slaapkamer

5 tips voor een duurzame makeover van de slaapkamer

Hoe is het gesteld met de duurzaamheid van jouw woning? Of je nu in een nieuwbouwwoning of een oude boerderij woont, er zijn altijd maatregelen die je kunt treffen om jouw woning te verduurzamen. Populaire maatregelen om de woning te verduurzamen zijn onder andere het gebruik van zonnepanelen, het isoleren van de woning en het plaatsen van HR++ of triple glas. Maar er is natuurlijk nog veel meer dat je kunt doen om jouw woning veel duurzamer te maken én daarbij te besparen op de energierekening. Ik geef tips voor een duurzame makeover van de slaapkamer. Want als je deze belangrijke kamer in huis graag onder handen wilt nemen dan is het belangrijk om te weten wat je precies kunt doen om dit zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Of je nu hulp nodig hebt bij de keuze tussen laminaat, vloerbedekking of een kurkvloer of simpelweg wilt weten welk beddengoed het meest duurzaam geproduceerd is: ik help je op weg.

#1 Isoleren

slaapkamer

De meest belangrijke stap die je kunt zetten voor een duurzamere woning is het verbeteren van de isolatie. In veel woningen gaat enorm veel warmte verloren door slechte isolatie. Dit zorgt voor veel meer energieverbruik dan eigenlijk nodig is. Door beter te isoleren, houd je de warmte beter in de woning en bespaar je dus energie. Voordat je begint aan het verbouwen van welke kamer dan ook is het dus belangrijk om na te denken over de isolatie. In de slaapkamer kun je nadenken over de isolatie van de muren en de vloer wanneer je de kamer grondig aanpakt.

#2 Betere beglazing

raam

Een heleboel woningen, waaronder vooral oudere woningen, hebben ramen die lang niet goed genoeg isoleren. Hierdoor verlies je veel warmte in de kamer en heb je meer last van omgevingsgeluiden. Niet zo prettig in de slaapkamer. Investeer dus in betere beglazing om de kamer in één klap een stuk duurzamer en aangenamer te maken. Kies voor HR++ glas of triple glas om minder kou door de ramen te krijgen en de warmte beter binnen te houden. En gordijnen in de kamer helpen ook veel om de warmte beter in de kamer te houden en de kou buiten te houden.

#3 Vloerbedekking

slaapkamer

In een slaapkamer is de vloerbedekking enorm belangrijk voor de sfeer, maar ook voor het comfort in de kamer en in de rest van het huis. Met een goede vloerbedekking werk je aan (geluids)isolatie én een gezonde atmosfeer in de kamer. Denk dus goed na over een isolerende ondervloer en over het materiaal van de vloerbedekking. Laminaat is erg populair omdat het eenvoudig te leggen is en niet zo duur is, maar tapijt is ook erg geliefd vanwege het comfort. Maar ook een vloer van kurk, bamboe of hout misstaat niet in de slaapkamer en is erg duurzaam.

#4 Duurzaam beddengoed

Je spendeert elke dag vele uren in bed en een goede nachtrust is bepalend voor je functioneren overdag. Daarom is het belangrijk om te investeren in kwalitatief goed én duurzaam beddengoed. Gelukkig heb je tegenwoordig steeds meer keuze op dit gebied. Zo heeft het mooie bedrijf Yumeko een groot aanbod aan beddengoed van natuurlijke en duurzame materialen. Maar kijk ook zeker eens bij mooie merken als By Mölle, DUNS Sweden en Pure Coverz. En zelfs HEMA verkoopt tegenwoordig beddengoed van gerecyclede PET-flessen.

#5 Duurzame meubels

slaapkamer

Voor een comfortabele slaapkamer is niet alleen de keuze voor betere beglazing, vloerbedekking en isolatie belangrijk. Ook de keuze voor meubels en accessoires in de kamer is relevant. Je staat er wellicht niet zo bij stil, maar alle materialen in huis dragen bij aan het leefklimaat in huis. Zo wordt er bij de productie van veel meubels volop gebruik gemaakt van formadehyde, oplosmiddelen en bestrijdingsmiddelen en bevatten nieuwe matrassen vluchtige organische stoffen. Als je teveel van deze stoffen inademt, kun je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, neus- en keelirritatie en andere vervelende klachten. Kies dus bewust voor duurzame meubels waarbij het gebruik van deze stoffen is beperkt. En zorg ervoor dat je goed ventileert in de kamer om een opbouw van deze stoffen te voorkomen. Laat een nieuw matras eerst een paar dagen luchten voor je er gebruik van maakt. En plaats eventueel een aantal luchtzuiverende planten in de kamer om het leefklimaat te verbeteren.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Floorhouse. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours