreiden, steeds meer mensen raken in de financiële problemen, de loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt alles behalve minder, de dakloosheid neemt al jaren toe, de zorg is zo goed als kapot en de huidige coronacrisis wordt ook alles behalve adequaat aangepakt. Dat in tijden van al deze ellende partijen als de VVD, PVV en FvD zoveel stemmen krijgen, is voor mij een raadsel. Ik ben me er echt wel van bewust dat ik in een zeer linkse en progressieve bubbel verkeer, maar toch is deze uitslag onvoorstelbaar na zoveel jaren wanbeleid en onvrede. Toch moeten we ons door deze uitslagen niet uit het veld laten slaan. Nederland heeft, nu meer dan ooit, mensen nodig die wel om elkaar geven, streven naar een duurzamer leven en goed willen zijn voor mens, dier en milieu. Daarom geef ik graag een aantal tips zodat we met z’n allen kunnen werken aan een socialer en beter Nederland. Het zijn namelijk al die kleine acties van veel mensen samen die écht het verschil maken!

kindness

Word lid van een politieke partij

Het is natuurlijk een goed begin om elke verkiezing je stem te laten gelden, maar als je echt betrokken bent, kun je beter lid worden van een politieke partij. Zo kun je jouw mening écht laten gelden, elke dag van het jaar.

Ruim zwerfafval op

Het is een kleine moeite om dagelijks even een paar zwerfies op te ruimen en het heeft een enorme impact op het straatbeeld. Regel bij de gemeente een grijptang en wat vuilniszakken en je kunt aan de slag.

Doneer aan de Voedselbank

Door de toenemende armoede zijn steeds meer mensen afhankelijk geworden van de Voedselbank voor hun boodschappen. De Voedselbanken kunnen dus wel wat hulp gebruiken in de vorm van een donatie.

Laat een ander eens voor gaan

We lijken altijd haast te hebben, maar is het daadwerkelijk zo belangrijk om altijd maar als eerste in de rij te staan of als eerste weg te kunnen rijden? Laat een ander eens eerst gaan: in de rij van de supermarkt, op de weg of bij het zebrapad. Met dit kleine gebaar maak je iemand anders blij en blije mensen zijn weer goed voor hun omgeving.

Shop lokaal

Het is misschien lekker makkelijk om alle boodschappen bij de supermarkt te halen en alle andere zaken online te bestellen, maar door bewuster te winkelen kun je een heleboel kleine ondernemers een handje helpen. Neem eens per week de tijd om een bezoek te brengen aan de lokale kaasboer, bakker, drogist, boekenwinkel en bloemenzaak om zo lokale ondernemers te steunen en de lokale economie een boost te geven.

Doneer speelgoed

Hebben jouw kinderen ook meer speelgoed dan nodig is? Neem dan eens de tijd om samen alles uit te zoeken. Al het speelgoed dat niet meer wordt gebruikt, kun je doneren aan een goed doel. Zo komt het terecht bij kinderen die dit goed kunnen gebruiken.

Sta op in het openbaar vervoer

Zie je in de bus, trein, metro of tram iemand die slecht ter been is, zwanger is of op een andere manier behoefte kan hebben aan een zitplaats? Twijfel dan geen moment en sta je plek af als je daartoe in staat bent. Je maakt er een ander heel blij mee.

Word een maatje

Als je graag iets goeds wilt doen voor een ander dan kun je overwegen om een maatje te worden. Via Maatjes Gezocht kun je op zoek gaan naar organisaties die vrijwilligers nodig hebben om mensen te helpen met lezen, wandelen, financiën, schoolwerk, opvoeden, boodschappen en nog heel veel meer. Zo kun je echt verschil maken het in leven van een ander.

Geef je boeken door

Heb je een boek uit? Maak er dan iemand anders blij mee. Plaats het boek in een lokale minibieb, geef het door aan een vriend(in) of laat het achter als zwerfboek voor een gelukkige vinder.

Koop de daklozenkrant

Je ziet de verkopers van de daklozenkrant vaak staan bij supermarkten en winkelstraten. De meeste mensen lopen ze gewoon voorbij, maar door de daklozenkrant te kopen kun je een thuisloos iemand helpen op een eerlijke manier zijn of haar geld te verdienen.

Eet een dag plantaardig

Je hoeft echt niet 100% vega(n) te zijn om een verschil te kunnen maken. Door zo af en toe eens een dag plantaardig te eten maak je ook veel verschil en bespaar je veel CO2 uitstoot.

Doneer handdoeken en theedoeken aan het asiel

Wist je dat het lokale asiel altijd blij is met oude handdoeken en theedoeken? Ze gebruiken de doeken om de dieren te verzorgen en comfort te bieden in hun verblijf.

Plaats schaaltjes water in de tuin

Op warme dagen hebben vogels en insecten het erg zwaar in onze betegelde steden. Het is soms nagenoeg onmogelijk om water te vinden en zo bezwijken veel dieren aan de warmte. Een simpel schaaltje water in de tuin kan al wonderen doen.

Geef je parkeerkaart aan een ander

Ben je klaar met winkelen en heb je nog wat minuten over op de parkeerkaart? Geef de kaart dan door aan iemand. Dat scheelt toch weer in de parkeerkosten voor een ander.

Stuur eens een kaartje

In deze tijd van social media en e-mail zijn we haast vergeten hoe leuk het kan zijn om een kaartje te ontvangen. Fleur iemands dag eens op door een leuk kaartje te sturen met een persoonlijke boodschap.

Guerrilla gardening

Kun jij je ook zo ergeren aan die braakliggende stukken grond overal om ons heen? Kom in actie en wordt een guerrilla gardener! Door zaadjes te strooien of bollen te planten op zo’n plek is het aanzicht binnen enkele maanden heel anders! Vind je zomaar in het wild tuinieren nog wat spannend? Maak dan gebruik van zaadbommen om de boel op te fleuren.

Brei een sjaal of muts voor daklozen

Kun je redelijk breien of haken? Zet deze vaardigheid dan in om dak- en thuislozen de winter door te helpen. Het kan flink koud worden in de wintermaanden en veel mensen hebben niet de middelen of het onderdak om deze koude dagen en nachten goed door te komen. Het breien van een sjaal of muts, en deze achterlaten op een toegankelijke plek, kan helpen.

Heb jij nog goede tips om een ander blij te maken of de wereld een mooiere plek te maken? Dan hoor ik ze graag!There are no comments

Add yours