gemeenschapslandbouw

Gemeenschapslandbouw in Friesland

De laatste jaren zijn steeds meer mensen heel bewust bezig met hun voedsel. Ze kopen vaker biologische producten, eten gezonder en kiezen liever voor lokaal. Vers en lokaal eten wordt ook steeds toegankelijker gemaakt voor mensen. Door platformen als LokaLoka, Van Eigen Erf en Lekker naar de Boer wordt het heel eenvoudig om lokale telers en verkopers te vinden. En via platformen als Crisp, Boerschappen, Boeren & Buren en Rechtstreex kun je heel eenvoudig lokale en verse producten bestellen voor thuis. Wil je nog een stapje verder gaan en de lokale landbouw op een actieve manier ondersteunen? Dan is gemeenschapslandbouw wellicht iets voor jou. Gemeenschapslandbouw, ook wel Community Supported Agriculture (CSA) genoemd, is een vorm van landbouw waarbij de risico’s en de opbrengst van de teelt worden gedeeld door de boer en de deelnemers samen. Dit kan in de vorm van een oogstabonnement voor deelnemers, maar het kan ook in de vorm van een collectief zijn dat een boerderij in beheer heeft en samen met de boer de koers bepaalt. Dit noemen we ook wel een herenboer. Elke CSA heeft zo zijn eigen werkwijze, maar de gemene deler is dat de afstand tussen producent en consument wordt verkleind en consumenten meer kennis en zeggenschap hebben over hun eigen voedsel. Ben jij geïnteresseerd in gemeenschapslandbouw? Ontdek dan snel welke projecten er actief zijn in jouw regio. In dit artikel vind je een overzicht van initiatieven in Friesland.

Hoeve Hoogland

 • Hoeve Hoogland is een natuurinclusief landbouwbedrijf waarbij leden met hun inleg kunnen profiteren van diverse producten van de boerderij
 • ingelegd tegoed om te wisselen tegen groente, vlees, zuivel, eieren en droogwaren
 • Landyk 2, 9289 LE Drogeham
 • https://www.hoevehoogland.nl/

It Griene Libben

 • It Griene Libben in de Friese Wouden is een microfarming tuinderij waar geïnteresseerden een groenteabonnement kunnen afsluiten
 • wekelijkse groentetas
 • Dokter Ypeylaan 10, 9257 MR Noardburgum
 • http://itgrienelibben.nl/

Ús Hôf

 • Ús Hôf is een permacultuurtuin waar leden met een abonnement wekelijks hun eigen groentes kunnen oogsten of kunnen laten oogsten
 • zelfoogst groente en kruiden of abonnement op groentetas
 • Aesgewei 21, 8647 SH Sibrandabuorren
 • https://www.ushof.nl/

Yn ‘e Sinne Farm

 • Yn ‘e Sinne Farm biedt oogstaandelen aan in abonnementsvorm waarmee leden van de tuin hun eigen groentes kunnen uitzoeken uit het aanbod
 • oogstaandeel voor groente
 • Leppedyk, 9001 ZD Irnsum
 • https://ynesinnefarm.nl/

Het aanbod aan gemeenschapslandbouw in Nederland groeit nog gestaag door en verandert snel. Ik heb geprobeerd een zo volledig mogelijk overzicht te bieden van de gemeenschapslandbouw in deze provincie, maar mocht je aanvullingen of wijzigingen hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag. Alle CSA’s in Nederland vind je op de overzichtskaart van gemeenschapslandbouw in Nederland. En hieronder vind je een overzicht van initiatieven in de andere provincies:

1 gedachte over “Gemeenschapslandbouw in Friesland”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *