zelfzorg

Onmisbare tips voor goede zelfzorg tijdens corona

Het is bijna niet te geloven dat we wereldwijd al een jaar kampen met COVID-19. Het coronavirus heeft er in die tijd voor gezorgd dat onze levens compleet zijn veranderd. Sociale contacten worden beperkt, veel mensen werken vanuit huis, winkels, scholen en culturele instellingen worden bij tijd en wijle gesloten en op straat houden we zoveel mogelijk afstand van elkaar. Dit alles heeft natuurlijk enorm veel invloed op ons welzijn. Het is voor veel mensen dan ook een stressvol jaar geweest met veel financiële zorgen, emotionele problemen en gezondheidsklachten. Het coronavirus zal voorlopig nog niet weg zijn en daarom geef ik graag een aantal onmisbare tips voor goede zelfzorg in deze gekke tijden. Van een boswandeling tot een vibrator kopen: in dit overzicht vind je voor ieder wat wils.

#1 Intimiteit

zelfzorg

Voor veel mensen is het gebrek aan sociale contacten en intimiteit het moeilijkst in coronatijd. We kunnen niet zomaar bij iemand op bezoek en een knuffel, kus of seks is helemaal gecompliceerd. Toch hebben we als mensen behoefte aan intimiteit en seksuele ontlading. Hoe geef je invulling aan deze behoefte in deze tijd? Je kunt met bepaalde mensen afspraken maken om elkaar toch regelmatig te zien. Zo creëer je een eigen bubbel met jouw favoriete mensen. Je kunt ook coronaproof daten met nieuwe contacten, zowel online als offline, of natuurlijk een dildo kopen om in je eigen seksuele behoeften te voorzien. Wist je dat een orgasme ook een fantastische manier is om spanning los te laten?

#2 Ontspannen

bad

Ons leven is het laatste jaar compleet veranderd en dit brengt de nodige stress met zich mee. De financiële situatie is voor veel mensen moeilijk geworden, gezondheidsproblemen zorgen voor toegenomen druk en alle zorgen leiden tot veel meer stress dan gebruikelijk. We kunnen wel doorgaan met ons leven, maar laten we vooral niet vergeten stil te staan bij al deze spanning. Ontspanning is cruciaal! Ontspanning ziet er natuurlijk voor iedereen anders uit. Ga uitgebreid in bad, lees een goed boek, neem de tijd voor een meditatie, maak een boswandeling, doe aan yoga, begin met breien of haken, doe een dutje of knuffel met de kinderen. In mijn artikel met tips om te ontprikkelen vind je talloze tips om te ontspannen en tot jezelf te komen.

#3 De buitenlucht in

boswandeling

Het huidige advies heeft ertoe geleid dat de meeste mensen zoveel mogelijk thuis blijven. Dit helpt natuurlijk heel goed om de verspreiding van het virus te beperken. Maar al dat thuiszitten is helemaal niet goed voor ons. De frisse buitenlucht is als wind door onze gedachten én is bevorderlijk voor onze gezondheid. Het is goed voor ons immuunsysteem, bevordert de creativiteit, geeft nieuwe (mentale) energie, verbetert het geheugen en vermindert stress. Houd je dus aan de adviezen, maar zorg er wel voor dat je dagelijks even een ommetje, fietstocht of een lange wandeling maakt.

#4 Praat van je af

smartphone

Voor veel mensen helpt praten uitstekend om zorgen te verminderen en dingen een plek te geven. Nu onze sociale contacten zijn verminderd, is deze vorm van coping voor veel mensen weggevallen. En dat terwijl we nu meer dan ooit behoefte hebben aan een praatje. Schroom dus niet om de telefoon op te pakken en iemand te bellen of te appen. Heb je niemand in de omgeving om mee te praten of verwerk je dingen liever alleen? Dan kun je natuurlijk ook een dagboek beginnen. Schrijven is bewezen effectief voor het verwerken van emoties en het verkrijgen van inzichten. Neem dus elke dag de tijd om je zorgen, ervaringen en dagelijkse beslommeringen op papier te zetten. Het zal zeker helpen!

#5 Stel geen onrealistische doelen

relax

Ik zie het veel op social media: mensen die de lockdown, of corona in het algemeen, zien als een gelegenheid om hun leven op orde te krijgen, af te vallen of hun bedrijf op te zetten. Natuurlijk besteden we meer tijd thuis en gebruiken we deze periode voor persoonlijke reflectie. En er is niets mis met doelen stellen voor jezelf. Maar deze periode is voor ons allemaal al zwaar genoeg zonder het stellen van allerlei doelen en verwachtingen. Je hoeft niet als ‘beter’ mens uit deze crisis te komen. Gewoon zíjn en deze crisis doorkomen is al meer dan genoeg. Wees lief voor anderen én voor jezelf.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Willie. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *