gemeenschapslandbouw

Gemeenschapslandbouw in Groningen

De laatste jaren zijn steeds meer mensen heel bewust bezig met hun voedsel. Ze kopen vaker biologische producten, eten gezonder en kiezen liever voor lokaal. Vers en lokaal eten wordt ook steeds toegankelijker gemaakt voor mensen. Door platformen als LokaLoka, Van Eigen Erf en Lekker naar de Boer wordt het heel eenvoudig om lokale telers en verkopers te vinden. En via platformen als Crisp, Boerschappen, Boeren & Buren en Rechtstreex kun je heel eenvoudig lokale en verse producten bestellen voor thuis. Wil je nog een stapje verder gaan en de lokale landbouw op een actieve manier ondersteunen? Dan is gemeenschapslandbouw wellicht iets voor jou. Gemeenschapslandbouw, ook wel Community Supported Agriculture (CSA) genoemd, is een vorm van landbouw waarbij de risico’s en de opbrengst van de teelt worden gedeeld door de boer en de deelnemers samen. Dit kan in de vorm van een oogstabonnement voor deelnemers, maar het kan ook in de vorm van een collectief zijn dat een boerderij in beheer heeft en samen met de boer de koers bepaalt. Dit noemen we ook wel een herenboer. Elke CSA heeft zo zijn eigen werkwijze, maar de gemene deler is dat de afstand tussen producent en consument wordt verkleind en consumenten meer kennis en zeggenschap hebben over hun eigen voedsel. Ben jij ge├»nteresseerd in gemeenschapslandbouw? Ontdek dan snel welke projecten er actief zijn in jouw regio. In dit artikel vind je een overzicht van initiatieven in Groningen.

De Stadsakker

 • De Stadsakker in Groningen is een winkel met kwekerij waar mensen een abonnement kunnen nemen op een groentepakket waarmee ze de kwekerij steunen en wekelijks vers geoogste groenten kunnen afhalen
 • diverse groentepakketten om uit te kiezen
 • Oude Kijk in Het Jatstraat 38, 9712 EK Groningen
 • http://www.stadsakker.nl/

Tuinderij Eikemaheert

 • Duurzame tuinderij Eikemaheert in Loppersum is actief in het aanbieden van groenteabonnementen voor mensen die graag lokaal, duurzaam en seizoensgebonden willen eten
 • groenteabonnement
 • Stedumerweg 28, 9919TE Loppersum
 • https://www.tuinderijeikemaheert.nl/

Tuinderij Klein Alma

 • Bij biologische tuinderij Klein Alma in Bedum kopen deelnemers een oogstaandeel waarmee ze wekelijks hun deel mogen komen oogsten, maar de tuinderij biedt ook groentepakketten aan
 • zelfoogst groente
 • Oude Dijk 2, 9781 BL Bedum
 • https://www.kleinalma.nl/

Zelfoogsttuin Het Proefveld

 • Het Proefveld in Haren is een zelfoogsttuin waar deelnemers een oogstaandeel kunnen kopen en zelf hun deel kunnen oogsten
 • zelfoogst groente en kruiden
 • Kerklaan 30, 9751 NN Haren
 • https://zelfoogsttuin.nl/

Zelfoogsttuin Ten Boer

 • Bij zelfoogsttuin Ten Boer kun je oogstgenoot worden en wekelijks een teeltseizoen lang diverse soorten groenten zelf oogsten of met een strippenkaart een korte periode oogsten
 • zelfoogst groente en kruiden
 • Wolddijk 7, 9791 TD Ten Boer
 • https://www.zelfoogsttuin-tenboer.nl/

Het aanbod aan gemeenschapslandbouw in Nederland groeit nog gestaag door en verandert snel. Ik heb geprobeerd een zo volledig mogelijk overzicht te bieden van de gemeenschapslandbouw in deze provincie, maar mocht je aanvullingen of wijzigingen hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag. Alle CSA’s in Nederland vind je op de overzichtskaart van gemeenschapslandbouw in Nederland. En hieronder vind je een overzicht van initiatieven in de andere provincies:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *