recycle

5 tips om afvalscheiding makkelijker te maken

Doe jij al aan recycling? In Nederland produceren we per persoon per jaar zo’n 500 kilo afval. Helaas wordt slechts de helft daarvan gescheiden ingeleverd. We zijn vrij goed in het gescheiden inleveren van papier en glas, maar op het gebied van plastic, gft, textiel en klein chemisch afval laten we veel te wensen over. En dat is enorm zonde, want door ons afval thuis goed te scheiden, kunnen we het hergebruik van veel materialen mogelijk maken. En dit is heel belangrijk in een wereld waarin steeds meer grondstoffen schaars worden en de berg afval maar blijft groeien. Daarom geef ik graag 5 tips om afvalscheiding thuis makkelijker te maken.

#1 Gebruik een goed systeem

afvalscheiding

Om afvalscheiding in huis toegankelijker te maken, is het belangrijk om een goed systeem te gebruiken. Zo is het voor iedereen in huis duidelijk waar het afval thuishoort. Je hebt tegenwoordig volop keuze qua afvalsorteersysteem zodat er altijd wel een systeem te vinden is dat past bij jouw persoonlijke stijl en voorkeuren.

#2 Gebruik een cheat sheet

recycling

Afvalscheiding is best lastig als je er net mee begint. Sommige producten spreken voor zich. Een krant hoort bij het oud papier en een lege plastic fles lever je weer in bij de supermarkt. Maar waar laat je die saladebak? En hoort een drankkarton bij het restafval? Om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken, kun je gebruik maken van een cheat sheet. Hang in de keuken of in de schuur, waar je het afval scheidt, een handig blad met aanwijzingen over waar het afval thuishoort. Zo ziet iedereen in één oogopslag hoe het afval gescheiden moet worden.

#3 Gebruik de afvalscheidingswijzer

afvalscheiding

Soms weet je gewoon echt niet in welke afvalbak iets hoort. Daarvoor is er gelukkig de handige Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Hier zoek je snel op hoe je lastige producten als pizzadozen, mondkapjes, elektrische apparaten en bloemen moet weggooien. Een onmisbare tool voor iedereen die aan afvalscheiding doet.

#4 Winkel bewust

boodschappen

Het voorkomen van afval is natuurlijk nog altijd beter dan het recyclen ervan. Daarom is het belangrijk om al bij het doen van de boodschappen te letten op de verpakkingsmaterialen. Sommige producten zijn onnodig verpakt of overmatig ingepakt en niet alle materialen zijn even goed te recyclen. Door hierbij stil te staan, maak je de afvalscheiding later al een stuk makkelijker.

#5 Betrek iedereen erbij

recycling

Zorg ervoor dat iedereen in het gezin meehelpt bij het scheiden van afval in huis zodat jij niet als enige de plastic flessen uit de prullenbak staat te vissen. Het kan even een uitdaging zijn om iedereen het belang van afvalscheiding uit te leggen, maar als iedereen zijn steentje bijdraagt, wordt het een fluitje van een cent. Gebruik de cheat sheet volop, maak van recycling een klusje voor de kinderen om het belang van hergebruik aan te leren en ga zo af en toe eens samen buiten afval rapen om een waardevolle bijdrage te leveren aan een leefbare stad. En ontdek hoeveel moois je nog kunt maken van afvalmaterialen in mijn reeks ‘10x wat te doen met’. Zo kun je samen de leukste dingen maken van eierdozen, lege potjes, blikken, drankkartons en nog heel veel meer.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vink Lisse. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours