diversiteit

7 tips om inclusiviteit en diversiteit te vergroten

We leven in 2021 en de onvrede in de samenleving lijkt groter dan ooit. Steeds meer mensen laten van zich horen via social media, protesten, debatprogramma’s en politieke organisaties. Dat leidt tot veel onrust, maar het is ook een goede ontwikkeling! Er is een lange tijd geweest dat veel stemmen in de maatschappij niet gehoord konden worden. Er waren geen social media, het beeld in de media van de samenleving was erg eenzijdig en door gebrekkige toegankelijkheid waren veel mensen gewoon niet zichtbaar. Dat is nu wel anders. Dat leidt tot veel botsende meningen, vurige debatten en schijnbare onvrede van veel mensen. Maar het leidt ook tot een inclusiever en diverser beeld van de maatschappij. We denken nu veel beter na over de toegankelijkheid van een gebouw voor iemand met een rolstoel, bij de samenstelling van een panel wordt veel beter nagedacht over diversiteit en ook in het politieke landschap is een enorme verschuiving zichtbaar. Het mooie is dat iedereen iets kan doen om de inclusiviteit en diversiteit in zijn of haar omgeving te verbeteren. Ik geef daarvoor 7 handige tips.

#1 Verbeter de toegankelijkheid

diversiteit

Om jouw bedrijf, event of organisatie inclusiever te maken, is het belangrijk om de toegankelijkheid onder de loep te nemen. Is de locatie bijvoorbeeld goed te bereiken voor iedereen? En is het ook rolstoeltoegankelijk? Zijn de stoelen comfortabel voor jong en oud of is er misschien behoefte aan een sta op stoel of een selectie bredere stoelen? Zijn de toiletten toegankelijk voor iedereen? Zo kun je altijd nagaan of iedereen, ongeacht sekse, mobiliteit, leeftijd of afkomst, zich prettig en welkom voelt op de locatie.

#2 Houd rekening met voedingsvoorkeuren

diner

Nederland is een divers land en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren qua voeding. Houd hier, bij de organisatie van een event of diner, rekening mee door een gevarieerd menu samen te stellen of vooraf te vragen naar voorkeuren. Er zijn mensen die uit geloofsovertuiging of uit gezondheidsoverwegingen bepaalde dingen niet (kunnen) eten, maar er zijn ook steeds meer mensen die bewust kiezen voor een vegetarisch, veganistisch, glutenvrij of koolhydraatarm dieet. Die schaal met broodjes kaas en broodjes ham volstaat gewoon niet en er zijn tal van mogelijkheden om een maaltijd of buffet samen te stellen waarbij rekening wordt gehouden met iedereen.

#3 Zorg voor toegankelijke communicatie

diversiteit

We zijn gewend aan het communiceren van belangrijke mededelingen via de mail, de post, televisie uitzendingen of social media. Maar wist je al dat veel van deze kanalen moeilijk toegankelijk zijn voor doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden? Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om deze communicatiekanalen toegankelijker te maken voor iedereen. Zo wordt er tijdens belangrijke uitzendingen op televisie steeds vaker gebruik gemaakt van een gebarentolk. En steeds meer mensen creëren op Instagram een beschrijving van de foto om het platform ook toegankelijk te maken van slechtzienden en blinden. Er worden ook veel meer handige apps ontwikkeld om online teksten toegankelijk te maken. En ook jij kunt genoeg doen om jouw communicatie toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld door een image description of alt tekst toe te voegen op visuele social media of video’s te voorzien van geschreven teksten.

#4 Denk na over representatie

diversiteit

Of je nu een boek schrijft, reclamebeelden maakt, video’s maakt voor TikTok of een paneldiscussie organiseert: representatie doet ertoe! Representatie, oftewel de vertegenwoordiging van een diverse groep mensen, is lang een probleem geweest. In kinderboeken, op posters, in televisieprogramma’s en bij events was er maar een eenzijdig beeld van de samenleving te zien. Het is aan ons allemaal om te werken aan een betere vertegenwoordiging van de hele samenleving. Dat betekent dat we goed nadenken over de man-vrouwverdeling, de leeftijd en diversiteit in uiterlijk, huidskleur, lichaamsbouw en religie. Zelf zet ik me hier voor in via De Boekenbij. Hier licht ik diverse en inclusieve kinderboeken uit.

#5 Zorg voor een diverse werkvloer

diversiteit

Als eigenaar of manager van een bedrijf of organisatie is het belangrijk om na te denken over diversiteit op de werkvloer. Een organisatie is enorm gebaat bij meer diversiteit omdat het de creativiteit, de tevredenheid, het imago én zelfs de omzet verbeterd. Maar voor meer diversiteit op de werkvloer is wel een actieve houding vereist. Neem de bedrijfscultuur goed onder de loep. Is deze toegankelijk voor iedereen? En hoe is het sollicitatieproces? Wordt er, bewust of onbewust, gezocht naar mensen die ‘passen’ bij de huidige werknemers? Maak diversiteit een prioriteit op de agenda om échte verandering te bewerkstelligen.

#6 Creëer bewustzijn

social media

Niet iedereen denkt na over inclusiviteit en diversiteit in de samenleving. Validisme, oftewel het uitsluiten en discrimineren van mensen met een beperking, zit diep geworteld in onze samenleving. Vaak doen we hieraan mee zonder dat we er erg in hebben. Om dit patroon van validisme te doorbreken, is het belangrijk om bewustzijn te creëren. Dit kan op allerlei manieren. Gebruik bijvoorbeeld jouw social media om je uit te spreken over dit onderwerp, kijk, lees en deel artikelen en TED talks over diversiteit, spreek ondernemers aan op gebrekkige toegankelijkheid van hun winkel en wees niet bang om je uit te spreken wanneer je validistisch taalgebruik opmerkt.

#7 Zoek mensen op

body positivity

Een inclusieve en diverse samenleving valt of staat met de wil om naar elkaar te luisteren en elkaar te respecteren. Dat kan alleen als je ook in aanraking komt met mensen die ‘anders’ zijn dan jij bent. Veel mensen verkeren in een bubbel van gelijkgestemden en ontmoeten maar zelden mensen die een andere culturele achtergrond, leeftijd, leefstijl of overtuiging hebben. Stap dus wat vaker uit je comfortzone en zoek mensen op die wat verder van je afstaan. Word lid van een nieuwe club, bezoek een debatavond of zet je in als vrijwilliger voor een organisatie die jij belangrijk vindt. Er zijn talloze manieren om in aanraking te komen met nieuwe mensen en je wordt er altijd een rijker mens door.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vegro. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *