natuurspeelplaatsen

Natuurspeelplaatsen in Limburg

Wat zijn jouw favoriete herinneringen van toen je een kind was? Ik herinner me nauwelijks de tijd die ik voor de televisie heb doorgebracht, maar ik weet nog precies welke avonturen ik allemaal heb beleefd al klauterend en rennend door het ‘bosje’ achter ons huis. Als ik het nu zou zien is dit ‘bosje’ niet meer dan een paar bomen en struiken, maar toen voelde het als een stuk wilde natuur waar we naar hartenlust in de bomen konden klimmen, ons konden verstoppen en hutten konden bouwen. Natuur stimuleert de fantasie, zet aan tot avonturen en nodigt uit tot spelen. Helaas is de natuur tegenwoordig ver verwijderd van ons dagelijks leven. Veel kinderen bewegen te weinig, spelen amper buiten en raken het contact met de natuur kwijt. En dat is jammer, want van buitenspelen worden kinderen (en volwassenen!) gezonder, fitter én gelukkiger. Mocht je nu niet gezegend zijn met een stuk natuur in de buurt, breng dan eens een bezoek aan één van de vele natuurspeelplaatsen in ons land. Hier kunnen kinderen zich helemaal uitleven middenin de natuur. Vaak zijn er speeltoestellen gebouwd van natuurlijke materialen en kunnen kinderen bouwen en spelen met zand en water. Maar alleen al de mogelijkheid om te bouwen, experimenteren, klimmen en rennen is vaak genoeg voor kinderen om zich uren te vermaken. In dit artikel deel ik tips voor natuurspeelplaatsen en speelbossen in Limburg.

natuurspeelplaatsen limburg

Smokkelpad Scharrelkids

 • Het Smokkelpad Scharrelkids, een initiatief van IVN en Stichting Volkscultuur Velden en precies op de grens met Duitsland, biedt kinderen een avontuurlijk kijkje in het bos met een spannend touwparcours en volop mogelijkheden om te klimmen en bouwen
 • Toegang: gratis
 • Straelseweg 35, 5941 NJ Velden

Speelbos De Boskoel

 • Speelbos De Boskoel ligt vlakbij Bezoekerscentrum en Bosbrasserie In de Sluis in Well en biedt kinderen volop mogelijkheden om in de natuur te spelen en te klimmen en klauteren langs de netten en touwen die een heel parcours langs de bomen vormen
 • Toegang: gratis
 • Bosseheide 3, 5855 EA Well

Speelbos De Meinweg

 • Rondom het bezoekerscentrum vind je speelbos De Meinweg met diverse speeltoestellen, waterspeelmogelijkheden en (educatieve) wandelroutes voor kinderen
 • Toegang: gratis (wandelroutes tegen betaling)
 • Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch

Speelnatuur van OERRR Brunssummerheide

 • De Speelnatuur van OERRR Brunssummerheide heeft een speciale speelplek voor de allerkleinsten, een huttenbouwbos, een ontdekpoel en veel natuurlijke speelplekken
 • Toegang: gratis
 • Schaapskooiweg 99, 6414 EL Heerlen

Speelnatuur van OERRR Hompesche Molen

 • De Speelnatuur van OERRR Hompesche Molen is vooral gericht op spelen met zand, water en modder en het ontdekken van de natuur
 • Deze natuurspeelplaats is ook toegankelijk met een rolstoel
 • Toegang: gratis
 • Molendijk 6, 6107 AA Stevensweert

Speelpark Klein Zwitserland

 • Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen is een natuurlijk pretpark met volop speelmogelijkheden voor kinderen van alle leeftijden met een avonturenbos en volop bijzondere speeltoestellen
 • Toegang: entreeticket nodig
 • Verlengde Trappistenweg 35, 5932 ND Tegelen

Ik heb geprobeerd een zo volledig mogelijk overzicht van natuurspeelplaatsen te bieden. Heb jij nog een aanvulling? Dan hoor ik dat graag! Dan voeg ik deze toe aan dit artikel en aan de overzichtskaart van natuurspeelplaatsen in Nederland. Een overzicht van natuurspeelplaatsen in andere provincies kun je in onderstaande artikelen vinden:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *