toilet

5 tips voor een duurzame makeover van het toilet

Wist je dat onze woning ontzettend veel bijdraagt aan onze persoonlijke milieu impact? Na onze spullen en ons voedsel is onze woning de grootste bron van impact volgens ‘De verborgen impact’. Maar dat is ook goed nieuws. Want aan onze woning valt ontzettend veel te verbeteren om de impact te verminderen. Denk hierbij aan betere isolatie, bewuster energieverbruik en gebruik van duurzame materialen in en rond het huis. Door slimme keuzes te maken, kun je elke ruimte in huis een stuk duurzamer maken. Daarom geef ik in dit artikel tips voor een duurzame makeover van het toilet.

#1 Waterbesparende spoelknop

badkamer

Wij gebruiken per persoon per dag zo’n 119 liter drinkwater. Maar liefst 29% daarvan wordt gebruikt voor het doorspoelen van het toilet! Eigenlijk is het ontzettend zonde dat er voor het doorspoelen van het toilet gewoon drinkwater wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk om het waterverbruik zo laag mogelijk te houden. Het is niet nodig om bij elke toiletgang liters water door het toilet te laten stromen. Gebruik daarom een waterbesparende spoelknop en leer iedereen in het gezin aan om de kleine knop te gebruiken wanneer er alleen geplast is.

#2 Toiletset

toilet

Er zijn heel veel verschillende soorten toiletten. Je hebt niet alleen de keuzes tussen een staande toiletpot, een hangtoilet of zelf een bidet, maar je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een kant-en-klare duurzame toiletset. Dat scheelt een heleboel planning en uitzoekwerk.

#3 Goede ventilatie

toilet

Goede ventilatie in huis is essentieel voor een gezond leefklimaat, maar in het toilet en de badkamer is het nog belangrijk. Zonder voldoende ventilatie in deze zogenaamde natte ruimtes neemt het risico op vochtproblemen flink toe. Hierdoor heb je kans op schimmels in de ruimte en aantasting van de tegels, de vloer en het plafond. Om de levensduur van alles in de ruimte te verlengen, is ventilatie dus een must.

#4 Waterbesparend toiletreservoir

badkamer

Een andere manier om water te besparen bij het doortrekken van het toilet is door gebruik te maken van een waterbesparend toiletreservoir. Als je een nieuw toiletreservoir aanschaft, kun je letten op de grootte van het reservoir. Een kleiner reservoir verbruikt natuurlijk minder water. Wil je jouw bestaande toiletreservoir aanpassen? Pas het volume van het reservoir aan door hier iets in te leggen of stel de vlotter lager af.

#5 Grijswatersysteem

minimaliseren badkamer

Mocht je de mogelijkheden en de ruimte hebben, dan is de installatie van een grijswatersysteem in huis echt een grote duurzame stap. Grijs water is water dat licht verontreinigd is omdat het afkomstig is uit het bad, de douche en de wastafel. Dit water is nog prima geschikt om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen. Door de installatie van een slim grijswatersysteem kan dit water nogmaals gebruikt worden om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen. Ook een regenwateropvangsysteem is een duurzaam alternatief voor het kraanwater dat nu gebruikt wordt in onze toiletten.

Natuurlijk is er nog veel meer dat je kunt doen om het toilet te verduurzamen. Voor kleine veranderingen met groots effect kun je mijn artikel over een duurzamer toiletbezoek lezen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Saniweb. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours