huiskamer

De voordelen van een warmtepomp

Er zijn veel manieren waarop je jouw huis kunt verduurzamen. Je kunt kleine aanpassingen in huis doen om snel energie te besparen, zoals alle lampen vervangen door LED lampen of tochtige kieren en gaten afdekken. Je kunt ook kiezen voor grote investeringen om direct én op de lange termijn flinke energiewinst te boeken. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen of het dak of de vloer laten isoleren. Een andere grote investering die enorme duurzaamheidsvoordelen heeft is een warmtepomp. In dit artikel vertel ik je graag alles over waarom een warmtepomp een flinke aanwinst is in een duurzame woning.

Wat is een warmtepomp?

warmtepomp

Een warmtepomp is een systeem dat in huis kan zorgen voor verwarming en voor warm water zonder dat hier gas bij komt kijken. Het systeem is elektrisch en neemt warmte op uit de omgeving om dit vervolgens over te dragen aan het systeem. Hierdoor kan het systeem worden gecombineerd met radiatoren of met vloer- en wandverwarming. Het systeem kan zelfs warm water opleveren. Hierdoor geeft een warmtepomp je de mogelijkheid om het huis gasvrij te maken en op alternatieve wijze te verwarmen. Met de plannen om Nederland aardgasvrij te maken voor 2050, is een investering in een warmtepompsysteem dus zeker de moeite waard.

Er zijn diverse soorten warmtepompsystemen waaruit je kunt kiezen. Zo haalt een lucht/lucht warmtepomp of een lucht/water warmtepomp warmte uit de buitenlucht om de woning te verwarmen terwijl de bodem/water warmtepomp juist gebruik maakt van een buizensysteem in de grond en de water/water warmtepomp zijn energie uit grondwater haalt. Daarnaast is er ook nog de hybride warmtepomp. Deze variant is het meest toegankelijk voor de meeste huishoudens omdat het wat makkelijker toepasbaar is. Dit is namelijk een combinatie van een hr-ketel en warmtepomp. De lucht wordt gebruikt als warmtebron en alleen tijdens erg koude dagen kan er voor de verwarming van het huis nog gebruik worden gemaakt van de hr-ketel.

Een warmtepomp kan in de meeste huis worden geplaatst, maar een voorwaarde is wel dat het huis goed geïsoleerd is. Een slecht geïsoleerd huis wordt namelijk simpelweg niet warm genoeg met dit systeem omdat er teveel warmteverlies is. Investeer dus in de isolatie van de woning voordat je overgaat tot het installeren van een warmtepompsysteem.

De voordelen van een warmtepomp

huiskamer

Duurzaam alternatief

Het meest voor de hand liggende voordeel van een warmtepomp is de duurzaamheid van het systeem. Dit systeem is veel duurzamer en schoner dan een systeem op gas en ook nog eens toekomstbestendig!

Besparing op de energiekosten

Veel mensen investeren in een duurzame woning om te besparen op hun energiekosten. Een warmtepomp levert ook een flinke besparen op deze kosten op. Een warmtepomp kan een besparing van meer dan € 500,- per jaar opleveren in een reeds bestaande woning en zelfs nog meer in een nieuwbouwwoning.

Een prettig binnenklimaat

Voor een aangenaam klimaat in huis is het niet alleen belangrijk dat het huis wordt verwarmd, maar ook dat het huis koel wordt gehouden in de warme maanden. De zomerse temperaturen in Nederland lopen steeds hoger op en een airco is alles behalve duurzaam te noemen. Gelukkig werkt een warmtepomp altijd aan een aangenaam binnenklimaat. In de winter wordt het huis verwarmd en in de zomer zorgt het voor verkoeling in huis.

Subsidie

Een warmtepomp in huis plaatsen is tegenwoordig een stuk voordeliger door de subsidies die beschikbaar worden gesteld voor dit soort duurzame innovaties in huis. Deze subsidies worden vaak op gemeenteniveau geregeld dus informeer vooral eens bij jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Verhoogde woningwaarde

Met een warmtepomp in huis zit je natuurlijk een stuk comfortabeler in jouw woning. Verhuizing behoort na zo’n duurzame investering vaak niet tot de planning. Maar mocht je toch plannen hebben om in de toekomst te verhuizen dan is het prettig om te weten dat het flink wat waarde toevoegt aan de woning. Een gunstiger energielabel heeft namelijk een positief effect op de woningwaarde.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ZEROgas. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours