duurzame tuin

Duurzame tuin

Een groene omgeving is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor het lokale ecosysteem, maar ook voor ons eigen welzijn. Wist je bijvoorbeeld dat een groene leefomgeving direct effect heeft op onze fysieke en mentale gezondheid? In de natuur voelen mensen zich creatiever, gelukkiger en meer ontspannen. En meer bomen in de buurt zorgen ook voor verkoeling tijdens warme dagen. En die dagen komen de laatste jaren steeds vaker voor in Nederland. Helaas is niet iedereen gezegend met een bos, park of natuurgebied in de buurt. Gelukkig kun je ook genoeg doen om jouw directe omgeving te vergroenen, zoals jouw eigen achtertuin. Ik geef graag tips zodat jij de ultieme duurzame tuin kunt creëren.

Tips voor het creëren van een duurzame tuin

#1 Begroeiing in de duurzame tuin

tuin

Als je een bezoekje brengt aan het lokale tuincentrum kun je overweldigd raken door het enorme aanbod aan bomen, struiken, planten en bloemen in de winkel. Het is begrijpelijk dat je misschien niet zo goed weet waar je moet beginnen als je jouw tuin gaat verduurzamen. En welke planten zijn nu eigenlijk geschikt voor jouw buitenruimte? Een écht duurzame tuin bestaat vooral uit inheemse planten en bomen. Dit zijn bomen, struiken en planten die van origine voorkomen in ons land en dus gewend zijn aan ons klimaat en aan onze grondsoort. Logischerwijze doen deze planten het dus ook veel beter in onze tuinen. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat een tuin met alleen maar inheemse gewassen saai wordt. Het aanbod aan inheemse struiken, bomen en planten is enorm en heel divers. Zo kun je jouw tuin verrijken met bijvoorbeeld een krentenboom, bieslook, knoopkruid, een mispel, teunisbloem, een vlier, veldsalie, een hazelaar, valeriaan, bijvoet en nog heel veel meer. Een bijkomend voordeel is dat veel van deze gewassen eetbaar zijn, medicinale toepassingen kennen en ook nog eens heel geliefd zijn bij veel insecten.

#2 Duurzame tuintegels?

Veel te veel tuinen in Nederland liggen vol met tegels. Dat is zogenaamd heel onderhoudsarm. Niets is echter minder waar. Met een tegeltuin ben je namelijk vrij regelmatig al het onkruid aan het verwijderen tussen de tegels en de tegels aan het schrobben om aanslag weg te krijgen. Een tuin met begroeiing is daarentegen veel eenvoudiger als je kiest voor planten die weinig onderhoud vergen. Zo af en toe snoeien en bewateren is vaak al voldoende. En zonder die tegels is jouw tuin ook veel beter bestand tegen regenval en stormen.

#3 Plaats een kas in je milieuvriendelijke tuin

Het Nederlandse klimaat leent zich helaas niet voor alle gewassen even goed. Gewassen als paprika’s en tomaten doen het nu eenmaal veel beter in een warmer en droger klimaat. En daarbij is ons weer grillig en steeds vaker extreem van aard. Daarom droom ik al jaren van een eigen kas en kan ik dit iedere liefhebber van moestuinieren van harte aanbevelen. Met een kas kun je al vroeg in het jaar beginnen met het kweken van diverse soorten groente en fruit. Niet langer meer hoef je bakken met stekjes en zaailingen binnenshuis op te kweken. Met een kas heb je hier alle ruimte voor. Bovendien kun je de kas ook heel goed gebruiken voor het telen van kwetsbare gewassen. Je kunt het met een kas zo bont maken als je zelf wilt. Er zijn eenvoudige pop-up kassen verkrijgbaar, maar niets is zo fijn als een echte glazen kas natuurlijk.

#4 Gebruik watertonnen

water gieter

Alle gewassen in jouw tuin hebben natuurlijk voldoende vocht nodig. Je zou denken dat dit in Nederland niet zo’n probleem is, maar helaas zijn de laatste jaren voor tuinders een drama geweest. De zomers waren lang en droog en veel oogsten, zowel particulier als van grote boeren, mislukten. Daarom is het belangrijk om bij de aanleg van een tuin na te denken over de bewatering. Kraanwater voor het besproeien van de tuin is een eenvoudige oplossing, maar erg zonde van prima drinkwater. Gebruik in plaats hiervan regenwater. Plaats een waterton en vang hiermee, zonder enige extra moeite, het regenwater op. Installeer er bij voorkeur meerderen aangezien je dit water met een gemiddelde tuin écht wel nodig hebt. Wij hebben zelf drie erg grote watertonnen in de tuin en hiermee redden we het net in erg droge zomers.

#5 Duurzame tuinafscheiding

tuin

We zijn in Nederland gek op schuttingen. Nagenoeg elke tuin wordt hermetisch afgesloten van de omgeving door middel van een houten schutting, met of zonder betonnen palen. Dat zorgt voor de nodige privacy, maar draagt niet echt bij aan een milieuvriendelijke tuin. Wil je de privacy in jouw tuin waarborgen? Creëer dan een natuurlijke afscheiding door gebruik te maken van heggen, bomen en lagere tuinhekken. Dat ziet er niet alleen veel gezelliger uit, maar het zorgt er ook voor dat jouw tuin veel toegankelijker is voor egels, padden, kikkers en andere leuke beesten. 

#6 Groene daken

Om de groene buitenruimte te vergroten, is investeren in groene daken een slimme keuze. Een groen dak, ook wel een sedumdak of een ecodak genoemd, is een dak met een laag levende begroeiing. Dit groene dak heeft heel veel voordelen naast dat het gewoon ontzettend mooi is. Het zorgt namelijk voor goede isolatie waardoor het huis veel koeler blijft en het ontlast het riool omdat het regenwater opneemt. Daarnaast is een groendak een zegen voor de omgeving. Het trekt veel insecten, vogels en andere dieren aan en is daardoor heel bevorderlijk voor het lokale ecosysteem. Er is eigenlijk voor elk dak wel een geschikt groendak te creëren. De meest eenvoudige vorm van een groendak is een eenvoudig grasdak. Dit dak is laag in onderhoud en relatief licht waardoor het geschikt is voor de meeste daken. Er zijn echter ook groendaken met begroeiing bestaande uit kruiden, vetplanten, mossen en sedums en zelfs daken die hele daktuinen dragen. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.

Financiering van een duurzame tuin

spaargeld

Om van jouw tuin een duurzame en groene oase te maken, is soms een investering nodig. De aanschaf van bomen en planten, vooral inheemse die duurzaam geteeld zijn, is niet voordelig en ook voor de aanleg van bijvoorbeeld een kas, een schuur of weelderige borders en de aanschaf van duurzame tuinartikelen is soms een extra financiële impuls nodig. Ik raad dus zeker om hiervoor geld te sparen of de makeover van de tuin in etappes te doen. En voor de plaatsing van regentonnen kun je in veel gemeentes zelfs subsidie krijgen. Daarnaast kun je overwegen om een lening af te sluiten. Doe dit wel bewust en met een plan voor ogen. En zorg wel dat je gebruik maakt van een vergelijkingssite zodat je niet te veel rente hoeft te betalen en je een lening kunt vinden die past bij jouw situatie. Er zijn tegenwoordig ook duurzaamheidsleningen af te sluiten waarmee je bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen en verduurzamingsmaatregelen in en rond het huis kunt doorvoeren.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Geld.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *