geld sparen

5 spaarmethodes om eenvoudig geld te sparen

Hou jij ook altijd aan het einde van jouw geld een stuk maand over? Dan is dit artikel voor jou! Voor veel mensen zijn geldzorgen aan de orde van de dag. En geld sparen is niet iets dat voor de meeste mensen vanzelfsprekend is. Je kunt hopen dat je aan het einde van de maand wat geld over hebt, maar daarmee kom je er niet. Als je niet actief geld apart zet, zal het geld hoe dan ook uit je portemonnee of van de bankrekening verdwijnen. Maar hoe begin je met sparen? En wat zijn de meest effectieve spaarmethodes om hiermee aan de slag te gaan? Daar help ik je graag mee! Kies de juiste spaarmethode voor jouw situatie en begin met het opbouwen van dat spaarpotje dat zoveel rust en ruimte zal geven.

#1 Pinsparen

geld sparen

Heb jij wel eens gehoord van pinsparen? Dit is een dienst die veel banken aanbieden waarmee je bij elke pintransactie geld apart kunt zetten. Je stelt in dat het bedrag van de pinbetaling wordt afgerond naar boven. Dit kan op de hele euro zijn, maar ook meer. Hiermee spaar je dus ongemerkt kleine bedragen op. Informeer eens of jouw bank ook pinsparen aanbiedt of stap over naar een bank waar dit mogelijk is als deze methode je aanspreekt. Vergeet ook niet om je goed te informeren over het aanbod van spaarrekeningen. Op diverse website kun je bijvoorbeeld spaarrente vergelijken om het meeste rendement te halen uit jouw gespaarde geld.

#2 De Kaasschaafmethode

spaargeld

Deze toegankelijke spaarmethode leerde ik kennen via Hermien van Kouwe Kleren. Bij deze methode neem je aan het einde van de dag even een moment om jouw rekening te bekijken via de website of de app. Rond het bedrag dat je op dat moment op de rekening hebt staan naar beneden af, op hele euro’s, en maak de centen over naar een spaarrekening. Dit kleine bedrag ga je hoogstwaarschijnlijk niet missen, maar met deze methode werk je wel dagelijks aan een spaarpotje. Deze methode is vooral heel geschikt voor mensen die weinig geld kunnen missen of weinig ervaring hebben met sparen.

#3 Een onbewust spaarplan

geld sparen

Deze spaarmethode is afkomstig van Jelle van SoChicken en speelt in op onze uitgavenpsychologie. We zijn als mensen namelijk heel slecht in het inschatten van onze eigen uitgaven. We onderschatten het belang van al die kleine bedragen die we uitgeven en alhoewel dit meestal in ons nadeel werkt, kunnen we het bij deze spaarmethode in ons voordeel laten werken. Hoe het onbewuste spaarplan werkt? Je stelt een aantal compleet willekeurige bedragen in als spaaropdracht gedurende de maand. Het zijn bedragen die zo klein zijn dat je ze eigenlijk niet opmerkt, net als die koffie onderweg of dat leuke notitieboekje, maar die bij elkaar best een mooi spaarbedrag opleveren. Plan deze betalingen in op willekeurige dagen in de maand en je hebt er geen omkijken meer naar.

#4 Zet extraatjes apart

geld sparen

De meeste mensen hebben zo nu en dan wel eens een financiële meevaller. Je krijgt geld terug van de Belastingdienst of de energieleverancier, het vakantiegeld wordt uitbetaald of je hebt een leuke klus waarmee je wat extra geld verdient. Dit is geld dat je extra hebt gekregen en waar je niet op hebt gerekend. Zet dit extraatje dus direct apart op een spaarrekening. Door hier een gewoonte van te maken, creëer je een mooi buffer voor jezelf voor onvoorziene omstandigheden of een mooie vakantie.

#5 52 Weken Spaar Challenge

geld

Wil je jezelf echt uitdagen op financieel gebied? Maak dan een start met een spaarrekening via de 52 Weken Spaar Challenge. Tijdens deze challenge daag je jezelf uit om elke week een bedrag apart te zetten. Het begint klein met 1 euro in week 1, 2 euro in week 2 en 3 euro in week 3, maar zoals je kunt zien lopen de bedragen steeds meer op. Je sluit de 52 dagen af met een bedrag van 52 euro dat je toevoegt aan het spaarsaldo. Zo heb je aan het einde van de challenge een mooi bedrag van ruim 1300 euro gespaard. En daar kun je heel veel leuks van doen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met spaarrente.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “5 spaarmethodes om eenvoudig geld te sparen”

  1. Daar is ook nog de mogelijkheid om automatisch te sparen. Combineer dit met de onmogelijkheid om rood te staan. Hiermee kom je ook een heel eind. Maar zolang zo’n beetje alle vaste lasten blijven stijgen helpt geen enkele methode behalve iedere maand een staatslot te kopen en te hopen dat je een keer gelul hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *